Köpek Fobisini Çevre Hayvanlarına Yardım İçin Aştı - Son Dakika
Yaşam

Köpek Fobisini Çevre Hayvanlarına Yardım İçin Aştı

Köpek Fobisini Çevre Hayvanlarına Yardım İçin Aştı

Enez Doğal Yaşamı, Çevreyi ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Selma Yılmaz, köpek fobisini, sokak hayvanlarına yapılan muameleyle mücadele etmek için aştı.

08.02.2017 18:22  Güncelleme: 18:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enez Doğal Yaşamı, Çevreyi ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Selma Yılmaz ile bir röportaj yaptık. Kendisi sorularımıza içtenlikle cevap verdi. Dernek başkanı Selma Hanım, kendini Enez yöresindeki bütün hayvanlara adamış harika bir insan. Çoğumuz için sadece birer hayvan olan bu canlılar, Selma Hanım için ise birer can.

Selma Hanım ve eşi Ozan Bey, bundan on iki yıl önce Enez'e gelip yerleşmişler. "Niçin Enez'i tercih ettiniz?" diye sorduğumuzda, " İstanbul, bizi boğuyordu, doğayı ve huzuru bulmak için Enez'e geldik." diyorlar. Selma Hanım'ın eşi Ozan Bey, beyaz eşya tamiri ile uğraşıyor. Aslında bu işi part-time yapıyor da diyebilirsiniz. Çünkü Ozan Bey'in en büyük işi sokak hayvanlarını beslemek.

Selma Hanım, bu arada önemli bir itirafta da bulunuyor, "Hayvanları doğduğumdan beri seviyorum. Aslında ben kediciyim. Enez'e gelene kadar köpek fobim vardı. Masumlara burada yapılanları görünce bunu aştım. Artık insanlardan korkuyorum. On altı kedim var, hiç biri cins değil. İki büyük köpek, bir kangal ve bir de yavru köpeğim var. Köpeğim Çıtır'ın bir gözü yok. Kangal ise sadece yemek yemek için uğrayıp gidiyor. Bad isimli köpeğim ise henüz yavru. Onu kimseye vermem. Bir zamanlar Keşan Hayvan Barınağı'ndan bir Van kedisi gelmişti. Her ikimiz de birbirimize çok zor adapte olmuştuk." Van kedisinin öldüğünü anlatırken ise Selma Hanım'ın, gözleri doluyor. Bunun üzerine konuyu değiştiriyor, dernekle ilgili sorulara geçiyoruz.

Enez Doğal Yaşamı, Çevreyi ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği, 2014 yılında Selma Hanım, eşi Ozan Bey ve birkaç hayvan severin öncülüğünde kurulmuş. Hayvanların durumlarına üzülen çift, bu kadar çok hayvana sadece kendilerinin yardım edemeyeceklerini görüp, dernek dışında para toplamak da yasak olduğu için böyle bir karar almışlar. Dernek kurarlarsa yardım almalarının kolaylaşacağını ve hayvan severlerin katılımıyla sadece ekmek değil aynı zamanda mama alabileceklerini düşünüp derneği kurmuşlar. Enez Doğal Yaşamı, Çevreyi ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği'nin 2017 Şubat ayı itibariyle sadece 58 üyesi var. Bu sayı maalesef sokak hayvanlarını ve doğal yaşamı korumak için yeterli değil. Derneğe üye olabilmek oldukça basit. Üyeler, ilk kayıtta 40 TL gibi cüzi bir giriş ücreti ödüyorlar. Aylık aidat ise sadece 5 TL. Selma Hanım'ın başkanlığındaki derneğin görevleri ise: Doğayı ve sokak hayvanlarını korumak, onları beslemek, onlara yuva bulmak, kısırlaştırma yapmak ve okullarda yapılan etkinliklerle çocuklara hayvan ve doğa sevgisini aşılamak.

Enez halkının sokak hayvanlarına yaklaşımı nasıl sorusuna verilen cevabı ise ağzımız açık hayretler içinde dinliyoruz, „Enezliler ve yazlıkçılar köpekleri sevmiyorlar. Hayvanların üzerine kaynar su döken mi, baltayla hayvanların kafasına vuran mı, hayvanları tüfekle öldüren çobanlar mı. Ne ararsan var."

Selma Hanım'a „Enez Belediyesi'nden dernek olarak beklentileriniz nedir?" diye sorduğumuzda, „Ne rehabilitasyon istasyonumuz ne de bir veterinerimiz var. Keşke belediye bu konuda bize yardımcı olsa. Çok acil mama desteğine de ihtiyacımız oluyor. Bu konuların halledilmesinde belediyeden daha fazla yardım bekliyoruz." diyor.

Selma Hanım, adeta gözlerinin içi gülerek Enez Belediyesi'nin, diğer belediyelerle yaptığı çeşitli kısırlaştırma projelerinden bahsediyor: "Biz henüz dernekleşme aşamasındayken, 2014 yılında Enez Belediyesi, Şişli Belediyesi'nin yardımlarıyla bir kısırlaştırma yapmıştı. Bir yıl sonra 2015'te ise bunu İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin yardımları takip etti. İBB, kendi arabası ve ekibiyle hem mama ve ilaç yardımında bulundu hem de 135 hayvanı kısırlaştırdı. Enez Belediyesi'de gelen ekibin konaklama ve yemek giderlerini karşıladı. Bu ve buna benzer projelerin artarak devam etmesi gerekiyor. Bir barınağımızın olmayışı ve hayvanların beslenmesi ise en büyük problemlerimiz. Kışın dernek olarak imkanlarımız elverdiği sürece hayvanları besleyebiliyoruz. Ne yazık ki açlıktan ölen, soğuktan donan hayvanlar çok sıkça rastladığımız vakalar. Eşim her gün sahildeki hayvanları beslemeye gidiyor. Bu sene kış oldukça soğuk ve karlı geçti. Kar yağdığında ilk defa belediye ekmek dağıttı ve hayvanları besledi. Hayvan beslemeye bizzat Belediye Başkanımız Abdullah Bostancı da katıldı. Bu ve buna benzer yardımları belediyeden bekliyoruz."

Selma Hanım, Enez'de bir hayvan hastanesi ve veteriner olmadığı için acil vakalarda Büyük Evren'de yaşayan veteriner Serdar Uygun'un yardım ettiğini ve imkan olursa da İstanbul'a gönderebildiklerini anlatıyor. Serdar Bey, aynı zamanda derneğe birçok konuda yardımcı oluyormuş. Almanya'dan „TierInsel – Umut Evi Derneği" ilkbaharda iki kez Enez'e gelerek kısırlaştırma yapmış, ilaç ve mama yardımında bulunmuş. Bu derneğin Enez'e yönlendirilmesini ve resmi işlemlerin halledilmesinde ise Serdar Bey'in büyük yardımları olmuş. Selma Hanım, "Serdar Bey olmasaydı, biz bu dernekle bir araya gelemezdik."diye itirafta bulunuyor.

Selma Hanım'ın en büyük dileği ise, Enez'de hayvan besleme odaklarının ve bir rehabilitasyon istasyonun kurulması. Tekrar tekrar Enez'de veteriner olmayışından bahsediyor. "Keşke bir veterinerimiz olsaydı!" diye iç geçiriyor. Belediye'nin veteriner konusunda gerekeni yapacağını umut ediyor.

Aslında sadece belediyenin yardımlarıyla halledilecek meseleler değil bunlar. Bütün hayvan ve doğa severlere iş düşüyor. Enez'de özellikle yaz aylarında nüfusun kırk bine çıktığı düşünülürse Selma Hanım'ın beklentilerini karşılamanın hayal olmadığını düşünüyoruz.

Unutmayalım ki bu dünya sadece biz insanlara ait değil. Bütün canlıların yaşama hakkı var. Haydi hayvan ve doğa severler, sizi Enez Doğal Yaşamı, Çevreyi ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği'ne para ve mama yardımında bulunmaya davet ediyoruz:

Dernek Telefonu: 05075937480

Facebook: https://www.facebook.com/groups/290354404497169/

Banka Hesap No: 70220957-5001

635 Ziraat Bankası Enez Şubesi

IBAN: TR 830001000635702209575001

Mama gönderme adresi: Gazi Ömer Bey Mah. Çınar Sokak No: 47, Enez/Edirne

Kaynak: Hudut Gazetesi/ Göksel Yılmaz

Son Dakika Yaşam Köpek Fobisini Çevre Hayvanlarına Yardım İçin Aştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement