Kore Yarımadasında Gerginlik Artarak Devam Ediyor - Son Dakika
Dünya

Kore Yarımadasında Gerginlik Artarak Devam Ediyor

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-Hye, ara bölgede mayına basarak yaralanan iki Güney Kore askeri için Kuzey Kore’nin özür dilememesi durumunda sınırda başlattıkları propaganda yayınlarına son vermeyeceklerini söyledi.

24.08.2015 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-Hye, ara bölgede mayına basarak yaralanan iki Güney Kore askeri için Kuzey Kore'nin özür dilememesi durumunda sınırda başlattıkları propaganda yayınlarına son vermeyeceklerini söyledi. Kuzey Kore ise yayınları askeri müdahaleyle durduracakları tehdidinde bulunarak bölgedeki gerilimi tırmandırdı.

Perşembe günü sınırda yaşanan karşılıklı top atışlarının ardından iki ülke ordusu teyakkuz durumunda bulunuyor. Kuzey Kore askerden arındırılmış bölgede devriye gezen iki Güney Kore askerinin yaralanmasına sebep olan kara mayınlarından sorumlu olmadıklarını iddia etti. Ayrıca Güney Kore'nin karşılık vermesine sebep olan top atışlarının sorumluluğunu da reddetti. Güney Kore resmi ajansından yapılan açıklamaya göre Güney Kore ordusu Kuzey Kore denizaltılarının çoğunun üslerini terk ettiklerini ve amfibi çıkarma gemilerini sınıra mevzilendirdiklerini bildirdi. Kuzey Kore Cuma günü orduya 'Savaşa hazır ol' çağrısı yapmıştı. Güney Kore ise sınır bölgesinde yaşayan 4 bin vatandaşını tahliye etti ve yapılacak herhangi bir saldırıya şiddetle karşılık vereceklerini bildirdi.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-Hye, "Net bir özür ile provokasyonların ve gergin durumların tekrarını engelleyecek önlemlerin alınmasına ihtiyacımız var. Aksi takdirde hükümetimiz gereken adımları atacak ve propaganda yayınlarına devam edecektir" dedi. Güney Kore 2 askerinin mayına basarak yaralanmasına misilleme olarak ara bölgedeki propaganda yayınlarına 11 yıl aradan sonra başlatmıştı.

Tansiyonun düşürülmesi için yapılan üst düzey görüşmelerde ikinci günün de sonuna gelindi ancak ara bölgedeki Panmunjom köyündeki görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmadı. Görüşmelerde Güney Kore'yi Ulusal Güvenlik Danışmanı Kim Kwan-jin ve Birleşme Bakanı Hong Yong-pyo temsil etti. Kuzey Kore adına üst düzey yetkililer Kim Yong-gon ile birçok analist tarafından Kuzey Kore komutasındaki ikinci isim olarak lanse edilen Hwang Pyong-so katıldı.

1950-1953 savaşları barış anlaşmasıyla değil de bir ateşkesle sona erdiği için iki ülke hala teknik olarak savaş halinde bulunuyor. - SEUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kore Yarımadasında Gerginlik Artarak Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'nin İyilik Gemisi Gazze'ye Yardım Malzemeleri Taşıyor
    13:25 Türkiye'nin İyilik Gemisi Gazze'ye Yardım Malzemeleri Taşıyor

    İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından temel insani malzemelere ihtiyaç duyan Gazze'liler için Türkiye'nin 8. İyilik Gemisi, Mersin Limanı'ndan yola çıkıyor. AFAD ve Vakıflar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan gemi, 125 bin ton insani yardım malzemesini taşıyor. Türkiye daha önce de 13 kargo uçağı ve 7 gemiyle Gazze'ye yardım malzemeleri ulaştırmıştı.

  • Baltimore Köprüsü'nün çökmesi Simpsonlar'ın tahmini mi?
    13:14 Baltimore Köprüsü'nün çökmesi Simpsonlar'ın tahmini mi?

    ABD'deki Baltimore Köprüsü, dev bir kargo gemisinin çarpması sonucu çöktü. Sosyal medya kullanıcıları, bu olayın Simpsonlar'ın bir bölümünde tahmin edildiğini iddia etti. Ancak uzmanlar, çizgi filmin bahsedilen bölümünde başka bir köprünün yıkıldığını belirtti. Köprü çökmesi sonucunda birçok araç nehire düşerken, kurtarma çalışmaları devam ediyor.

  • Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi Üniversite Öğrencileriyle İftar Yaptı
    12:44 Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi Üniversite Öğrencileriyle İftar Yaptı

    Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi, Ramazan ayının bereketini ve manevi atmosferini üniversite öğrencileriyle paylaşmak için bir araya geldi. İl Müftüsü Bekir Gerek, öğrencilerle birlikte iftar programında buluşarak Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurguladı. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.


Advertisement