Kriz Çıkaran Armanın Anlamı: Obama Rakka'yı PYD'ye Verecek - Son Dakika
Güncel

Kriz Çıkaran Armanın Anlamı: Obama Rakka'yı PYD'ye Verecek

Uzmanlara göre, ABD'li askerlerin, YPG'yi simgeleyen armayı koluna takması Rakka'nın PYD'ye teslim edileceği anlamına geliyor. ABD'den ise yine PYD'ye destek açıklaması geldi.

28.05.2016 08:04  Güncelleme: 08:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye"de Rakka kentini IŞİD'in elinden almak için başlatılan operasyon sırasında bölgeden gelen görüntülerden biri dikkat çekti. Bir fotoğraf karesi. Ve o karede Amerikan askerlerinin kolundaki YPG arması. Türkiye ve ABD arasında kriz çıkaran armaya ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,"Müttefikimiz olan bir ülkenin YPG araması kullanması kabul edilemez. Tepkimizi gösterdik. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu çifte standarttır, ikiyüzlülüktür." tepkisini verdi. Türkiye'nin tepkisine karşılık ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, PKK'yı terör örgütü olarak gördüklerini, YPG'nin terör örgütü olmadığını ve kendileriyle birlikte çalışmayı sürdüreceklerini söyledi. PKK'nın uzantısı YPG'nin armasını takmasına ilişkin uzmanlar ise "Obama gitmeden önce PYD'ye Rakka'yı verip Rusya'ya karşı bölge hâkimiyetini sağlamak istiyor." yorumunu yaptı.


"OBAMA, RAKKA'YI IŞİD'DEN KURTARIP PYD'YE VERECEK"

Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı Ali Semin:

"Türkiye, ABD'nin diplomatik müttefiki olmasına rağmen neden sahada Türkiye aleyhine hamleler yapıyor diye düşünülebilir. Ancak bu ABD'nin yıllardır izlediği bir strateji. Bölgesel aktörlerden kim ABD'nin politikasına hizmet ederse o desteklenir. PYD de IŞİD'i bitirme mücadelesi verdiği için ABD'den destek görüyor. Obama gitmeden önce PYD'ye Rakka'yı verip Rusya'ya karşı bölge hâkimiyetini sağlamak istiyor. Bölge hâkimiyetini PYD'ye destek vererek sağlayacağının farkında. Bunun sonucunda önümüzdeki aylarda önce geçici Suriye hükümeti kurulması, iki yıla kadar da Federal Suriye Cumhuriyeti'nin kurulması gündemde olacak. Suriye'nin kuzeyi Kürtlere, ortası Sünni Müslümanlara, Lazkiye bölgesi de Esad'ın devamı olan Alevi Araplara verilecek."


"AMBLEM SEMBOLİK DURUM, ORAYA PYD YERLEŞECEK"

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar:

"Amerika bölgede vekâlet savaşı yürütüyor. Yerel halkı kullanarak bölgede hâkimiyetini kuruyor. Bölgede mühimmat sağlayan ve savaşacak paralı yabancı asker hizmeti veren 30 firma var. Bölgenin son 30 yılına şahidim. Amerika yeni bir strateji, bambaşka bir taktik izlemeye başladı. Türkiye'yi zor duruma sokacak yeni sürprizlerle karşılaşabiliriz. Esas odak Cerablus, Azez hattında yaşanıyor. Oraya PYD yerleştirilecek. Amblem sembolik bir durum.

Özel nitelikli paralı bir asker ayda 20 bin dolardan fazla maaş alabildiği gibi, üçüncü dünya ülkelerinden getirdikleri ve ellerine silah tutuşturup 300-500 dolar maaşla çalıştırılan bu insanlar vekâlet savaşlarının en önemli unsurlarından biridir."


ABD: BAĞLARI VAR AMA YPG PKK'DAN FARKLI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, PKK'yı terör örgütü olarak gördüklerini, YPG'nin terör örgütü olmadığını ve kendileriyle birlikte çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Toner, bir soruya verdiği yanıtta, YPG ile PKK'nın bağlantılı olmadığını savundu. Toner daha sonra bu sözlerinden geri adım atarak, "Bazı bağların olduğunu göz ardı edemeyiz, kategorik olarak hiçbir bağ yok diyemeyiz fakat YPG, PKK'dan farklı bir oluşumdur" diye konuştu.


"TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNDEN MEMNUNİYET DUYUYORUZ"

YPG'nin, coğrafi olarak farklı bir bölgede bulunduğunu belirten Toner, "Daha önce söylediğimiz gibi, Suriye'nin kuzeyinde, IŞİD'e karşı etkili bir biçimde savaşıyorlar" dedi. Türkiye'nin konuya ilişkin kaygılarını anladıklarını belirten Toner, "IŞİD ve Suriye'nin kuzeyine yönelik kaygılarının yanı sıra, Türkiye ile bu konuyu konuşmaya devam ediyoruz. Sınır güvenliğinin sağlanması ve Türkiye ile ilişkilerimizi güçlendireceğini düşündüğümüz diğer konular hakkında birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Fakat Türkiye, IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonların bir parçasıdır. Etkili bir üye olmaya devam etmektedir ve Türkiye'nin desteğinden memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı.


"TÜRKİYE'NİN KAYGILARINI ANLIYORUZ"

ABD askerlerinin terör örgütü YPG'nin armasını takmalarına ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun söylediği, "O zaman onlara tavsiyemiz Suriye'nin diğer bölgelerine gittikleri zaman IŞİD'in, El-Nusra'nın, El-Kaide'nin armasını taksınlar" şeklindeki açıklaması ile ilgili soruyu yanıtlayan Toner, ABD'nin YPG'yi, terör örgütü PKK ile eşit tutmadığını belirtti. Toner, "YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'e karşı etkili bir savaş gücü olduğunu düşünüyoruz ve operasyonel katkı ve önerilerimizle destek vermeyi sürdüreceğiz. Türkiye, YPG hakkındaki düşüncelerini açık bir şekilde söyledi. Biz de aynı şekilde söyledik, Türkiye'nin kaygılarını anlamakla birlikte, üstün başarı göstererek Suriye Demokratik Güçleri'nin bir parçası olan YPG ile çalışmaya devam edeceğiz. Burada yalnızca YPG yok, Suriyeli Araplar, Türkmenler de var" diye konuştu.

Bölgedeki ABD askerinden fotoğraflar:

Kriz Çıkaran Armanın Anlamı: Obama Rakka\'yı PYD\'ye Verecek

Son Dakika Güncel Kriz Çıkaran Armanın Anlamı: Obama Rakka'yı PYD'ye Verecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • ihsan: helal sana obama 23 7 Yanıtla
  • A: O DEĞİLDE OMUZLARINDAKİ ARMA PYD`NİN KADIN KOLU OLAN YPJ`NİN ARMASI ERKEK KOLU YPG`DİR FAKAT ADAMLARA YPJ ARMASI VERİLMİŞ. ACABA NE DENİLMEK İSTENİYOR :) 9 18 Yanıtla
  • dağıstanlı: allah belanı versin abd 10 15 Yanıtla
  • İncirlik pydpkk havaalanı: Tc, nin havaalanları kime çalışıyor, incirlikten kalkan uçaklar işidi vurup pydpkk ye yol vermiyormu,neden kimse bunu söylemiyor,ikiyüzlüler pydpkk ye en büyük yardımı türkiye yapıyor 6 1 Yanıtla
  • buminkagan: Aaaa şok oldum gercekten mi abd rakkayı pkkypg ye verecek ulan biz bunu nasıl düşünemedik yaw Türk ün türkten başka dostu yok uzun lafın 1000 yıllık tarihin özeti bu. 1 2 Yanıtla
  • zogrosss: allahınza kurban her biji aboma 0 0 Yanıtla
  • İskenderun'da Bisiklet Hırsızı Tutuklandı
    11:29 İskenderun'da Bisiklet Hırsızı Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde bisiklet çaldığı iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet ve Barbaros mahallelerinde bisiklet ile elektrikli bisiklet çalınmasıyla ilgili araştırma yaptı. Kimliği belirlenen şüpheli A.D, gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.

  • Dolandırıcılık Zanlının Babası Tarafından Teslim Edilen Ziynet Eşyaları Mağdura İade Edildi
    11:28 Dolandırıcılık Zanlının Babası Tarafından Teslim Edilen Ziynet Eşyaları Mağdura İade Edildi

    Bilecik'te telefonla aradığı kişiye kendisini polis olarak tanıtıp dolandırıcılık yaptığı öne sürülen zanlının babası, mağdura ait 1,5 milyon lira değerindeki ziynet eşyalarını polis merkezine götürdü. Şüpheli A.E'nin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Seçkin Bayramoğlu, 25 yıldır Karagöz-Hacivat oyunlarıyla ramazan akşamlarını eğlenceli hale getiriyor
    11:28 Seçkin Bayramoğlu, 25 yıldır Karagöz-Hacivat oyunlarıyla ramazan akşamlarını eğlenceli hale getiriyor

    Sakarya'da gölge oyunu ve meddahlık geleneğini yaşatan Seçkin Bayramoğlu, Karagöz-Hacivat oyunlarıyla ramazan akşamlarını eğlenceli hale getiriyor. Bayramoğlu, 500 yıllık geleneği yaşatmak için mücadele ediyor ve çocuklara kültürel değerleri öğretiyor.

  • Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı
    11:28 Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı

    Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek bazı bölümlerde çalışmaları durdurdu. Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. Dün yüzlerce işçinin iş bırakmasıyla başlayan eylem nedeniyle bölgede güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Maaşlarının yatmadığını belirten işçilerin bugün de iş bırakma eylemlerine devam ettiği öğrenildi. Daha önce de birçok kez Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın işçileri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylemler yapmıştı.

  • Tekirdağ'da çekici üzerinde uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama
    11:28 Tekirdağ'da çekici üzerinde uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yapılan operasyonda, çekici üzerindeki otomobilde 15 bin uyuşturucu hap ve bir miktar esrar ele geçirildi. Gözaltına alınan 6 şüpheliden 3'ü tutuklandı.

  • Edirne'de FETÖ ve PKK üyesi 13 zanlı yakalandı
    11:27 Edirne'de FETÖ ve PKK üyesi 13 zanlı yakalandı

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yürütülen faaliyetler sonucunda, Yunanistan'a kaçmaya çalışan 13 terör örgütü mensubu yakalandı. Yakalanan zanlılardan 8'i FETÖ üyesi, 5'i ise PKK üyesi olarak belirlendi. Zanlıların jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Başkan Böcek, Antalya Şehir Tiyatrosu'nun 'Huysuz' oyununu izledi
    11:26 Başkan Böcek, Antalya Şehir Tiyatrosu'nun 'Huysuz' oyununu izledi

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde Antalya Şehir Tiyatroları'nın (AŞT) sahnelediği 'Huysuz' oyununu izledi. Başkan Böcek, sanata olan önemini vurgulayarak sanatçılara desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Edirne'de Son Bir Haftada 124 Aranan Şüpheli Yakalandı
    11:23 Edirne'de Son Bir Haftada 124 Aranan Şüpheli Yakalandı

    Edirne Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin son bir haftada çeşitli suçlardan aranan 124 şüpheliyi yakaladığını açıkladı. Emniyet ve asayişin sağlanması için çalışmaların devam edeceği belirtildi.


Advertisement