Kosova'da Muhalefet Erken Seçim Talebini Yineledi - Son Dakika
Güncel

Kosova'da Muhalefet Erken Seçim Talebini Yineledi

Kosova'da muhalefet, erken seçim talebini yineledi.

08.02.2016 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosova'da muhalefet, erken seçim talebini yineledi.

Ülkede beş aydır devam eden hükümet-muhalefet krizi dolayısıyla Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, mecliste temsil edilen siyasi partilerin liderleriyle görüştü.

Somut bir sonucun çıkmadığı görüşmede hükümet kanadı krizin mecliste çözülebileceğini savunurken, muhalefet ise bir kez daha erken seçim çağrısında bulundu.

Toplantının ardından açıklama yapan Kosova Demokratik Birliği (LDK) Genel Başkanı ve Başbakan İsa Mustafa, mevcut sorunlara sadece tüm siyasi partilerin meclise katılımıyla çözüm bulunulabileceğini söyledi.

Sırbistan ile devam eden diyalog süreci çerçevesinde geçen yılın ağustos ayında Brüksel'de imzalanan ve Kosova'da "Sırp Belediyeler Birliği" kurulmasını öngören anlaşmayla ilgili kararı Anayasa Mahkemesinin vereceğini anımsatan Mustafa, kararın ardından ortak çözümü için kapıların muhalefete açık olduğu ifade etti.

Kosova Demokratik Partisi (PDK) Genel Başkanı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaci de bugünkü toplantının önemine işaret ederek, toplantıya katılan muhalefetteki Kosova'nın Geleceği İçin İttifak (AAK) Genel Başkanı Ramush Haradinaj'ın ağustos ayında imzalanan anlaşmaları tartışmadığını, sadece mevcut hükümetin istifasını istediğini kaydetti.

Haradinaj ise LDK ve PDK'nın iktidarı "gasp ettiğini" savunarak, ülkedeki tüm kamu kurumlarının siyasileştiğini ve ülkenin yozlaştığını ileri sürdü.

Meclisin feshedilmesi ve siyasi krizden çıkmak için erken seçime gidilmesi gerektiğini ifade eden Haradinaj, "Ayrıca cumhurbaşkanının da halk oylaması ile seçilmesi talebinde bulundum" dedi.

Cumhurbaşkanı Jahjaga'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya krizden çıkılması adına yardımcı olabileceklerini göstermek için katıldığını dile getiren Haradinaj, muhalefetin aynı zamanda Bağımsızlık Günü olan 17 Şubat'ta hükümet karşıtı protesto düzenleyeceğini anımsattı.

Toplantıya, ayrıca, "Sırp Listesi" Meclis Grup Başkanı Slavko Simic, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Mahir Yağcılar ve gözlemci olarak AB'nin Kosova Özel Temsilcisi Samuel Zbogar ile ABD'nin Priştine Büyükelçisi Greg Delawie de katıldı.

Kosova ile Sırbistan arasında 25 Ağustos'ta imzalanan ve Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği kurulmasını, ayrıca Karadağ-Kosova sınırının yeniden düzenlenmesini öngören anlaşmaya karşı çıkan muhalefet, geçien yılın eylül ayından bu yana meclis çalışmalarını boykot ediyor. Kosova'nın bu anlaşmadan çekilmesini isteyen muhalefet milletvekilleri, meclis genel kurulunda iktidar sıralarına birçok kez gaz bombası atıp, hükümet karşıtı protestolar düzenledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kosova'da Muhalefet Erken Seçim Talebini Yineledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement