Körfez Geçiş Köprüsü Ücreti 100 TL Olacak - Son Dakika
Ekonomi

Körfez Geçiş Köprüsü Ücreti 100 TL Olacak

2010 yılında 35 dolar + KDV olarak açıklanan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nden geçiş ücreti, bugünkü kura göre 100 TL'ye dayandı.

25.10.2014 15:25  Güncelleme: 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul- İzmir arasını 3,5 saate indirecek Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi'nin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün inşaatı hızla devam ediyor.

252 metre yükseklikte olması planlanan köprü ayakları dün itibariyle 161 metreye ulaştı. Çalışmalarda bir aksaklık yaşanmadığı takdirde önümüzdeki yıl haziranda köprüden yürüyerek, aralıkta ise araçla geçilebilecek. 1,5 saat süren Dilovası - Altınova arasını 6 dakikaya düşürecek olan köprüden bugünkü dolar kuruna göre, yaklaşık 100 TL ödenerek geçilecek.

KULELER YIL SONUNA KADAR BİTİRİLECEK

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'nin en önemli ayaklarından biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü inşaatında çalışmalar kesintisiz sürüyor. Karada imal edildikten sonra denize batırılan 38 bin 404 ton ağırlığında keson temelleri üzerinde geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana yükselmeye başlayan köprü kulelerinin boyu 161 metreye ulaştı. Köprü kulelerinin parçaları gemlik'te imal edilerek Altınova'da bulunan bir tersaneye getiriliyor. Burada montaj işlemleri için hazırlanan parçalar yurtdışından kiralanan yüzer bir vinç yardımıyla yerlerine takılıyor. Haftada 10 metre yükselen kulelerin yıl sonunda kadar bitirilmesi hedefleniyor.

KÖPRÜNÜN UZUNLUĞU 3 KİLOMETRE

Dilovası ile Hersek arasına inşa edilen köprü, 3 kilometre uzunluğu, bin 550 metre orta açıklığıyla dünyanın dördüncü büyük asma köprüsü ünvanına sahip olacak. İnşaat tamamlandığında köprünün üzerinden 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere 6 şeritli karayolu ve tek şeritli bakım yolu yer alacak.

KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETİ GÜNDEME GELMİŞTİ

Köprünün temel atma töreni 29 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirildi. O dönem köprünün geçiş ücreti 35 dolar + KDV olarak açıklanmıştı. Köprünün geçiş ücreti halen 35 dolar; fakat geçiş fiyatı açıklandığında dolar kuru 1.43 iken bugün ise 2.30 TL. 2010 yılında açıklanan fiyatla vatandaşlar 60 TL'ye Körfez'den geçebilecekken, bugünkü kura göre ise köprünün geçiş fiyatı 100 TL'ye dayanmış durumda.

"HAZİRANDA YÜRÜYEREK, ARALIKTA ARAÇLA GEÇİLECEK"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nden önümüzdeki haziran ayında yürüyerek, aralıkta da araçla geçileceğini müjdeledi. Elvan, dün, Kocaeli'nde yaptığı açıklamada, köprüdeki son durum hakkında bilgi verdi. Elvan, şunları kaydetti: "Körfez Geçiş Köprüsü'nün ayaklarını inşa etmeye devam ediyoruz. Ayakları 252 metre olacak. Bugün itibariyle 161 metreye ulaşmış durumda. Ayaklarını aralık sonu itibariyle, yani iki aylık süre itibariyle ayakları tamamlayacağız. Şubat 2015 tarihi itibariyle ise çelik halatların gerilmesine başlayacağız. Mayıs 2015 itibariyle de özellikle halatların gerilmesinden sonra artık tabya betonlarını atmaya başlayacaklar. Haziran 2015'te biz, köprünün silüetini göreceğiz ve yürüyerek köprüden geçebileceğiz. Aralık 2015 tarihinde artık araçlar geçmeye başlayacak. Son derece önemli bir köprü. Biliyorsunuz aşağı yukarı 1,5 saat süren Dilovası - Altınova arasını 6 dakikaya düşürüyoruz." Elvan, köprü geçiş ücretine ilişkin soru üzerine maliyete değinmedi ve ekledi: "Bizim yıllık yakıt ve emekten tasarrufumuz 650 milyon dolar olacak."

(Kaynak: Zaman)

Körfez Geçiş Köprüsü Ücreti 100 TL Olacak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Körfez Geçiş Köprüsü Ücreti 100 TL Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • Zeynoo: Bence 100 tl çok yerinde bir karar hem zaman hemde ekonmik alanda köprünün ücretini 10 yıla kalmaz tamamlar fazlası kasaya girer devletin milletede hem yakıt hem ekonomik alanda kolaylık sağlar. 4 21 Yanıtla
  • hüseyin: yalançi başi yine yalanlalinadevam ediyor ve halki böyle soyuyor çoçuklali ile birlikte vede aile boyu ülkeyi soyuyorlar odadolusu paralar, bile sifirlayamiyorlar anlayanaaa 7 14 Yanıtla
  • Adnan DİLERİ: SURİYE DEN IRAK DAN İPİNİ KOPARIP ÜLKEMİZE GELENLER DE AYNI ÜCRETİ ÖDEYECEK Mİ ? 15 3 Yanıtla
  • seyir: Bu köprü yapımında devletin kuruş katkısı yoktur. köprü ve yollar yap-işlet-devret modeliyle yapılıyor. çevreden metre karesi 8 tl den istimlak yapılarak topraklar zorla alınmıştır. firma 100 tl yapar geçişi adam kar etmek için yapıyor. ama devlet çıkıp biz yapıyoruz diye reklam yapıyor. imkanınız varsa gidip görün tamam iş güzel ancak yöre halkının elindeki verimli tarlayada 8 tl dağa da 8 tl veriyorlar bir çoğuda mahkemelik zaten. adamın elinden zorla toprağını alıp yol geçiriyor itirazın varsa mahkemeye git diyor. 13 4 Yanıtla
  • yavuz: benim 100 lira yok ne olacak şimdi. . . . . 13 4 Yanıtla
  • BUSİ: YOLACAK BİR DÜMEN DAHA BULDUNUZ, ALLAH YEDİRTMESİN 9 7 Yanıtla
  • Almanya Mardin: Cok para 100 Tl belki bazilari her gün is icin karsidan karsiya gecmeleri lazim günlük kazandiklari 50 Tl mesela. Nasil günde 100 Tl ödüyecek 13 2 Yanıtla
  • hüseyin: işte bunlar halki böylesalak saniyorlar hizli tilen bile 70 tl hesaplayin bunlar öğlenci günebillik evinde ölacak diyorlardida ama hiç askeli ücretli vede emekliyi vede fakirleli hesabakatmadan seçim reklami yapmişlardi hadi bu galiban bü paralar la yolaciksin bunlar bizi deyir kendi magişlalina göre hesaplamişlar anlayanaa 11 1 Yanıtla
  • uzlett: eski yol 100 tl den fazla yakacak MERT kardeş. bakma sen bunların istemezyük dediklerine pahalı dediklerine hepsi paşa paşa kullanacak. 0 0
  • Almanya Mardin: Ayrimcilik oluyor köprü zenginler icinmi yapilmis gecis bilet 5 Lira olmazsi lazim Demokrat sekilde olur 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Türkiye'nin Net Uluslararası Yatırım Pozisyon Açığı 2024'te 300 Milyar Dolara Yükseldi
    12:19 Türkiye'nin Net Uluslararası Yatırım Pozisyon Açığı 2024'te 300 Milyar Dolara Yükseldi

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'nin net uluslararası yatırım pozisyon açığı 2023 yılı sonunda 284,7 milyar dolar iken, 2024 ocak sonunda 300 milyar dolara yükseldi. TCMB'nin açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin yurt dışı varlıkları azalırken, yükümlülükleri ise artış gösterdi. Bu durum net uluslararası yatırım pozisyon açığının artmasına neden oldu.

  • Mezitli'de Yeni Küçük Sanayi Sitesi Projesi
    12:17 Mezitli'de Yeni Küçük Sanayi Sitesi Projesi

    Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Küçük Sanayi Sitesi'ni ziyaret ederek, esnafla bir araya geldi. Başkan Tarhan, yeni dönemde Küçük Sanayi Sitesi'nin moderleştirilmesi ve genişletilmesi için kapsamlı bir çalışma programı hazırladıklarını duyurdu.

  • CHP Milletvekili: Bireysel Kredi Kartı Borçları Yüzde 155 Arttı
    12:11 CHP Milletvekili: Bireysel Kredi Kartı Borçları Yüzde 155 Arttı

    CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, bireysel kredi kartlarında bankaların takibine düşen borç tutarının son bir yılda yüzde 155 artarak 20,5 milyar TL'ye ulaştığını belirtti. Ateş, vatandaşların yükselen faiz oranlarına rağmen kredi kartlarına mecbur kaldığını ve bu durumun yoksullukta artış ve borç sarmalı riski yarattığını ifade etti. Ayrıca, kredi kartıyla yapılan harcamalarda market ve AVM'lerdeki harcamaların yüzde 87 arttığı, nakit çekimlerin ise yüzde 103 arttığı bilgisi paylaşıldı.

  • Muğla'da Güneş Enerji Santrali Projesi Devam Ediyor
    12:04 Muğla'da Güneş Enerji Santrali Projesi Devam Ediyor

    Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Menteşe Denizova Mahallesi'nde kurulan Güneş Enerji Santrali projesi hızla ilerliyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Muğla'ya yıllık 9.3 Milyon Kwh elektrik üretilecek ve karbon emisyonu azaltılacak.

  • Sapanca'da Beton Yığınına Dönen İlçe
    12:04 Sapanca'da Beton Yığınına Dönen İlçe

    Para kazanma hırsı, belediyenin denetim yapmaması, eskiden tarımla anılan Sapanca'yı adeta mahvetti. Meyvesi ile ünlü ilçede artık tarlalardan bungalov yetişiyor. Ağaçların yok edildiği Sapanca beton yığınına dönmüş durumda.

  • Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan
    12:00 Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan, 1950'lerde üretilen, hurda fiyatına satın alıp tamir ettiği traktörünü hem tarımda hem de günlük işlerinde kullanıyor. Yavuzarslan, traktörüne çok özen gösterdiğini ve satmayı düşünmediğini belirtiyor.

  • Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak
    12:00 Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında Avrupa'da en iddialı 5 ülkeden biri olduğunu belirterek, İzmir'in bu liderlik sürecinin Türkiye'de öncü şehri olacağını söyledi. Kacır, İzmir'e yapılan yatırımlar ve kurulan altyapılarla Türkiye'nin rüzgar enerjisinde lider ülke olacağını ve yerli türbinlerin kullanılmasını hedeflediklerini ifade etti.

  • CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor
    11:57 CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor

    CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Türkiye ekonomisindeki yanlış ekonomi politikalarının tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, sektörün yarısının iflas noktasına geldiğini söyledi. Bingöl, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları dinledi ve sektörün geleceği konusunda endişelerini dile getirdi. Maliyetlerin artması, kredi imkanlarının azalması ve dış rekabetin artması gibi faktörlerin sektörü zor durumda bıraktığını ifade eden Bingöl, gereken önlemlerin alınmaması halinde Türkiye'nin üretim potansiyelinin kaybedileceğini vurguladı.


Advertisement