Kubaba Turizm Genel Müdürü Özcan Metin: TÜRSAB Yönetimi Acentaları İtibarsızlaştırdı - Son Dakika
Ekonomi

Kubaba Turizm Genel Müdürü Özcan Metin: TÜRSAB Yönetimi Acentaları İtibarsızlaştırdı

Kubaba Turizm Genel Müdürü Özcan Metin: TÜRSAB Yönetimi Acentaları İtibarsızlaştırdı

Kubaba Turizm Genel Müdürü ve TÜRSAB HEPİMİZİN Yönetim Kurulu Adayı Özcan Metin, "İnternetten satılan ucuz uçak biletlerinin bizleri müşterimizin gözünde güvenilmez göstermekte ve itibarsızlaştırmaktadır. Mevcut TÜRSAB Yönetimi duruma seyirci kalmakta" dedi.

27.10.2015 15:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

IATA acentalarının en büyük sorununun haksız rekabet olduğunu belirten Özcan Metin, "Hem havayollarının zorlayıcı yaptırımları, hem de internet sitelerinden yapılan satışlar acentaları zorlamaktadır. İnternet üzerınden yapılan satışlarda, havayollarının daha ucuz fiyat uygulaması, bizleri müşterimizin gözünde güvenilmez göstermekte ve itibarsızlaştırmaktadır"dedi.

SERVİS ÜCRETİ UYGULAMASI ACENTALARI BATIRIYOR

Servis ücreti uygulamasına başlandığı günden beri IATA acentelerin gelirlerinin sürekli olarak düştüğünü de belirten Özcan Metin, "Milli havayolumuz bile yurtdışında bir çok ülkede komisyon verirken kendi ülkesinde vermiyor. Havayolları keyfi kararlarla, iptal edilen ya da biletin kullanılmayan kısmından aldığı havaalanı vergisi, sigorta gibi giderleri müşterilere iade etmiyorlar. Bu durumda bizler müşterilerimizle gereksiz polemiklere girmek zorunda kalıyoruz. Müşterilerimize bu durumun açıklamasını yapmakta güçlük çekiyoruz. Dolayısıyla müşterilerimiz karşısında zor duruma düşüyoruz" dedi.

ARTIK BAKKAL BİLE UÇAK BİLETİ SATIYOR

Havayollarının kendi web sitelerinde acentalara verdiği opsiyonlardan daha uzun opsiyon vererek yolcuları kendi internet sitelerine yönlendirdiğinin de altını çizen Metin, "Durum bununla da bitmiyor. Bir takım açıklardan faydalanılarak artık bankalar, büfeler, otobüs şirketleri bile uçak bileti satabiliyor. Üstelik hiç bir risk almadan, hiç bir teminat ödemeden. Bizler ise IATA acentaları olarak teminatları karşılayabilmek için yeri geliyor evlerimizi ipotek ettirmek zorunda kalıyoruz "dedi.

ACENTALAR PAMUK İPLİĞİNDE

Acentacılık mesleğinin geldiği durumu da değerlendiren Özcan Metin, "Acentacılık mesleği çok sıkıntılı günler yaşıyor. Haksız rekabetin yarattığı ortam nedeniyle hem gelirimiz azaldı hem de müşterilerimiz nezdinde ticari becerimiz sorgulanıyor. Dünyada her türlü ekonomik, sosyal, politik krizden en çabuk ve en çok etkilenen sektörümüzün ticareti adeta pamuk ipliğine bağlandı. Acentalar dışarıdan bakıldığında iyi hizmet vermeyen, beceriksiz müesseseler konumuna düşürüldü. İşin kötü yanıysa mevcut TÜRSAB Yönetimi bu duruma tamamen duyarsız ve ilgisiz" dedi

TÜM YAPILANLAR 3 KURUŞ İÇİN SİLİNİYOR

Havayolları satışlarının çok büyük bir bölümünün acentalar kanalıyla yapıldığını ancak buna rağmen hakkettiği itibarı görmediğini belirten Metin, "Acentaların büyük bölümü neredeyse 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Havayollarının bir türlü ulaşılamayan telefonları, bitmek bilmeyen otomatik cevap sistemleri ve tuşlamalarına karşın biz acentalara müşterilerimiz anında ulaşabiliyor. Satın aldıkları hizmetin her türlü detayını anında öğrenebiliyor. İsterlerse telefonda koltuklarını seçip, millerini öğrenebiliyor. Kısacası müşterilerimiz bilet alma aşamasından otel rezervasyonuna, araç kiralamadan vize hizmetlerine kadar tüm hizmetleri gece gündüz demeden her saat acentalarda çalışan uzman kadrolardan alabiliyor. Ama yine de elimizde olmayan sebeplerle bir havayolu şirketinin fiyatı bizlerden 3 lira daha ucuz olduğunda bizler güvenilmez kurumlar pozisyonuna düşüyoruz" dedi.

ÇÖZÜM GÜÇLÜ BİR TÜRSAB YÖNETİMİ

Sorunların çözümü için TÜRSAB'ı yönetecek kadroların, uçak bileti satışı yapan Iata/Non Iata acentaların arkasında durabilecek, gerektiğinde havayolu şirketleri ile acentaların menfaatleri için mücadele edebilecek yapıda olması gerektiğini de belirten Özcan Metin, "Bu güne kadar ne yazık ki acentaların haklarını savunması gereken TÜRSAB Yönetimi, üyelerinin ihtiyacı olan kararlı bir tavrı sergileyememiştir. Oyunun içine girip, konuyu acentaların lehine savunmak yerine duruma seyirci kalınmıştır. Havayolu şirketlerinin karşısında dik durup acenta haklarını aramamıştır. Neden? Çünkü TÜRSAB ne yazık ki eski gücünü ve etkinliğini kaybetmiştir. Oysa acentaların sorununu çözecek güçlü bir TÜRSAB yönetimine ihtiyaç vardır. Havayolları ile doğru diyalog içinde olan, acentasının ve TÜRSAB'ın gücünü karşı tarafa hissettiren, üyelerinin menfaatlerini gözetip kollayan, sorunlarına ve çözümlerine oturduğu yerden değil birebir onlarla birlikte karar veren, etkili ve güçlü yönetim tüm sorunları çözecektir. TÜRSAB HEPİMİZİN oluşumu bu anlamda bayrağı çoktan almıştır. Ve bizim gibi pek çok IATA Acentasının TURSAB HEPİMİZİN oluşumuna destek vermesinin ana nedeni de budur"dedi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Kubaba Turizm Genel Müdürü Özcan Metin: TÜRSAB Yönetimi Acentaları İtibarsızlaştırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement