Köyceğiz Dağlardan Toplanan Mantarlar Gelir Oldu - Son Dakika
Güncel

Köyceğiz Dağlardan Toplanan Mantarlar Gelir Oldu

Köyceğiz Dağlardan Toplanan Mantarlar Gelir Oldu

Muğla'da, yağmur sonrası açan güneşle birlikte kendini gösteren mantarlar, bazı ailelerin geçim kaynağı oldu.

28.10.2015 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'da, yağmur sonrası açan güneşle birlikte kendini gösteren mantarlar, bazı ailelerin geçim kaynağı oldu. Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman ilçelerinde yaşayan vatandaşlar, yağmur sonrası açan güneşle birlikte kendini göstermeye başlayan mantarları toplamak için dağlık bölgelere yolculuk yapıyor. Başta kuzu göbeği olmak üzere çıntar mantarları ile çeşitli otları toplayan vatandaşlar; sofralarını zenginleştiriyor.

Günlük öğünlerini çıkartmak ya da doğal ürün tüketmek için dağda mantar toplayanların dışında bazı aileler, bu dönem üründen gelir de elde ediyor. Evli ve üç çocuklu Haldun Çetin de mantar sayesinde bu dönem ailesinin geçimini sağlıyor. Topladığı özellikle çıntar mantarlarını kilosu 5 liradan pazarda satıyor.

Günde 10- 15 kilo arasında mantar toplayabildiğini söyleyen Haldun Çetin, "Yaklaşık 5 yıldır doğadan topladığım mantarları pazarlarda satıyorum. Allah'a şükür bugüne kadar sattığım mantarlardan zehirlenme gibi bir durum da olmadı. Çünkü bu işe meraklı olduğumdan hangi mantar zehirli hangi mantar zehirsiz biliyorum. Bazı vatandaşlar 'yarın bana 5 kilogram, 7 kilogram mantar getir' diye sipariş veriyor. Doğal mantarın kültür mantarına göre lezzeti daha fazla olduğu için tercih ediliyor. Kilogramını 5 liradan satıyorum. Sabah erken çıkıp öğleye kadar en az 10-15 kilogram mantar topluyorum. Yürümeyi sevdiğim için ayrıca spor yapmış da oluyorum" dedi.

Mantar toplayanlardan 65 yaşındaki Günal Arslan da doğal mantarların kültür mantarlarına göre daha lezzetli olduğunu belirterek az ürün de toplasa akşam tezgahı tamamen boşaltıp eve döndüğünü söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Köyceğiz Dağlardan Toplanan Mantarlar Gelir Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Hatice gül: milleti zehirlemeyin aman tarım bakanlığından izniniz varmı bu topladığınız mantarları vatandaşlara satmak için 0 0 Yanıtla
  • haydar kara: Devlete verginizi ödüyor musunuz bu satış için 0 0 Yanıtla
  • haydar kara: verginizi ödüyör musunuz bu satış için 0 0 Yanıtla

Advertisement