Kritik Altyapı Tesislerine En Büyük Tehdit: Sincaplar - Son Dakika
Dünya
BBC

Kritik Altyapı Tesislerine En Büyük Tehdit: Sincaplar

Güvenlik uzmanı Cris Thomas'a göre dünya çapındaki kritik altyapı tesislerini gerçek anlamda tehdit eden şey düşman devletler veya örgütler değil, sincaplar.

19.01.2017 10:15  Güncelleme: 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2013'ten beri hayvanlardan kaynaklanan elektrik kesintilerini inceleyen Güvenlik uzmanı Cris Thomas, yaklaşık 5 milyon insanı etkileyen bin 700'den fazla elektrik kesintisinin sincap, kuş, fare ve yılanlardan kaynaklandığını açıkladı. Thomas, bu kesintileri inceleyerek siber saldırı söylentilerini boşa çıkarmayı amaçladığını söyledi.

GÜLÜNÇLÜĞÜ İFŞA ETMEK İSTEDİ

Washington'da düzenlenen Shmoocon güvenlik konferansında konuşan Thomas, Siber Sincap 1 adlı projesini yaratırken her elektrik kesintisini siber savaşa bağlayan üst düzey hükümet ve endüstri temsilcilerinin gülünçlüğünü ifşa etmek istediğini belirtti.


HACKERLARDAN DAHA RİSKLİ

Cris Thomas, kritik altyapı tesislerini için hayvanların hackerlara göre daha fazla risk teşkil ettiğini vurguladı.

Hayvan kaynaklı "saldırıların" çoğu kabloları hedef alsa da 2013 yılında deniz analarının İsveç'te bir nükleer santralın su soğutma borularını tıkayarak santralı devre dışı bıraktığı da kayıtlara geçti.

HAYVAN KAYNAKLI OLAYLARDA 8 KİŞİ ÖLDÜ

Thomas'ın araştırmasına göre hayvan kaynaklı bu olaylarda 8 insan da yaşamını yitirdi. Bunların 6'sında sincapların kopardığı elektrik telleri insanların üzerine düşerek ölmelerine yol açtı.

Chris Thomas, projesine 2013 yılında Google Alerts servisini kullanarak haber sitelerinden otomatik veri toplayarak başlamıştı. Proje sonradan büyüyerek diğer kaynaklardan da veri alır hâle geldi.


"HAYVANLAR VE ÖZELLİKLER SİNCAPLAR HAKKINDA ENDİŞELENMEMİZ LAZIM"

Proje kapsamında yalnızca İngilizce kaynakların tarandığına dikkat çeken Thomas, dünya çapında bu sayılardan kat kat fazla hayvan kaynaklı olay yaşandığını vurguladı.

Konuşmasında siber saldırıların da bir tehdit olduğunu belirten Thomas, "Potansiyel saldırganların ve potansiyel saldırı hedeflerinin sayısı artarken savunma mekanizmalarımızı en üst düzeye çekmemiz ve sincaplar hakkında da endişelenmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Kritik Altyapı Tesislerine En Büyük Tehdit: Sincaplar
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Kritik Altyapı Tesislerine En Büyük Tehdit: Sincaplar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı analistler tarafından değerlendirildi
    06:19 İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı analistler tarafından değerlendirildi

    İran'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırı, analistler tarafından İran lehine bir beraberlik olarak tanımlandı. İsrail'in yüksek alarm durumu ilan etmesi ve Batı'nın İsrail'e desteğini yeniden göstermesi dikkat çekti. Ancak saldırının İran'ın zayıflığını ortaya çıkardığı ve İsrail'in güç dinamiklerini tanımakta başarısız olduğu belirtildi. İsrail'in saldırılardan kazanç sağladığı ancak stratejik bir kayıp yaşadığı ifade edildi.

  • İran ve İsrail Arasındaki İlişkiler: Geçmişten Günümüze 'Örtülü Savaş'
    04:04 İran ve İsrail Arasındaki İlişkiler: Geçmişten Günümüze 'Örtülü Savaş'

    İran ile İsrail arasındaki ilişkilerin tarihi ve gerginliklerin sebepleri, İran'ın Filistin davasına destek vermesi, İsrail'in İran'a yönelik düşmanlık, İki ülke arasındaki 'örtülü savaş'ın detayları ve son gelişmeler.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak
    03:09 Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak

    Dünyada milyonlarca kayıtlı kullanıcısı olan uygulamanın Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Rekabet Kurumu tarafından alınan karar sonrası uygulama kullanıcılarına veda mesajı yolladı. Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılamayacak.

BBC

Advertisement