Korkuteli'de Damlama Sulama Dönemi - Son Dakika
Yerel

Korkuteli'de Damlama Sulama Dönemi

Korkuteli\'de Damlama Sulama Dönemi

Antalya’nın Korkuteli İlçe Sulama Birliği Başkanı Dursun Demir, ilçedeki damlama sulamadaki sıkıntılara açıklık getirerek, "Hafta sonu itibariyle tüm ilçe geneline su verilmiştir.

05.07.2015 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Korkuteli İlçe Sulama Birliği Başkanı Dursun Demir, ilçedeki damlama sulamadaki sıkıntılara açıklık getirerek, "Hafta sonu itibariyle tüm ilçe geneline su verilmiştir. Çiftçimiz ikinci suyunu sulayacak" dedi.

Korkuteli'ne Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olarak tarihe geçen kapalı devre sulama sistemi hafta sonu itibariyle devreye girdi.

Korkuteli Sulaması Rehabilitasyon projesi ile sulamanın borulu sisteme geçilmesi ile toplamda 63 bin 710 dekar alan kapalı devre sulama sistemi ile sulanacak.

Hafta sonu itibariyle tüm bahçelere su verildiğini kaydeden Korkuteli Sulama Birliği Başkanı Dursun Demir, " Geçmişte bu damlama sulama projesi öncesi kanal yöntemi ile 30 ile 40 gün arasında su alan bölgemiz şimdi bir hafta ya da 10 gün içinde sulama yapabiliyorlar. Eski sisteme göre en son su alması gereken Karataş mahallesi ve bölgesi şuan sulama yapıyor. Bazı konularda bizim yetkimiz yok. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ve firmanın çözmesi gereken konularda da biz müdahil değiliz" dedi.

Başkan Demir "Şuan biz GSM şirketi üzerinden gelen sinyaller ile tüm sisteme elektronik olarak hükmedebiliyoruz. Lokal ya da bölgesel açma kapama işlemlerini sulama birliğinde bulunan ana kumanda merkezinden gerçekleştirebiliyoruz. Sistem sadece GSM operatörü ile değil herhangi bir deprem veya doğal afet sonrası müdahale edilmek üzere radyo sinyalleri ile de kontrol ediliyor. Geçen gün Kargalık mahallesinde meydana gelen patlak 8 saatlik gece çalışmasıyla onarıldı. Hafta sonu itibariyle proje kapsamında Y1, Y2 ve Y3'ün tamamı sulanmıştır. Y4-Y5 ve Y6'ya su verildi sulama devam ediyor. Y7 ve Y8'in tamamı sulanmış olup,Y9-1 hattında sulama sürüyor. Korkuteli'de su almayan bölgemiz yoktur" dedi.

Projenin şuan yüzde 90'ının tamamlandığını aktaran Demir, " Tüm Türkiye'ye örnek bir proje. Bu projemiz Korkuteli'de hayata geçmesiyle artık her şey uzaktan kumandalı olarak yönetiliyor. Avrupa ülkelerinde tarla ve bahçeler son derece modern sistemlerle sulanıyor. Korkuteli çiftçisi de ürünlerini yapılan proje sayesinde daha kaliteli ürün olarak yetiştirecekler. Damlama sulamanın hayata geçmesiyle, açık kanallardan su elde edilerek yapılan vahşi sulamadaki su kaybının önüne geçtik. Toprak erozyonunu önledik. Bilgisayar sistemi ile ürüne uygun ilaç ve gübre zamanında verilecek. Birim başına üretilen ürün miktarı, kalitesi ve niteliği artacak" ifadelerine yer verdi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Korkuteli'de Damlama Sulama Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement