Körfez'deki İyileşme Balığa da Yaradı - Son Dakika
Yerel

Körfez'deki İyileşme Balığa da Yaradı

İzmir Körfezi'ndeki iyileştirme çalışmaları sonrası canlı çeşitliliği ve balık türlerinin arttığı, balıklardaki ağır metal oranlarının da düştüğü bildirildi.

16.09.2014 10:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Körfezi'ndeki iyileştirme çalışmaları sonrası canlı çeşitliliği ve balık türlerinin arttığı, balıklardaki ağır metal oranlarının da düştüğü bildirildi.

Büyükşehir belediyesinden yapılan açıklamaya göre, İzmir Körfezi'ndeki deniz suyunun durumu balıkları da olumlu şekilde etkiledi. DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından yayınlanan son raporda, Körfez barbunu ve ısparozun ağır metal limit değerlerinin çok altında olduğu tespit edildi.

Açıklamada, 2000'li yıllara kadar körfeze her türlü atığın boşaltıldığı işaret edilerek, son yıllardaki çalışmaların ardından iç körfezde çözülmüş oksijen seviyesinin yükselmesi ile canlı türü sayısının arttığı ve deniz altı yaşamındaki iyileşmenin gözle görülür seviyelere geldiği belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü işbirliği ile yürüttüğü çalışmalar sonucunda yayımlanan 2013 yıl sonu raporunda dış körfezi temsil eden Foça- Gediz Nehri'nin denize döküldüğü bölge ile Gülbahçe bölgesi ve orta-iç körfez'i temsil eden Uzunada bölgesinde yakalanan barbun ve ısparoz balıkları ağır metal açısından incelendi.

İncelemeler sonucu, Türk Gıda Kodeksi Standartları'na göre bir kilogramda 1000 mikrogram olan civa sınır değeri Körfez barbun ve ısparozunda en düşük 48 ve en yüksek 284 mikrogram/kilogram olarak belirlendi. 50 mikrogram/kilogram olan kadminyum sınır değeri Körfez balığında en yüksek 1.76, 300 mikrogram/kilogram kurşun sınır değeri yine balıklarda en yüksek 219 olarak ölçüldü.

Dünya Sağlık Örgütü Standartlarına göre 50.000 mikrogram/kilogram krom sınır değeri körfez ısparoz ve barbunlarında en yüksek 162, 30.000 mikrogram/kilogram bakır sınır değeri en yüksek 609, 100.000 mikrogram/kilogram çinko sınır değeri ise 7 bin 933 olarak ölçüldü. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Körfez'deki İyileşme Balığa da Yaradı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement