Köpekbalıklarının Sırrı Çözüldü - Son Dakika
Yaşam

Köpekbalıklarının Sırrı Çözüldü

Köpekbalıklarının Sırrı Çözüldü

Birçok köpekbalığı ve ton balığı türünün suda hızlı gitmelerini sağlamak için vücut ısılarını artıracak şekilde değişim gösterdiği tespit edildi.

23.04.2015 14:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim insanları bazı balıkların sıcak kanlı olduğunu uzun zamandır biliyordu.

Örneğin somon köpekbalıkları vücut ısılarını sudan 20 derece daha fazla kılabiliyor.Fakat sıcak bir vücut çok enerji gerektirdiği, bunun için de fazla avlanmak gerektiği için balıkların vücut ısısının neden bu kadar yüksek olduğu anlaşılamıyordu. Fakat yeni araştırmalar, balıkların daha hızlı yüzmek için böyle bir özellik geliştirdiğini ortaya koyuyor.

2,5 KAT DAHA HIZLI YÜZÜYORLAR

Böylece aynı büyüklükteki soğuk kanlı balıklara oranla her yıl daha uzaklara göç etmeleri mümkün oluyor. Bilim insanları ilk kez bazı köpekbalığı ve ton balığı türlerinin yüzme hızını ölçtü. Bu balıkların benzerlerine kıyasla 2,5 kat daha hızlı yüzerek büyük bir avantaj sağladığı görüldü.

DENEY İÇİN YÜZGEÇLERİNE SENSOR TAKILDI

Üstelik bu sadece normal yüzme hızları. Yani avlanma anında daha fazla hız yapmaları da söz konusu olabilir. Japonya Kutup Araştırmaları Enstitüsü, balıkların hızını ölçmek için 15 balığın yüzgeçlerine sensor taktı.Bu aletler 2-4 gün sonra balıktan ayrılarak okyanus yüzeyine çıkıyordu.

KÖPEKBALIKLARININ ATALARI 450 MİLYON YIL ÖNCE VARDI

Veriler daha sonra vücut ısılarına ve boyutlarına göre diğer balıklarla karşılaştırıldı. PNAS dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, köpekbalıkları ve ton balıklarının bu yüksek vücut ısısı ile adeta uçuyor. Sert kılçıkları olan ton balıkları, kıkırdaktan iskeleti olan köpekbalıklarının uzaktan akrabası. 450 milyon yıl öncesine dayanan ve tahminen soğuk kanlı olan ortak bir atadan geliyorlar.

Uzmanlar bu balıkların vücutlarını ısıtma yeteneğini birbirinden ayrı geliştirdiklerini düşünüyor. Bu özellik diğer köpekbalıklarında bulunmuyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Yaşam Köpekbalıklarının Sırrı Çözüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • kelile ve dimne: Oylar hdpye hpd hdp hdp hdp hdp hdp hdp hdp hdp hdp hdp hdp hdp hdp hdp hdp 13 72 Yanıtla
  • MARDINLI: HDP baraji yuzde 16 yla kazanancak 11 35 Yanıtla
  • mensur: Bu insanlar allahin hikmetlerini bilmiyorlar allah her seye kadirdir 29 4 Yanıtla
  • ALLAHIN ACİZ KULU RECEP HOCA: seni yaratan rabbime şükürler olsun ey köpek balığı, ben, seni rabbim güzel yarttığı için seviyorum 24 5 Yanıtla
  • mal: Sunnetullah.yasalar boyle.evrim ihtiyac yonunde ilerler. 4 3 Yanıtla
  • 1: Adamlara bak. . . nelere kafa yoruyorlar 4 0 Yanıtla
  • ekşi: oylar mhp son care 1 3 Yanıtla
  • Zozomo: Başlığa bak ne o dünyanın sırrı cözüldü sırlar odası 2 1 Yanıtla

Advertisement