Kovandan Sofraya İzlenebilir Arı Ürünleri Kongresi - Son Dakika
Yerel

Kovandan Sofraya İzlenebilir Arı Ürünleri Kongresi

Kongrenin sonuç bildirgesinden: "Ülkemiz dünyanın arı gen merkezlerinden biri sayılmaktadır ve yaklaşık 6 milyon koloni varlığı ile dünyada ikinci sırada yer almaktadır.

14.04.2014 11:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kovandan Sofraya İzlenebilir Arı Ürünleri Kongresi ve Sergisi'nin sonuç bildirgesinde, Türkiye'nin, dünyanın arı gen merkezlerinden biri sayılırken, yaklaşık 6 milyon koloni varlığı ile dünyada ikinci sırada yer aldığı, mevcut arıcılık potansiyelinden daha etkin yararlanılması gerektiği bildirildi.

Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği iştirakleri ile 7-8 Nisanda İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi Maslak Ayazağa Kampüsü'nde gerçekleştirilen Kovandan Sofraya İzlenebilir Arı Ürünleri Kongresi ve Sergisi'nin sonuç bildirgesi açıklandı.

Bildirgede, kongrede, birincil üretimden başlayarak kovandan sofraya arı hastalıkları, mücadele yöntemleri, arıcılık uygulamalarında kullanılan teknikler, yeni modern teknolojiler ile arı ürünlerinde gıda güvenliğini etkileyen hileler ve bulaşanların varlığı konuları, besleyici özellikleri, sağlık üzerinde etkileri ve son yıllarda önem kazanan "apiterapi" konularının sektörün tüm paydaşlarının katkılarıyla tartışıldığı belirtildi.

Üniversitelerin ziraat mühendisliği, veterinerlik, tıp, biyoloji, beslenme-diyetetik ve gıda mühendisliği bölümleri ile kamuyu temsilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdürlüğü, arıcıları temsilen Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Türkiye'nin 22 ilini temsil eden birlik temsilcileri, arıcılar, gönüllü kurumlar ve özel sektörden yaklaşık 500 kişinin katıldığı kongre süresince yapılan sunumlar ve tartışmalar sonunda, bazı sonuçlara ulaşıldığı vurgulanan bildirgede, şunlar kaydedildi:

"İnsanoğlunun var oluşundan bu yana tüketilen arı ürünleri bilinen en doğal ve sağlıklı ürünlerdir. Kovandan çıkan ürünler sadece bal olmayıp, polen, arı sütü, propolis ve arı zehiri de çok önemli kullanımı olan ürünlerdir. Diğer kovan ürünlerinin de ticari değer kazanması gereklidir. Ülkemiz dünyanın arı gen merkezlerinden biri sayılmaktadır ve yaklaşık 6 milyon koloni varlığı ile dünyada ikinci sırada yer almaktadır.  Mevcut arıcılık potansiyelimizden daha etkin yararlanılmalıdır. Arıcılık üretim teknikleri, hastalıklarla mücadele ve modernizasyon ihtiyaçlarının sürdürülebilir eğitim programları ile karşılanması ve ayrıca devlet tarafından verilen desteklerin arıcılarımızı daha kaliteli ve güvenli ürünler üretmeye teşvik edecek şekilde düzenlemesi önerilmiştir."

Arıcılığın bitkisel üretimde tozlaşmaya katkıda bulunacak şekilde teşvik edilmesi için destek mekanizmalarının kurulması önerilen bildirgede, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizde ve dünyada arılarda kış ölümleri geçtiğimiz 10 yıllık dönem içerisinde zaman zaman ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu konuda uluslararası bilimsel araştırma ekipleri kurulmuş ve yaptıkları araştırmalar, arı ölümlerinin tek bir nedene bağlı olmadığını ve pek çok faktörün bir arada değerlendirilmesi gerektiği sonucunu ortaya çıkarmıştır. Arıcılıkta iyi tarım uygulamaları ve modern tekniklerin kullanımı ile ölümleri önemli ölçüde engellemenin mümkün olduğu sonucuna varılmıştır. Ülke arıcılığımızı modernize edecek yeni uygulama ve projeler hayata geçirilmektedir. Bu çalışmalardan başarılı sonuçlar alınmaktadır ancak bunların arıcılıkta kullanımının yaygınlaşması için devlet ve arıcı birlikleri tarafından kullanımının teşvik edilmesi gerekmektedir."

Arı ölümlerinin azaltılması için...

"Kovan Takip Sistemi" gibi modern çözümlerin kullanımı ile kovan hırsızlığının olduğu gibi kış ölümlerinin de azaltılmasını sağlamanın mümkün olduğuna dikkat çekilen bildirgede, kıymetli arı ürünlerinin dünya pazarında yer alması ve ihracat olanaklarının yaratılması için verimin artırılması, ürünlerde gıda güvenliği ile ilişkili antibiyotik ve pestisit kalıntı sorunları ve ayrıca özellikle balda kasıtlı olarak yapılan aldatmaların giderilmesi gerektiği bildirildi.

Yüzyıllardır insanoğlunun sağlıklı yaşamına katkıda bulunan arı ürünlerinin gıda, gıda takviyesi, ilaç ve kozmetik alanlarında kullanımının desteklenmesi ve sağlık beyanlarının yapılabilmesi için mevcut mevzuatta konvansiyonel gıdaların bilimsel literatür temelinde değerlendirilmesinin mümkün olması gerektiği belirtilen bildirgede, şu ifadeler kullanıldı:

"Hali hazırdaki mevcut uygulamalar sektörde haksız rekabete ve bilgi kirliliğine yol açmakta ve tüketicilerin bilimsel temele dayalı doğru bilgiye ulaşması bu nedenle mümkün olamamaktadır. Ülkemizde arı ürünlerinin tıpta kullanımı (Apiterapi) ile ilgili araştırma ve çalışmalar başlamış olmakla beraber halen yeterli düzeyde değildir. Bu konunun bilimsel bir temelde tıp alanında yer bulabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir." - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kovandan Sofraya İzlenebilir Arı Ürünleri Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement