Kuantum Laboratuvarından Köye - Son Dakika
Güncel

Kuantum Laboratuvarından Köye

Kuantum Laboratuvarından Köye

TÜBİTAK İstanbul Üniversitesi'ndeki Kuantum Araştırmaları Laboratuvarı'ndan desteğini çekince, bursu kesilen 11 yüksek lisans ve doktora öğrencisi araştırmacı işsiz kaldı.

08.06.2014 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Üniversitesi Kuantum Araştırmaları Laboratuvarı, 6 milyon TL bütçeyle 2012'de kuruldu. Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Afif Sıddıki'nin bir yıl boyunca sorumluluğunu üstlendiği laboratuvar, Harvard Üniversitesi ve Max Planck Enstitüsü ile birlikte dünyada düşük sıcaklık-manyetik alan deneylerinin yapılabildiği ender araştırma merkezlerinden biriydi. Laboratuvarda yüksek lisans ve doktora öğrencileri, sonuçları prestijli uluslararası bilim dergilerinde yayımlanan pek çok deneye imza attı.

TÜBİTAK projeleri durdurdu

Sıddıki, iş ve işçi güvenliği sorunları çözülmediği için 13 Mayıs 2013'te laboratuvardaki görevini bıraktı. Sıddıki, iki Facebook iletisi ve bir e-postada amirlerine hakaret ettiği gerekçesiyle YÖK Disiplin Kurulu'na sevk edildi. TÜBİTAK ise bir yıldır deney yapılmadığı iddia edilen laboratuvarda yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin askıya alınan 2 projesine sağladığı yaklaşık 1 milyon TL'lik kaynağı 1 Haziran 2014'te geri çekti. Bursu kesilen 11 öğrenci işsiz kaldı. Kimi köyüne döndü, kimiyse ayda 900 TL'ye ücretli öğretmenlik yapmaya başladı.

Saati 8 liraya öğretmen olduMetin E. Kendirlik, ayda 900 TL'ye ücretli öğretmenlik yapıyor. Metin E. Kendirlik, doktora sonrası araştırmacı olarak Kuantum Araştırmaları Laboratuvarı'nın kurulumunda görev aldı. Laboratuvarda yürüttüğü deneyler TÜBİTAK yurtiçi doktora sonrası araştırma projesi ile desteklendi. Projenin durdurulmasıyla birlikte işsiz kaldı. Antalya'da bir imam hatip lisesinde ücretli İngilizce öğretmenliği yapmaya başladı:

Laboratuvarda yürüttüğümüz proje İstanbul Üniversitesi'ne kazandırılan ilk doktora sonrası araştırma projesiydi. Projem 18 aylık olmasına rağmen bunun 12 ayında çalışabildim. Bu bir yıllık süreçte kendi alanındaki en iyi bilim dergilerinde birçok yayın yaptım. Afif Hoca'nın görevden ayrılmasının ardından laboratuvara girişimiz engellendi. Çalışmalarımızı zamanında yapamadığımızdan TÜBİTAK desteğini kesti. Ben de İstanbul'dan ayrılmak zorunda kaldım. Şu anda Antalya'da aylık 900 TL maaş alarak ücretli öğretmenlik yapıyorum.

Bölümü üç yılda bitirdi, köyüne döndü

Hüseyin Atcı, bursu kesildikten sonra memleketine döndü. Hüseyin Atcı ise, fizik bölümünü üç yılda birincilikle tamamladı. Akademik kariyerine 2008'de bir konferansta tanıştığı Sıddıki ile devam etmeye karar verdi. Laboratuvardaki projeler durdurulunca memleketi Muğla'daki köyüne döndü:

Laboratuvardaki projelerde gecemizi gündüzümüze katarak, bıkmadan, yorulmadan büyük bir heyecanla çalıştık. Hem deneysel hem kuramsal çalışmaları birlikte yürüttük. Doktora tez konum grafen ve kuantum noktalar. Fakat bunlar dışında moleküler dinamik simulasyonlar ve yüksek manyetik alan etkisi gibi birçok farklı konuda çalışmalar yapıyordum. Bu konular üzerinde yaptığım çalışmalardan oluşan makalelerin bazıları önemli bilimsel dergiler tarafından kabul edildi, bazıları da hakemdedir. Projelerimiz durdurulunca İstanbul'dan ayrılarak, memleketime ailemin yanına dönmek zorunda kaldım.

'Ne iş bulursam yapacağım'

Serkan Sırt, hayatını idame ettirmekte güçlük çektiğini söylüyor. Serkan Sırt da Kuantum Araştırmaları laboratuvarında yürütülen projelerde çalışan bir yüksek lisans öğrencisiydi. Laboratuvardaki çalışmalarının sonuçlarını içeren üç makalesi uluslararası bilim dergilerinde yayımlandı. Bursunun kesilmesiyle birlikte hayatını idame ettirmekte sıkıntı yaşadığını anlatıyor:

Afif Hoca ile birlikte sonuçları prestijli uluslararası dergilerde yayımlanan birçok çalışma yaptık. Laboratuvarda çalışırken kimseden bir beklentim yoktu. Sevdiğim işi yapıyordum ve bunu yaparken de memleketime hizmet ediyordum. Bilimsel çalışmalarımızı yaparken yaşadığımız baskının ardından bursumuz da kesildi. Temel bilimle uğraştığım için Türkiye şartlarında iş bulmam oldukça zor. Hayatımı idame ettirmekte zorlanıyorum. Bundan dolayı ne iş olursa olsun yapma noktasına geldim.

Seslerini duyurmaya çalışıyorlar

Kuantum Araştırmaları Laboratuvarı'ndaki araştırmalarına devam edemedikleri için bursları kesilen 11 yüksek lisans ve doktora öğrencisi kurdukları http://herseyeragmen.biliminsaniyiz.biz adlı siteden seslerini duyurmaya çalışıyor. Öğrencilerin ortak talebiyse bilimsel araştırma yapmaya devam edebilmek için kendilerine uygun şartların sağlanması.

Dekanlık açıklama yaptı

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığı, Kuantum Araştırmaları Laboratuvarı ile ilgili resmi internet sitesinden bir açıklama yaptı. Açıklamada, Doç. Dr. Afif Sıddıki hakkındaki soruşturmaların yönetmelikler çerçevesinde yapıldığı belirtildi. "Laboratuvar, yeni sorumluları tarafından araştırma laboratuvarı olarak kullanılmakta ve buradaki çalışmalara devam edilmektedir" dendi.

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement