Korfbolun Dünya Şampiyonu Türkiye'de - Son Dakika
Spor

Korfbolun Dünya Şampiyonu Türkiye'de

Korfbolun Dünya Şampiyonu Türkiye\'de

Erkeklerle kadınların birlikte oynadıkları tek takım sporu olan korfbolda Avrupa ve dünya şampiyonu Hollanda Türkiye’ye geldi.

22.05.2015 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erkeklerle kadınların birlikte oynadıkları tek takım sporu olan korfbolda Avrupa ve dünya şampiyonu Hollanda Türkiye'ye geldi.

7 günden bu yana İstanbul'da Türk sporcularla birlikte kamp yapan Hollanda Korfbol Milli Takımı, Marmara Üniversitesi Korfbol takımı ile bir hazırlık maçı yaptı. Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu tarafından Türkiye'ye davet edilen Hollanda Milli Takımı ile çok yararlı bir kamp dönemi geçirdiklerini belirten Türkiye Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Başkanı Hasan Öztürk, genç ve dinamik bir federasyona sahip olduklarını belirterek, "Havuzumuzda bulunan 7 farklı branşı geliştirip, serpiştirip özerk hale getirmek için mücadele veriyoruz" dedi.

"7 BRANŞI ÖZERK HALE GETİRMEK İSTİYORUZ"

Öztürk, yeni göreve gelen bir federasyon olduklarını ve federasyonlarına bağlı 7 farklı branş bulunduğunu ifade ederek, "Havuzda bulunan bu 7 branşı geliştirip, özerk hale getirmenin yollarını yapıyoruz. Bu konuda bize büyük destek veren Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç başta olmak üzere müsteşar Faruk Özçelik, Spor Genel Müdür Vekili Ömer Altınsoy ile eski genel müdür Mehmet Baykan'a teşekkür ediyorum" diye konuştu.

KORFBOLDA HEDEF LİG

Korfbolda en büyük hedeflerden birisinin ligleri oluşturmak olduğunu ifade eden Hasan Öztürk, özellikle üniversitelerde büyük ilgi gören korfbolu tüm Türkiye'ye yaymak için ciddi plan ve projeler ürettiklerini söyledi. Öztürk, "Milli takımımızı oluşturduk. Ay-yıldızlı ekibimizin bilgi ve tecrübesini artırmak için dünya şampiyonu Hollanda'yı ülkemize davet ederek ortak kamp yaptırdık. Yakın vadedeki hedefimiz, korfbolu özerk hale getirmek. Zira korfbolun olimpik olması için Dünya Korfbol Federasyonu'nu Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile çok ciddi işbirliği içinde" diye konuştu.

RAFTİNGDE AVRUPA SINAVI

Korfboldan sonra üzerine büyük önem verdikleri diğer branşların squash ve rafting olduğunu sözlerine ekleyen Türkiye Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Başkanı Hasan Öztürk, "Raftingde milli takımımız çok büyük bir başarı elde etti. Şu anda Bosna Hersek'te Avrupa şampiyonası için mücadele veriyor. O şampiyonadan çocuklarımızın çok büyük başarılarla Türkiye'ye geleceğinden eminim. Milli takım her geçen gün zirveye doğru gidiyor" şeklinde konuştu.

BODRUM SQUASHDA MERKEZ OLUYOR

Federasyon olarak squashta da çok önemli işler yaptıklarına işaret eden Hasan Öztürk, özellikle Bodrum'un Dünya Squash Merkezi haline geleceğinin müjdesini verdi. Bu konuda Avrupa ve dünya squash federasyon başkanlarını Bodrum'da ağırladıklarını ve Bodrum Belediye Başkanı, Bodrum Kaymakamı ve Bodrum'da faaliyette bulunan önemli turist tesislerin yöneticileriyle çok geniş katılımlı bir toplantı yaptıklarını belirten Öztürk, "Bodrum çok kısa bir süre sonra squashın dünyadaki merkezi haline gelecek. Bu konuda her türlü anlaşma ve görüşmeleri yaparak sonuçlandırdık. Bize en büyük desteği veren belediye başkanı, kaymakam ve ilçede bulunan otel yöneticilerine minnettarım" diye konuştu.

Öztürk, squashın Türkiye'de önemli bir ivme kazandığını ve bunda da asbaşkan ve yönetim kurulu üyesi Güven karakuş'un büyük emeği olduğunu sözlerine ekledi.

KORFBOL NEDİR?

Korfbol, erkeklerle kadınların birlikte oynadıkları tek takım sporudur. Oyun basketbol ve hentbola benzer olsa da belirgin özelliklerle onlardan ayrılır. Oyunun amacı, topu rakip takımın korf denilen sepete benzer yüksek potasına atmaktır. Korfbol her yaştaki kadın ve erkeklerin oynayabilecekleri bir spordur. Kapalı alanlarda oynanmasının yanı sıra, çimde, kumda veya suda da oynanabilir.

OYUNUN ÖZELLİKLERİ

Bir takım 4 kadın 4 erkek oyuncudan oluşur. Her bir bölgede 2 erkek 2 kadın oyuncu yer alır.

Sadece kadınlardan veya erkeklerden oluşan bir takımla oynanmaz. Korfun etrafında 360 derecelik açıdan atış yapma olanağı vardır. Potanın arkasında da oyun devam eder.

Kolektif oynamak zorunludur. Topa sahip olan oyuncunun topla koşmasına veya topu sürmesine izin verilmez. Her oyuncunun belirli bir rakibi vardır. Oyunun özelliğinden dolayı korfbol oyuncusu rakibini gölge gibi takip etmelidir.

Defans yapılırken atış yapmaya izin verilmez fakat defans oyuncusu potaya hücum oyuncusundan daha yakın olmalıdır. Ayrıca bir kol mesafesinde olmalı, yüzü hücum oyuncusuna dönük olmalı ve gerçekten topa blok yapmaya çalışmalıdır.

Korfbol çok yönlülük gerektirir. Korfbol hem hücumun hem de defansın önemli olduğu bir spordur ve bir oyuncu bu iki başlıca görevin birinden kaçınamaz çünkü oyuncular her iki sayıdan sonra bölge ve görev değiştirirler. Bu nedenle her oyuncu hem hücum hem de savunma becerilerini geliştirmelidir.

Fiziksel temasa izin verilmez. Rakip oyuncuyu tutmaya, itmeye veya çekmeye izin verilmez. Arkadaşlık ve yardımlaşma ön plandadır. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor Korfbolun Dünya Şampiyonu Türkiye'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement