Küçük Bir Isırık, Büyük Bir Tehdit" - Son Dakika
Yaşam

Küçük Bir Isırık, Büyük Bir Tehdit"

İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Dünya Sağlık Günü’nün temasının “Küçük bir ısırık, büyük bir tehdit” sloganıyla vektörle buluşan hastalıklar olarak belirlendiğini söyledi.

07.04.2014 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Dünya Sağlık Günü'nün temasının "Küçük bir ısırık, büyük bir tehdit" sloganıyla vektörle buluşan hastalıklar olarak belirlendiğini söyledi.

Vektörlerle buluşan en büyük hastalığının sıtma hastalığı olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, "Bölgemizde görülmemekle beraber vektörlerle bulaşan en büyük hastalık sıtma hastalığıdır. Sıtma insanlara çoğunlukla parazit taşıyan sivrisinek sokmasıyla bulaşıyor. Bu hastalık ile ilgili riskli bölgeler olan güneyimizdeki devletlere seyahat edecek olan vatandaşlarımız riskli ülkeye gitmeden en az 15 gün önce Sağlık Bakanlığı'nın Seyahat Sağlığı Merkezlerine başvurularak koruma amaçlı ilaçları konusunda yönlendirme yapıldığı gibi gerekli aşılar da ücretsiz olarak yapılmaktadır" dedi.

Havaların ısınmasıyla birlikte Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Köksal, " Türkiye'de havaların ısınmasıyla daha çok Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi'nde, yani Kelkit Vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu, Karabük ve Çankırı illerinde yoğunlaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaşan mikrobik bir hastalık. Hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda daha büyük sıkıntılara yol açabilmektedir. KKKA daha çok kene tutunmasıyla bulaşmakla birlikte kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesiyle hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da geçebiliyor. Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde ateş, halsizlik, iştahsızlık, karın ve baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikayetleri ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. KKKA hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabiliyor. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemesi gerekiyor. Ayrıca, insanların kanlarına ve vücut sıvılarına da korunmasız, çıplak elle temas edilmemesi önem taşıyor. Vatandaşlarımızdan istediğimiz her türlü şüpheli durumda sağlık teşkilatlarımızdan birine müracaat etmeleridir" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Küçük Bir Isırık, Büyük Bir Tehdit' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement