Kosova'dan AB'ye, "Mültecileri Sınır Dışı Et" Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Kosova'dan AB'ye, "Mültecileri Sınır Dışı Et" Çağrısı

Kosova İçişleri Bakanı Skender Hyseni, yasa dışı yollarla AB üyesi ülkelere göç eden Kosovalıların sınır dışı edilmesini istedi.

13.02.2015 00:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosova İçişleri Bakanı Skender Hyseni, yasa dışı yollarla AB üyesi ülkelere göç eden Kosovalıların sınır dışı edilmesini istedi.

Hyseni, Avusturya'nın başkeni Viyana'da İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leither ile yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, daha iyi bir yaşam için Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göç eden Kosovalıların sığınma taleplerinin geri çevrilmesini istedi.

AB harekete geçmeli

Yasa dışı yollarla AB üyesi ülkelere göç eden Kosovalıların sınırdışı edilmesi çağrısında bulunan Hyseni, "Yaşa dışı göçmenlerin çok büyük bölümünün statü hakları yoktur ve geri gönderilecektir. Umuyorum ki bu hızlı gerçekleşir. Avrupa Birliği, üye ülkelerde iltica edebilecekler ile kaçakçıların beslediği göçmenler arasındaki illizyonu gidermek için harekete geçmelidir" dedi.

10 gün içerisinde sınır dışı

Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner ise Kosova'nın güvenli bir ülke olduğunu ve oradan gelen yasa dışı göçmenlerin "iltica etme haklarının bulunmadığını" söyledi. İltica işlemlerinin hızlandırılacağını umut ettiğini kaydeden Mikl-Leitner, "Böylece iltica işlemlerine uygun olmayan göçmenler 10 gün içinde sınır dışı edilmiş olacak" diye konuştu.

Kosovalılar göç ediyor

Çoğunluğu Arnavutlardan oluşan yaklaşık 1,8 milyon kişinin açlık sınırı altında yaşadığı Kosova, 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Son iki haftadır Kosovalılar, daha iyi bir yaşam umuduyla yasa dışı yollar üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göç ediyor. Kosova'nın başkenti Priştine'den otobüslerle Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gelen Kosovalılar, önce otobüslerle Macaristan sınırına en yakın şehir olan Subotitsa'ya ardından şehirdeki taksilerle sınıra, son olarak da yürüyerek Macaristan'a geçiyor. Kosova'dan Macaristan'a sadece Ocak ayında yaklaşık 13 bin mülteci girişi olduğu, Avusturya'ya ise bin 29 giriş olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kosova'dan AB'ye, 'Mültecileri Sınır Dışı Et' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement