Koyunları Şenlik Havasında Kırkıyorlar - Son Dakika
Yerel

Koyunları Şenlik Havasında Kırkıyorlar

Bitlis'in Hizan ilçesinde havaların ısınmasıyla yaylalara çıkmaya hazırlanan besiciler, koyunlarını şenlik havasında kırkmaya başladı.

12.06.2015 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YUNUS OKUR - Bitlis'in Hizan ilçesinde havaların ısınmasıyla yaylalara çıkmaya hazırlanan besiciler, koyunlarını şenlik havasında kırkmaya başladı.

Bölgenin önemli hayvancılık merkezlerinden Hizan'da, hem koyunların serinlemesi hem de besicilikten elde edilen gelirin artırılması için yapılan kırkma işlemi renkli görüntülere sahne oldu.

İmece usulü bir araya gelen kadın, erkek 20 besici, Gayda Ovası'nda yaklaşık 3 bin koyunu türküler eşliğinde kırkarak yaza hazırladı.

Besiciler tarafından özel makaslarla kırkılan koyunlar, daha sonra da hastalıklara karşı ilaçlı suyla yıkandı.

Koyunlardan elde edilen yünler ise yıkanarak, kurutulmaya bırakıldı.

Besici Muhsin Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl mayıs ve haziran aylarında koyunları kırktıklarını, kırkma işlemlerinin koyunların sağlıklı gelişiminde önemli olduğunu belirterek, "Koyunlar yılda bir defa kırkılıyor. Bazı besiciler yaylada kırkıyor ama biz yaylaya çıkmadan koyunları kırkıp yaylaya hazırlıyoruz. Kadın, erkek yaklaşık 20 kişiyle 3 bin koyunu kırkıyoruz. Kırkma işimiz bittikten sonra yaylaya çıkacağız. Yaklaşık 4 ay yaylada kaldıktan sonra kış mevsiminin yaklaşmasıyla geri döneceğiz" dedi.

Besici Mustafa Aslan ise koyun kırkmanın her yıl şenlik havasında geçtiğini, türküler eşliğinde arkadaşlarıyla koyun kırkma yarışına girdiklerini anlattı.

Aslan, "Koyun kırkma zevkli geçiyor. Bazen arkadaşlarla yarışa giriyoruz. Koyunlardan elde edilen yün yıkanıp, kurutuluyor. Bu yünleri iç pazara satıyoruz. Fazla kalanı da tekstil sektöründe kullanmak üzere batı illerinde bunun ticaretini yapan pazarlamacılara satıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Koyunları Şenlik Havasında Kırkıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement