Kore Şehitleri Anıldı - Son Dakika
Güncel

Kore Şehitleri Anıldı

Kore Savaşı'nın başlamasının 64'üncü yıl dönümünde Ankara'daki Kore Anıtı önünde tören düzenlendi.

25.06.2014 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kore Savaşı'nın başlamasının 64'üncü yıl dönümünde Kore şehitleri anıldı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanlığınca, 4'üncü Kolordu Komutanlığının katkılarıyla  "Kore Savaşı'nın başlangıç yıl dönümü" nedeniyle Ankara'daki  Kore anıtı önünde bir tören düzenlendi.

Güney Kore Cumhuriyeti'nin  Ankara Büyükelçisi Lee Sangkyu, Türk Silahlı Kuvvetleri  mensupları, emekli askerler ile Kore gazilerinin katıldığı tören, Kore anıtına çelenk konulmasıyla başladı.

Anıta, Kore Cumhuriyeti, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Emekli Subaylar Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına çelenk bırakıldı.

Kore savaşına katılan Türk askerlerini temsilen aynı kıyafetleri giyen asker grubunun da hazır bulunduğu törende saygı duruşunda bulunuldu ve iki ülkenin marşları okundu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı emekli Albay Şükrü Tandoğan, törende yaptığı konuşmada, Kore Savaşı'nın başlamasının 64'üncü dönümünde Kore şehitlerini onurla ve saygıyla andıklarını söyledi.

Kore'de 64 yıl önce büyük bir insanlık dramı yaşandığını anlatan Tandoğan, Türkiye'nin savaş ve savaş sonrasında Kore'ye 56 bin 536 asker gönderdiğini ve  savaşta 892 Türk askerinin şehit olduğunu ifade etti. Tandoğan, şöyle devam etti:

"Aziz şehitlerimiz, hayatlarını kaybeden, diğer Birleşmiş Milletler askerleriyle birlikte Kore topraklarında görevlerini yapmanın onuru ve huzuru içinde yamaktadır. En büyük dileğimiz yurtta ve dünyada barışın hakim olmasıdır. Türkiye'de bugün de dünyanın sorunlu birçok ülkesinde Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar da barış ve insanlık görevi yapmaya devam etmektedir. Kan kardeşlerimiz olan asil ve vefakar Kore halkına mutluluk, barış ve refah  diliyoruz. Kore savaşında hayatlarını kaybeden yüz binden fazla Koreli asker ve sivili, dost ülkelerden savaşta hayatını kaybeden askerleri tazimle anıyoruz. Kore'de kahraman askerlerimizden şehit olanlar ile aramızdan ayrılan Kore gazilerimizin manevi huzurlarında saygıyla eğiliyorum."

-Kore Büyükelçisi

Güney Kore Cumhuriyeti'nin  Ankara Büyükelçisi Lee Sangkyu da Kore  halkının özgürlüğü ve barışı için savaşan Türk askerlerinin ter ve kan akıttığını belirterek, Kore savaşında hayatını kaybeden şehitleri  saygıyla ve minnetle andıklarını söyledi.

Sangkyu, "Kan kardeş kelimesi içinde sembolize edilmiş aramızdaki duygusal bağı bugün Türkiye ve Kore arasındaki dostluk ve işbirliği ilişkisinin sağlam temelini oluşturmaktadır. Şimdi iki ülkemiz de stratejik ortaklık ilişkisi temelinde siyasi ekonomik. sosyal ve kültür ilişkisinin derinleşmesi amacıyla  daha kapsamlı, her iki tarafın kazanacağı şekilde ilerlemektedir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kore gazisinin torunu Gizem Dilek'e Kore savaşıyla ilgili "Yaşayan tanık" isimli eserinden dolayı ödül verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kore Şehitleri Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement