Kötü Alışkanlıklara Karşı Bilinçlendiriyorlar - Son Dakika
Spor

Kötü Alışkanlıklara Karşı Bilinçlendiriyorlar

Kötü Alışkanlıklara Karşı Bilinçlendiriyorlar

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı İbrahim Öztek ve genel sekreter Dario Porsemay, Bakırköy Kartaltepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya gelerek kötü alışkanlıklara karşı gençlere tavsiyelerde bulundu.

22.05.2015 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı İbrahim Öztek ve genel sekreter Dario Porsemay, Bakırköy Kartaltepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya gelerek kötü alışkanlıklara karşı gençlere tavsiyelerde bulundu.

Okulun müdür yardımcısı Didem Halabak, öğretmen Ahmet Orhan ve diğer öğretmenlerin hazır bulunduğu konferansta öğrencilere sigara alkol ve uyuşturucunun zararları, bu zararlardan korunmada da bir numaralı kalkan olarak sporun önemi anlatıldı.

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı İbrahim Öztek, konferansta yaptığı konuşmada sigara, alkol ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkları önlemede en önemli şeyin spor olduğunu belirterek, "Bugün devletler, bozulmuş insan sağlığını düzeltmek için bütçelerinden çok büyük paylar ayırırken, sağlığın korunması için aynı duyarlılığı göstermemektedir. Sosyal ve ekonomik düzeyleri düşük toplumlarda, aynı zamanda eğitim ve kültür eksikliği, insanları suç işlemeye ve kötü alışkanlıklara yöneltmektedir. Yine bu toplumlardaki ortam koşulları, uyuşturucu alışkanlığı ve kullanımını da teşvik etmektedir. Bağımlılık yapan maddeler insanların fiziki, psikolojik ve sosyal yapısı üzerinde kötü etkiler oluşturan, kişinin özellikle merkezi sinir sistemini yani beynini etkileyen, toplumda ekonomik, sosyal ve ahlaki çöküntülere neden olan, kanunların, yapımını kullanımını bulundurulmasını taşınmasını ve satışını yasakladığı maddelerdir. Bağımlılık sigara ile başlar. En basit örneği olan sigara, en yakınımızdaki arkadaşımızın 'Yak bir tane, bir taneden ne çıkar' sözleri ile ömür boyu yakamıza yapışır. Sigarayı takip eden bağımlılık alkoldür. Ona da sigara gibi arkadaş çevresi veya aile içindeki alkol alanlar vasıtası ile alışılır. Aileden uzak, problemli gençler bağımlılıkla daha kolay tanışırlar. Daha sonra ağızdan ve damar yolu ile alınan ağır bağımlılık maddeleri sırayı alır. Bunlarda da lise ve onu takip eden üniversite yıllarında yine yüzde 70 arkadaş çevrelerinin rolü bulunmaktadır. Bakın sigara reklamı yapan o yakışıklı kovboy aktörlerin hepsi akciğer kanserinden öldü. Günde bir paket sigara içen insan, sigara içmeyenlere oranla en az on misli akciğer kanserine adaydır. Hele bir nargile içimi bir paket sigaraya bedeldir. Nargilenin ağza alınan marpucu içinde 40 türlü akciğer enfeksiyonu yapacak mikrop barınmaktadır. Yurdumuzda her yıl sigaranın açtığı zararlardan 200 bin insan hayatını kaybetmektedir" dedi.

"BONZAİ BİR CİNAYET ARACIDIR"

Özellikle bonzai tehlikesine dikkat çeken Öztek, "Hele son günlerde gençlerimizi katletmek, hayatlarını sonlandırmak için icat edilmiş olan bonzai, uyuşturucu değil, bir cinayet aracıdır. Zira içinde bulunan ağır zehirli maddeler, kullanıcısına alışkanlık yapacak süreyi tanımamakta, akciğeri parçalamakta, kalbin çalışmasını alt üst etmekte, beyin hücrelerini çılgına çevirmekte ve düşünemeyecek hale getirdiği kurbanını intihara yönlendirmektedir. Onun içindir ki, bonzai bir cinayet aracıdır. Bu maddelerden hiç birine elinizi sürmeyin, kesinlikle denemeye kalkışmayın, zira deneyen dört kişiden üçü muhakkak bağımlı hale geliyor. Her türlü zararlı madde bağımlı yaşı artık ilk okullara kadar inmiştir. Çocuklar ve gençler, muhakkak spor, kitap, kültürel faaliyetler, folklör ve müzik gibi uğraşlara yönlendirilmelidir. İyi arkadaş, ailenin titizliği, öğretmenlerin telkinleri ve medya denilen basın ve yayın organlarının aydınlatıcı eğitici programları bu canavarı çocuklarımızdan uzak tutacaktır. Uyuşturucu tuzağına düşürülmüş çocuklarımızı bu bataktan kurtarmak da bizim görevimizdir. Unutmayalım, onlar da bizim çocuklarımız, onların da sevgiye, şefkate, bir sıcak yuvaya, bir sıcak yemeğe, güzel giyinmeye ve iyi eğitim almaya hakları vardır. Onlar da bizim insanlarımız, onlar ailelerindeki geçimsizliğin, yanlış arkadaş seçiminin veya tuzağa düşmüş olmanın kurbanlarıdır. Onların yerinde biz olabilirdik. Onları bu korkunç durumdan kurtarabilmek için elimizden gelenin fazlasını yapmalıyız. Sevgi, iyi arkadaşlık, sıkı aile bağları ve milletimize has geleneklerimize gösterilecek özen, toplumumuzu her alanda yüceltecektir. Gençlerimiz, kötü alışkanlıkları defedecek güçtedir. Siz değerli öğrenciler, sizler edindiğiniz bu bilgilerle, bundan böyle sigara alkol ve uyuşturucuya karşı mücadele eden birer savaşçı olacaksınız" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor Kötü Alışkanlıklara Karşı Bilinçlendiriyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement