Kore Savaşı Ateşkesinin 61. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Kore Savaşı Ateşkesinin 61. Yıl Dönümü

Kuzey Kore, Güney Kore'deki Amerikan üslerini hedef alırken ateşkes, yine gerginliğin gölgesinde anılıyor.

27.07.2014 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kore Savaşı'nı (1950-1953) sona erdiren ateşkes anlaşmasının 61. yıl dönümü, Kuzey Kore'nin Güney Kore'deki Amerikan üslerini hedef almasıyla, yine gerginliğin gölgesinde geçiyor.

Kuzey Kore haber ajansı KCNA,  Kuzey Kore'nin dün füze tatbikatı yaptığını bildirirken, haberde tatbikatın Kuzey Kore lideri Kim Jung-un tarafından yönetildiği ifade edildi.

Ateşkesin yıl dönümü Kuzey Kore'de bugün "Zafer Günü" olarak kutlanırken, Seul'de de törenler yapıldı.

Güney Kore Başbakanı Chung Hong-von, savaşa tanıklık edenler, savaş kurbanlarının yakınları ve yetkililere hitaben yaptığı konuşmada, "Topraklarında ikinci bir savaşa izin vermeyeceklerini"  söyledi.

Güney Kore'deki Amerikan birliğinin komutanı General Curtis Scaparrotti de Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına "nispet yapmasının" kabul edilemez olduğunu ve bu gibi tutumların ülkeyi uluslararası toplumdan daha da tecrit edeceğini kaydetti.

Scaparrotti, öncesinde herhangi bir uyarıda bulunulmadığı için, cumartesi günü yapılan tatbikatın, masum insanların güvenliğini tehlikeye attığını da kaydetti.

İkinci Dünya Savaşı'nda teslim olana kadar Kore yarımadasını 35 yıl boyunca yöneten Japonya'yı silahsızlandırmak için, 1945'te Sovyet askerleri kuzeye, Amerikan askerleri de güneye girerek bölgeye hakim olmuştu.

Seul'de ABD destekli Kore Cumhuriyeti'nin ilan edilmesinden sonra, 9 Eylül 1948'de eski Sovyetler Birliği'nin desteğinde, Japonya karşıtı direniş lideri Kim Il-sung'un önderliğinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti kurulmuştu.

1950 Haziranında Kuzey Kore silahlı kuvvetleri ülkeyi birleştirmek için güneye saldırdı. Çin'in kuzeyi desteklediği savaş, 27 Temmuz 1953'te imzalanan ateşkesle sona erdi ancak barış anlaşması yapılmadığı için iki Kore teknik olarak savaş durumunda kaldı.

Güney Kore'de, büyük kısmı başkent Seul'de olmak üzere 28 bin 500 civarında Amerikan askeri bulunuyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kore Savaşı Ateşkesinin 61. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement