Kopenhag'da Dünya Enerji Görünümü Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

Kopenhag'da Dünya Enerji Görünümü Konferansı

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Birol: "2030'dan itibaren yenilenebilir enerji talebi ve üretimi artacak"

18.11.2014 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, 2030'dan itibaren fosil yakıt üretiminin düşeceğini ancak yenilenebilir enerji talebi ve üretimde artış olacağını belirtti.

Fatih Birol, Dansk Enerji tarafından düzenlenen Dünya Enerji Görünümü Konferansı'nda yaptığı konuşmada, enerji güvenliği ve üretim dalgalanmalarına bağlı değişimle global enerji fiyatları için öngörülerde bulundu. Petrol fiyatlarının düştüğünü, bu durumun enerji ithalatçılarına nefes aldırdığını aktaran Birol, ancak bunun uzun süre devam etmesinin beklenmediğini söyledi.

Birol, petrolde en önemli ülkenin Irak, doğalgazda ise Rusya olduğunu anımsattı. Irak ve Libya'daki sorunların petrol arzını, Ukrayna'daki sorunun ise doğalgaz güvenliğini tehdit ettiğine dikkati çeken Birol, Avrupa'ya gaz temini güvenliği konusundaki tartışmanın devam ettiğini hatırlattı.

Birol, 2008-2014 ve 2040 yılları için enerji fiyatları konusundaki öngörülerini de paylaştı. En yüksek enerji fiyatlarının AB ve Japonya'da olduğunu, ancak en büyük talep artışının ise Çin ve Hindistan'da gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti. ABD, Brezilya ve Kanada'da petrol üretimi bir süre arttıktan sonra, petrol fiyatlarının düşük oluşu nedeniyle yatırımların azalması ve üretimin düşmesinin söz konusu olacağını belirten Birol, şöyle konuştu:

"Brezilya ve Kanada'daki üretim daha yavaş olacak. Ancak Ortadoğu'da petrol üretimi artmaya devam edecek. Ortadoğu'daki güvenlik durumu önemli... Afrika ülkelerinde özellikle Sahra Altı Afrika'da petrol üretiminde artış var. Son 5 yılda üçte birlik artış söz konusu. Bu ülkelerdeki enerji kaynağı zenginliğine rağmen Afrika'da yarım milyar insan elektriksiz. Böyle bir durum var."

Yenilebilir enerji

Birol, dünyada Danimarka'nın başını çektiği rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji konusunun önemine işaret ederek, 2030'dan itibaren fiyatların düşmesiyle fosil yakıtların üretiminin düşeceğini ancak yenilenebilir enerji üretimine talep ve üretimde artış olacağı öngörüsünde bulundu. Nükleer enerji konusunda da ülkeler arasında keskin değişimler gerçekleşeceğini vurgulayan Birol, en büyük nükleer enerji üretimi artışının Çin'de, ardından Hindistan ve ABD'de görüleceğini, AB ve Japonya'da ise nükleer enerji üretiminin azalacağını söyledi.

Konferansta Danimarka Enerji, İklim ve Yapı Bakanı Rasmus Helveg Petersen de kısa bir konuşma yaptı. Petersen, hükümet olarak yenilenebilir enerjiye verdikleri önemi anlatarak, son dönemde Rusya ile yaşanan gerginlikten kaynaklanan enerji güvenliği ve küresel ısınma endişelerinin Danimarka'nın tercihinin önemini ortaya koyduğunu kaydetti.

Petersen, 2030'da sıfırlamayı planladıkları kömür kullanımını yaptıkları değişiklikle 2025'e çektiklerini de sözlerine ekledi. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kopenhag'da Dünya Enerji Görünümü Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement