Koyunları Kadınlar Kırpıyor - Son Dakika
Güncel

Koyunları Kadınlar Kırpıyor

Bingöl'ün Sancak beldesine bağlı Başköy Yaylası'nda konaklayan kadın göçerler, çobanlara yardımcı olmak için koyun kırpıyor.

27.05.2016 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULLAH ÇELİK - Bingöl'ün Sancak beldesine bağlı Başköy Yaylası'nda konaklayan kadın göçerler, çobanlara yardımcı olmak için koyun kırpıyor.

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinden Muş'un Varto ilçesindeki yaylalara gitmek için sürüleri ile 15 gün önce yola çıkan göçerler, Başköy Yaylası'nda konaklıyor.

Geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve yaz mevsiminde 6 ay yaylalarda yaşayan göçerler, zor koşullara aldırmadan yaşamlarını sürdürüyor.

Ailenin erkekleri çobanlık yaparken, kadınlar da bir yandan ev işlerini yapıyor, bir yandan çocuklara bakıyorlar. Çobanlara yardım etmek amacıyla koyunları da kırpan göçer kadınlar, hayvanlarını yaz mevsimine hazırlıyor.

Göçer kadınlardan Seyhan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 aylık göç yaşamında ev işlerinin yanında koyun kırptığını, süt sağdığını ve hayvanların bakımını yaptığını söyledi.

Ailede herkesin çobanlık yaptığını dile getiren Turan, "Elazığ'dan geliyoruz. Bingöl Yaylası'na çıkacağız. Koyun kırpma dışında genel olarak aşçıyım, evde yemek yaparım. Biz 6 ay yaylada kalıyoruz. Eylül ayında dönüyoruz. Zor bir yaşam ama artık alıştık." ifadelerini kullandı.

Bütün çocuklarını yaylada doğurdu

Kadınlardan 65 yaşındaki Gülsüm Turan da yaylada doğduğunu ve 10 çocuğunu da yaylada doğurup büyüttüğünü belirtti.

Hayatından ve yaptığı işten memnun olduğunu dile getiren Turan, "Ömrümüz burada geçti. 50 yıldır bu işi yapıyorum. İşimi seviyorum. Şimdiye kadar 10 çocuk büyüttüm. Hepsinin durumu iyi. Hepsine ev aldık. Hepsini yaylada doğurdum ve yaylada büyüttüm. Ben hayatımdan memnunum ama gençler memnun değil. Çok şükür hiçbir darlık görmedim." diye konuştu.

Ortaokul 8. sınıf öğrencisi Songül Turan ise 10 dakikada bir koyun kırptığını anlatarak, öğretmenlerinden aldığı özel izinle ailesiyle yola çıktığını, eylül ayında eğitimine devam edeceğini belirtti.

Turan, "Havalar sıcak olduğu için serinlemeleri ve kilo almaları için koyunları kırpıyoruz. Bazı erkeklere göre daha iyi kırpıyorum. Nisan ayının sonunda evden çıkıyoruz, eylül sonunda geri dönüyoruz." ifadelerini kullandı.

Ahmet Turan (67) ise geçimlerini sağlamak için 15 kişilik ailesiyle babadan kalma mesleğini sürdürdüğünü söyledi.

Göçerliğin kendileri için bir yaşam biçimi olduğunu ifade eden Turan, besiciliğin çok karlı bir iş olduğunu vurguladı.

Turan, koyunun etinden, sütünden, yününden kazandıklarıyla çocuklarını evlendirdiğini ve hepsine ev aldığını aktararak, "Elazığ'dan çıkıyoruz, Varto Yaylası'na gidiyoruz. 60 senedir o yaylada kalıyoruz. Eskiden yüklerimizi atlarla taşıyorduk. Şimdi daha iyi oldu. Şimdi evlerimiz arabayla taşıyoruz. Yolculuğumuz bir aydan fazla sürüyor." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Koyunları Kadınlar Kırpıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı
    00:23 Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı

    Türk Kızılay tarafından temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve diğer ihtiyaç malzemeleriyle yola çıkan 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı. Gemide bulunan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, Gazze'ye taşınmak üzere tırlara yüklenecek.

  • ABD, Filistin'in BM tam üyeliği talebini veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM tam üyeliği talebini veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti.

  • Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı
    00:19 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı

    Manisa'nın Selendi ilçesinde meydana gelen trafik kazasında okul servisi ile kapalı kasa kamyonet çarpıştı. Kazada 9 öğrenci hafif şekilde yaralanırken Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, öğrencileri hastanede ziyaret etti. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    23:58 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ve diğer kurumlar çalışmalara devam ediyor. Can kaybı yaşanmazken, bazı binalarda hasar oluştu. Vatandaşlar açık alanlarda bekliyor. İçme suyu konusunda uyarı yapıldı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.


Advertisement