Köy Enstitüleri'nin 74. Kuruluş Yıldönümü Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Köy Enstitüleri'nin 74. Kuruluş Yıldönümü Kutlandı

Köy Enstitüleri\'nin 74. Kuruluş Yıldönümü Kutlandı

Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 74. yıldönümü Ankara'nın Elmadağ ilçesi Hasanoğlan Mahallesi Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesinde değişik etkinliklerle kutlandı.

20.04.2014 18:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 74. yıldönümü Ankara'nın Elmadağ ilçesi Hasanoğlan Mahallesi Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesinde değişik etkinliklerle kutlandı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşları, dernekler ve odaların ve yurt genelinde okullardan mezun olmuş vatandaşlarında katıldığı kutlamalarda renkli görüntülere sahne oldu.

Köy enstitülerinden mezun olan binlerce öğretmen ve yakınları, sabah saatlerinde Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesine akın akın gelmeye başladı. Önce eğitim gördükleri binaları gezen her yaştan eski mezunlar, yılda bir kez de olsa bir araya gelmenin mutluluğunu yaşayıp, hasret giderdiler. Mezunlar ve yakınları daha sonra Anfi Tiyatro bölümüne geçerek, düzenlenen etkinlikleri izlemeye başladılar. Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği Başkanı Nermin Yıldırım yaptığı konuşmada ise şunları söyledi:

"Yaparak, yaşayarak öğrendiler. Yurt sevgisini sonsuz yaşayan, çorak topraklarda yetişen kavruk köy çocuklarından birer hanımefendi, beyefendi yetiştiren eğitim sistemi idi köy enstitüleri. Aydınlanmış beyinleri ile Cumhuriyete gönülden bağlandılar. İnsana insan olduğu için değer veren, hayatın her alanında evde, işte, tarlada ve okulda ortak yaşam biçimidir. Köy Enstitüleri'nin kısa eğitim hayatı tartışma konusu olmasına rağmen dünya eğitim sistemidir.Bu nedenledir ki unutmuyoruz, unutulmuyor. Başta Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç olmak üzere tüm Köy Enstitülerini saygı ve sevgi ile anıyoruz" dedi.

ESKİ MEZUNLAR DUYGUSAL ANLAR YAŞADI

Hasanoğlan Anadolu Atatürk Öğretmen Lisesi yerleşkesinde bir araya gelen eski mezunlar, düzenlenen etkinlikte Köy Enstitülerinin kuruluş yıl dönümünü kutladılar. 'Hasanoğlan Onurumuzdur' etkinliği ile binlerce eski mezun, yakınları, eşleri, çocukları ve torunları bir araya geldi. Çok sayıda sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği etkinliklerde zaman zaman duygusal anlar da yaşandı. Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği Başkanı Nermin Yıldırım, Türkiye'de Köy Enstitüleri'nin kapatılması ile eğitim sorunlarının arttığını belirterek "74 yıl önce eğitim daha çağdaştı" dedi.

BİNALAR KADERİNE TERK EDİLDİ

Türkiye'de 17 Nisan 1940 tarihinde kurulmaya başlanan Köy Enstitülerinin kısa sürede sayıları 21'e ulaştı. 14 yıllık eğitim hayatında 17 bin öğretmen, bin 300 sağlık memuru, 8 bin 500 eğitmen mezun vererek Türkiye'nin aydınlama hareketine öncülük etti. Ancak dönemin ikdidarı ve ağaların siyasi baskıları nedeniyle Köy Enstitülerinin eğitim hayatına 1954 yılında son verildi. 1941 yılında eğitim hayatına giren Hasanoğlan Köy Enstitüsü ise bin dönümlük arazi üzerine kuruldu. Bu yerleşke üzerinde o dönemin öğrencileri tarafından 120 bina inşa edildi, 3 binden fazla ağaç dikildi. Bu binalardan Anadolu Atatürk Öğretmen Okulu halen eğitim hayatına devam ederken, 60'dan fazla bina atıl durumda kaderine terk edildi. Eski mezunlar tarafından belli sürelerde çevre temizliği ve ağaçların bakımını üstlenilen atıl durumdaki binaların ayakta kalması için büyük çaba gösteriliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Köy Enstitüleri'nin 74. Kuruluş Yıldönümü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement