Kötü Zeminleri Sağlamlaştıracak Proje - Son Dakika
Yerel

Kötü Zeminleri Sağlamlaştıracak Proje

Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi öğrencisi, depreme dayanıksız, sıvılaşan zeminleri sağlamlaştıracak bir mekanizmanın prototipini yaptı.

18.06.2014 12:10  Güncelleme: 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi'nde (AÜ) öğrenim gören bir öğrenci, depreme dayanıksız, sıvılaşan zeminleri sağlamlaştıracak bir mekanizmanın prototipini yaptı.

AÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü 4. sınıf öğrencisi Alihan Tosun, bitirme tezinde zemin sıvılaşmasına önlem olabilecek bir "Derin Karıştırıcı" prototipi geliştirdiklerini söyledi

Zemin sıvılaşması sorununun birçok çözümünün olduğunu ancak geliştirdiği projenin kullanımının rahat olduğunu ifade eden Tosun, "Geliştirdiğim yöntemin Türkiye'de yaygınlaşan bir kullanımı yok. Önce bunun bilimsel olarak araştırmasını yapıp prototipini geliştirerek ülke piyasasına sunmak istedik" dedi.

Tosun, projenin başlangıç aşamasında olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

"İnanıyorum ki benden sonra gelecek arkadaşlar bunu daha da geliştirecek. Türkiye'deki mühendislik açısından bu tür sorunların çözümüne katkı sağlamayı amaçladık. Sıvılaşma riski olan zeminlerde sadece su ve çimentoyu zeminin kendisiyle karıştırarak küçük kolonlar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu sayede kumlu zemin yerine kayaç bir zemin elde etmiş oluyoruz. Bu zemini elde ettiğimiz zaman taşıma kapasitesi çok büyük oranda artıyor."

"Sağlam zemin elde etmeyi amaçladık"

Söz konusu araçtan daha iyi verim alabilmek için bilgisayar ve elektronik mühendislerinden yardım alacaklarını belirten Tosun, "Türkiye'de önder olabilecek 'Derin Karıştırma' prototipi yaptık. Mikserimiz zeminin derinliklerine iniyor. Su ve çimentoyu zeminle karıştırarak sağlam zemin elde etmemizi sağlıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kötü Zeminleri Sağlamlaştıracak Proje - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement