'Körfez Efsanesi' Dibe Vurdu - Son Dakika
Yerel

'Körfez Efsanesi' Dibe Vurdu

\'Körfez Efsanesi\' Dibe Vurdu

Türk futbolunda bir döneme imzasını atan, Kocaelispor'un Bölgesel Amatör Lig'e düşmesi, camiada üzüntüye neden oldu.

12.04.2014 12:15  Güncelleme: 18:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müzesinde iki Türkiye Kupası bulunan ve Süper Lig'de mücadele ettiği sezonlarda "dört büyükler"in korkulu rüyası olan Kocaelispor'un, Spor Toto 3. Lig 3. Grup'ta tutunamayıp sezonun bitimine 4 hafta kala Bölgesel Amatör Lig'e düşmesi, camiayı üzdü.

Kulübün, futbolda tarihinin en parlak dönemini yaşadığı sezonlarda başkanlık yapan Sefa Sirmen, AA muhabirine, Kocaelispor'da ilk kez 1986 yılında yönetici olarak görev aldığını ve belediye başkanı seçildikten sonra 1989'da başkanlığa getirildiğini söyledi.

Başkanlığı sırasında, o dönem adı Türkiye 1. Futbol Ligi olan Spor Toto Süper Lig'de ilk sezonları olan 1992-1993'te ilk yarıyı en yakın rakiplerinden 4 puan önde tamamlamalarına rağmen ikinci devrede yaşadıkları talihsizlikler sonucu şampiyonluğu kaçırdıklarını belirten Sirmen, 1993'te UEFA Kupası'nda mücadele ettiklerini hatırlattı.

Daha sonra iki kez Türkiye Kupası'nı kazandıklarını dile getiren Sirmen, "Beşiktaş ve Trabzon'la final oynamış ve kazanmıştık. 10 yılda iki kez kupa kazandık. 17 Ağustos 1999'daki Marmara depremine kadar çok başarılı bir dönem geçirdik. O güne kadar hem bütçe hem de takım yapısı olarak güçlü bir takımdık fakat depremden sonra takımı ligden çekmedik. Depremde halkın Kocaelispor'a ihtiyacı vardı. Bu dönemde zor günler yaşadık" dedi.

Milletvekilliğine seçilmesinden dolayı 2002'de başkanlığı bıraktığını anımsatan Sirmen, kendi döneminde başlayan gerileme sürecinin daha sonra devam ettiğini bildirdi.

Sirmen, verilen desteklerin yerinde kullanılmadığı iddiasıyla belediye yönetimlerinin Kocaelispor'a katkıda bulunmadığını öne sürerek, şöyle devam etti:

"Yönetimin kendi olanaklarıyla bu işi götürmesi mümkün olmadığı için her sene bir alt lige düşerek bugünkü noktaya geldi. Bugün de matematiksel olarak amatör kümeye düşmüş oldu. Kocaelispor'un düşme haberini alınca çok üzüldüm. Kocaelispor bunu hak etmedi. Burası, Türkiye'nin en büyük sanayi kentlerinden biri. Aslında bana göre esas temel çöküş, parlamentoda çıkan, belediye başkanlarının kulüp başkanı olmasını engelleyen yasayla oldu. Belediye başkanları, kulüp başkanı olamadıkları için takip edemediler ve kaynakların istenildiği gibi kullanılmadığı için destek çekildi. Belediye, desteğini çektiği zaman kulübün yaşama şansı yok. Destek olmayınca transfer açılamadı. Genç oyuncularla ligleri götürmeye çalıştı, bu da yetmedi ve bugün son noktaya gelindi. Kocaelispor, bana göre Türkiye'nin 5'inci büyük takımıydı. Kocaeli halkı ve taraftarı bu düşüşü hak etmedi."

Kocaelispor'un hala bir marka olduğuna değinen Sirmen, belediyelerin, kenti yönetenlerin kulübe sahip çıkması halinde küllerinden doğabileceğini sözlerine ekledi.

"Büyük takımlar bizden korkuyordu"

Yeşil-siyahlıların, iki Türkiye Kupası kazandığı dönem kadroda yer alan ve başarılarda büyük pay sahiplerinden olan Kaan Dobra ise kulübe 1994'te transfer olduğunu anlattı.

O yıllarda Kocaelispor'un, varlıklı ve güçlü ekipler arasında bulunduğunu vurgulayan Dobra, tesisleri, taraftarı ve imkanları düşünüldüğünde Polonya'da böyle bir kulüp bulunmadığını dile getirdi. Süper bir kadroya sahip olduklarını belirten Dobra, şunları kaydetti:

"Büyük takımlar bizden korkuyordu. Büyük takımda oynayamayan futbolcu, Kocaelispor'da oynuyordu. Gerçekten süper bir dönem yaşadım. Kocaelispor, son dönemde zor günler yaşıyordu ve ne yazık ki Bölgesel Amatör Ligi'ne düştü. İki kere Türkiye Kupası'nı kazandım. İlk kupada takım varlıklıydı. İkinci kupada ise maddi anlamda eksiklik vardı ama müthiş bir kadro ve yetenekli futbolcular vardı. Güzel bir başarı elde ettik, o yıl hem ligde kaldık hem de kupa kazandık. Finalde Beşiktaş'ı 4-0 yendik. Sanki her şey düzeliyordu ama maalesef kötü dönem başladı. Kocaelispor'da futbolcular arasında her zaman iyi bir arkadaşlık olmuştur. Düşünüyorum, 'bu nasıl oldu,' 'nasıl takım bu kadar düştü', hala inanamıyorum ve çok üzülüyorum."

"Hiçbir şey, Kocaelispor'un yerini tutmaz"

Kocaelispor'un teknik direktörü Emre Numan Bayraktaroğlu da geçen hafta sonu İstanbulspor'a mağlup olunca ligden düşmelerinin kesinleştiğini bildirdi.

"Bir çınar devrilmiş oldu" diyen Bayraktar, iki Türkiye Kupası sahibi, Avrupa'da top koşturmuş bir takımın bu duruma düşmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

Bu sezon bazı maçlardan sonraki konuşmaların, takımın düşmesini isteyenler olduğunu belirttiğini hatırlatan Bayraktaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Düşmede bizim de suçumuz var ama durumlar belli. Arkamızda da durulmadığı için ligde kalmayı başaramadık. Düşmeyle ilgili bir istek de vardı; 'Çok borç var' deniyordu. Kolay yol seçildi. Hiçbir şey, Kocaelispor'un yerini tutmaz. Zor şartlarda takımın başında durduk ve kulübü yalnız bırakmadık. Takımı bırakmak bize yakışmazdı. Bir söz verdik, 'Ligde kalmayı başaracağız' dedik ama olmadı. Son 3-4 haftadır talihsiz maçlar veriyoruz. Hakem hatalarıyla da bu oluyordu. Sahipsiz olduğumuz için dinlenmiyor, sadece maça gelenler mücadelemizi görüyor. Ligde takımı bırakıp devam etmek isterdik ama olmadı. Zor şartlarda denedik. Takımı bırakıp gitmek de bize yakışmaz. Gitmek gibi niyetim de asla olmadı. 'Yaşayacaksak beraber yaşayalım' dedik. Kalan 4 maç var. Bunlardan en az 8-9 puan alacağız ama tabii bir işe yaramayacak. En azından bu takımın neden düştüğü belli olsun."

Türk futbolunda bir döneme damgasını vurdu

Baçspor, İzmit Gençlik ve Doğanspor takımlarının birleşmesiyle 1966'da kurulan Kocaelispor, 1966-1967'de Türkiye 2. Ligi'nde mücadele etmeye başladı. Bu ligde 1991-1992 sezonu sonunda 83 puan toplayıp en yakın takipçisi Zeytinburnuspor'a 23 puan fark atarak kırılması güç bir rekorla şampiyon olan Kocaelispor, Türkiye 1. Futbol Ligi'ndeki en büyük başarısını ise sezonun ilk yarısını lider tamamladığı 1992-1993'te elde etti. Yeşil-siyahlılar, sezonu 4'üncülükte tamamlayarak Inter Toto Kupası'na katılma hakkını elde etti.

Inter Toto Kupası ilk tur karşılaşmasında Portekiz'in Sporting Lizbon takımı ile eşleşen Kocaelispor, İsmetpaşa Stadı'nda oynadığı ilk müsabakada rakibiyle 0-0 berabere kaldı. Deplasmanda ise 2-0 yenilen Körfez ekibi, ilk turda kupaya veda etti.

Kocaelispor, 1996-1997 sezonunda, Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor'u eleyerek kupanın sahibi oldu. Yeşil-siyahlılar, 1997'de katıldığı Kupa Galipleri Kupası'nda ilk turda Romanya'nın National Bükreş takımını 1-0 ve 2-0'lık skorlarla geçti ancak ikinci turda Rusya'nın Lokomotif Moskova takımına elendi.

Körfez ekibi, 2001-2002 sezonunda da Beşiktaş'ı 4-0 yenerek Türkiye Kupası'nı ikinci kez müzesine götürdü. Bundan sonra gerileme sürecine giren ve 2003-2008 yıllarında şimdiki adı PTT 1. Lig olan organizasyonda mücadele eden Kocaelispor, 2007-2008 sezonunun şampiyonu olarak Süper Lig'e yükseldi. Süper Lig'de bir sezon mücadele ettikten sonra tekrar bir alt lige düşen yeşil-siyahlılar, sonraki sezonda da 2. Lig'e geriledi.

Spor Toto 2. Lig Beyaz Grup'ta 2011-2012 sezonu sonunda 17'nci olup Spor Toto 3. Lig'e düşen Kocaelispor, geçen sezon Spor Toto 3. Lig'de 37 puan toplayarak ligde kalmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Körfez Efsanesi' Dibe Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement