Köylülerin 3. Havalimanı Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Köylülerin 3. Havalimanı Tepkisi

Köylülerin 3. Havalimanı Tepkisi

İstanbul'da 3. havalimanı inşaatı için kuzey orman köylerinin kamulaştırma kararlarıyla birlikte tarım arazilerinin yüzde 30'una el konulduğunu iddia eden köylüler tepki gösterdi.

29.05.2015 21:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'da 3. havalimanı inşaatı için kuzey orman köylerinin kamulaştırma kararlarıyla birlikte tarım arazilerinin yüzde 30'una el konulduğunu iddia eden köylüler tepki gösterdi. Köylüler, "Zorda kalırsak köylerimizi terk edeceğiz. Hepimiz şehre gidersek birbirimizi mi yiyeceğiz?" diye sordu.

İstanbul'un kuzey kısmında 3. havalimanı güzergahında bulunan Yeniköy'de, havalimanı inşaatı nedeniyle tarım arazilerinin yok olduğunu belirten köylüler ile Kuzey Ormanları Savunması üyeleri ve mahalle dernekleri temsilcilerinin de yer aldığı çevre örgütleri eylem yaptı.

3. havalimanı inşaatı nedeniyle zarar gördüğünü öne sürdükleri tarım arazilerine giderek basın açıklaması yapmak isteyen eylemcilerin yolunu jandarma kapattı. Jandarmaya tepki gösteren köylüler, "Kuzey Orman köyleri yalnız değildir" yazılı pankart eşliğinde köyün meralarında yürüdüler.

"HEPİMİZ ŞEHRE GİDERSEK BİRBİRİMİZİ Mİ YİYECEĞİZ?"

70 dönüm arazisinden sadece 5 dönümü için bedel ödendiğini ifade eden Zehra Bozkurt, gazetecilere, "Bahçelerimizi, tarlalarımızı bedavaya almak istiyorlar. Biz burada doğduk, evlatlarımızı burada büyüttük. O bahçeleri, tarlaları alacaklarsa, canımı alsalar daha iyi" dedi.

Zehra Bozkurt'un 50 yaşındaki oğlu Mustafa Bozkurt ise "Zorda kalırsak köylerimizi terk edeceğiz. Bütün köylüler şehre göçerse, yediğiniz etleri, sütleri kim yetiştirecek; buğdayları, mısırları kim ekecek? Hepimiz şehre gidersek birbirimizi mi yiyeceğiz?" diye sordu. Hafriyat kamyonlarının sürekli çalıştığı arazinin bir kısmını gören tepeden köyün tarım alanlarını gösteren Bozkurt, "100 tane tapuya bedel verdiler, 250 tane tapumuz 1 kuruş bedel ödenmeden alınıyor. Gerekçeleri ise tapuların orman tahdidi altında olması. Benim tapumu, bana 1 kuruş bedel ödemeden, rızamı almadan hangi güç elimden alabilir?" dedi.

"KÖYÜN TARIM ALANLARI 3. HAVALİMANI BETONLARIYLA ÖRTÜLECEK"

Eylemciler ve köylüler adına basın açıklamasını, yine 3. havalimanı güzergahında yer alan Ağaçlı Köyü sakini Nezih Beceral ile Validebağ Savunması üyelerinden Özlem Çakman yaptı.

"Şu an bir cinayet mahalinde bulunuyorsunuz. 3. havalimanının iş makineleri, bir köyün mera alanlarını, tarlalarını, ağaçlarını yok ediyor. Yeniköy öldürülüyor" diyen Beceral, "Bu mega projeler ile halka anlatılan her şey yalan. Bir ulaşım projesi olarak pazarlanan 3. havalimanı adı altında İstanbul'un kuzeyinde inşaat sektörü için bir cazibe merkezi yaratma girişimi, 3. köprü ve Kanal İstanbul ile birlikte bir paket. Bölgede toplu arazi alımları ve aracılar vasıtasıyla spekülasyon faaliyetleri tırmanmış durumda" şeklinde konuştu.

Validebağ Savunması üyesi Özlem Çakman da, Yeniköylülerin içinde bulunduğu durumu, "Yeniköy'ün yüzde 30'una el koydular. Köyün tarım alanları, mera alanları, 3. havalimanının betonlarıyla örtülecek. Tepeliklerinde topraklar, havalimanı arazisi içinde kalan göletlere dolgu malzemesi yapılacak. Bu nedenle 7 Haziran seçimlerine günler kala, buradan, Yeniköy'den sesleniyoruz: Bizlere yalanlar anlatıp sonra gelip oy istemeyin" diye konuştu.

"BANA HAYVANLARIMI GERİ VERİN"

25 dönüm tapulu arazisinin 3. havalimanı nedeniyle elinden alınacağını belirten Hayri Koyuncu, babasından kalan tapuları göstererek, arazilerinin birkaç yıl öncesine kadar mısır ve karpuz tarlası olduğunu anlattı.

Yaban hayvanları zarar vermesin diye mahsullerini nasıl koruduklarını anlatan Koyuncu, "Bugün ne tarlamız, ne bostanımız, ne de yaban hayvanlarımız kaldı. Bana hayvanlarımı geri verin" diye seslendi.

Eylemciler, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Köylülerin 3. Havalimanı Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement