Köy Enstitüleri Sergisi Eskişehir'de - Son Dakika
Güncel

Köy Enstitüleri Sergisi Eskişehir'de

Köy Enstitüleri'nin 73. Kuruluş Yılı Etkinlikleri Eskişehir Anadolu Üniversitesinde

16.04.2013 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün 18 Nisan - 27 Ekim 2012 tarihleri arasında düzenlediği ve büyük ilgi gören "Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyet'in Köy Enstitüleri 1940-1954" sergisine bu kez de 17 Nisan – 31 Mayıs 2013 tarihleri arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi ev sahipliği yapıyor.

Cumhuriyet tarihinin en dramatik değişim süreçlerinden biri olan Köy Enstitülerine odaklanan, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı işbirliğiyle hazırladığı "Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyet'in Köy Enstitüleri 1940-1954" sergisi, arşiv belgeleri, fotoğraflar, kişisel eşyalar ve tanıklıklarla önemli bir döneme ışık tutuyor.

Yüzde doksana yakını okuma yazma bilmeyen bir ülkede Cumhuriyet'i yaşatma ve bu topraklarda yeni bir insan tipi yetiştirme amacıyla, dönemin İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde 17 Nisan 1940'ta kurulan Enstitüler, köyden aldıkları çocukları eğitip tekrar köye yollayarak halkın bu geniş kesiminin aydınlanmasını hedeflemişlerdi. 1946'da dış ve iç baskılarla yavaşlayan süreç sonunda, 1954'te Enstitüler kapatıldı.

Köy Enstitüleri'nin 73. Kuruluş Yılı Etkinlikleri

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin düzenlediği Köy Enstitüleri'nin 73. Kuruluş Yılı Etkinlikleri kapsamında hazırlanan "Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyet'in Köy Enstitüleri 1940-1954" sergisi 17 Nisan 2013 Çarşamba saat 14:00'de Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi, Üst Sergi Salonu'nda ziyarete açılıyor. Aynı gün 14.30'da, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gül Durmuşoğlu Köse ile Eğit-Der Eskişehir Şubesi Başkanı İbrahim Gerede'nin yapacağı açılış konuşmalarından sonra Anadolu Üniversitesi Salon Anadolu'da Cumhuriyet'in Köy Enstitüleri konulu bir panel düzenlenecek. Panelde, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Bayrak, İnkilap Tarihi ve Atatürk Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç Dr. Kemal Yakut ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Osmanlı Araştırmaları Bölümü Yöneticisi ve sergi küratörü Ekrem Işın yer alacak; panelin onur konukları ise Engin Tonguç, Pakize Türkoğlu ve İlyas Küçükcan.

Genç Cumhuriyet'in dramatik değişim süreçlerinden olan, buna karşın eğitim, kültür ve siyasal tarihimizde kalıcı izler ve somut sonuçlar bırakan Köy Enstitülerine odaklanan "Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyet'in Köy Enstitüleri 1940-1954" sergisi 31 Mayıs'a kadar ziyarete açık kalacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Köy Enstitüleri Sergisi Eskişehir'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement