Küçük Nurhan "Son Şansı" ile Hayata Tutundu - Son Dakika
Sağlık

Küçük Nurhan "Son Şansı" ile Hayata Tutundu

Samsun'da doğuştan safra kanalları bulanmadığı için yıllardır tedavi gören 8 yaşındaki Nurhan Aydoğdu, hastalığının son döneminde organ bağışı sayesinde hayata tutundu.

19.08.2016 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EFSUN YILMAZ - Samsun'da doğuştan safra kanalları bulanmadığı için yıllardır tedavi gören 8 yaşındaki Nurhan Aydoğdu, hastalığının son döneminde organ bağışı sayesinde hayata tutundu.

İnşaat işçisi Ayhan ve ev hanımı Ezgi Aydoğdu'nun dünyaya gözlerini birlikte açan ikizleri Yeliz ve Nurhan'ın yaşamı, iki aylık olduklarında farklı bir boyut kazandı.

Sarılık nedeniyle ailesi tarafından Samsun'daki sağlık kuruluşlarına götürülen Nurhan'da, doğuştan safra kanalları yokluğu (billier atrezi) tespit edildi.

Tedavi edilmediğinde önce siroza sonra ölüme neden olan hastalığın tedavisi için Nurhan'ın kısa yaşamı hastane odalarında, koridorlarında geçti. Küçük kız 8 yaşına bastığında hastalığın son aşamaya geldiği ve karaciğer nakli yapılmaması durumunda hayati tehlike ortaya çıkacağı belirlendi.

Çocuklarını kaybetme durumu ile karşı karşıya kalan çift, Nurhan, Yeliz ve en küçük çocukları Neslihan'ı da alarak İzmir'e taşındı ve uygun karaciğer için beklemeye başladı.

Canlıdan nakil için anne, baba ve akrabalar arasında uygun verici de bulunamayınca küçük Nurhan komaya girmek üzereyken beklenen haber geldi. Yapılan organ bağışı sayesinde bulunan karaciğer, İzmir Kent Hastanesi'nde yapılan başarılı operasyonla Nurhan'a nakledildi.

Anne mutlu, Nurhan "doktor" olmak istiyor

Anne Ezgi Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikizlerden Yeliz sağlıklı dünyaya gelmesine rağmen Nurhan'ın doğumundan bu yana hep sorun yaşadığını, 2 aylıkken ameliyat olduğunu, o günden beri hep ilaç ve tedavilerle uğraştıklarını ifade etti.

Kızına karaciğerini vermek istediğini ama uyum sağlanmadığını kaydeden Aydoğdu, "Samsun'dan İzmir'e çocuğum için geldik. Mecbur geldik çünkü Nurhan'ın hayatı çok önemli." dedi.

Küçük kızı kurtulduğu için yaşadığı mutluluğu dile getiren Ezgi Aydoğdu, şöyle konuştu:

"Çocuğumu kaybetme korkusu çok büyüktü. Doktorlar 3 ay içinde karaciğer nakli olması gerektiğini, yoksa durumunun çok kötüye gideceğini söylediler. Son günlere yaklaştığımızda karaciğer de bulundu. Nurhan'ın kardeşleri şimdi evde bizleri bekliyor. Bütün hastaların sağlığına ve sevdiklerine kavuşmasını diliyorum."

Ameliyatla yaşama tutunduktan sonra hastane odasında resimler yapmaya başlayan Nurhan Aydoğdu da hastayken yürüyemediğini, kendini çok halsiz hissettiğini ifade ederek, "Ben de doktor olmak ve hasta çocukları iyileştirmek istiyorum." diye konuştu.

"Gelişme geriliği söz konusuydu"

Karaciğer nakli ekibinde yer alan Opr. Dr. Hüseyin Cahit Yılmaz, Nurhan Aydoğdu'nun 2 aylıkken "billier atrezi" nedeniyle geçirdiği ameliyat sayesinde 8 yıl yaşayabildiğini söyledi.

Son olarak siroz bulgularının yerleşmesi üzerine hastanın Samsun'dan İzmir'e nakledildiğini ifade eden Dr. Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"Karaciğer yetmezliği bulguları oluştuktan sonra hekimler Nurhan'ı bize yönlendirdi. Artık karaciğer nakli için son aşamadaydı. Nakil için önce canlı verici aradık ama bulamadık. Aile de kadavradan bağışta zaman kaybetmemek için İzmir'e taşındı. 2 ay içinde de bağış yapıldı. Nakil öncesi karaciğer artık vücudun ihtiyacını karşılayamaz durumdaydı. Nurhan'da son dönem bulguları yerleşmişti. Siroz gelişmiş, dalağı büyümüş, karnında su toplanmıştı. Gelişme geriliği söz konusuydu. Bundan sonraki aşama mide kanaması, bilincin bulanıklaşması ve komaydı. Nakilden sonra durumu artık iyi, böyle devam ederse kısa sürede taburcu edeceğiz."

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Küçük Nurhan 'Son Şansı' ile Hayata Tutundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi
    21:08 Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi

    Aydın'ın Efeler ilçesindeki Mustafa Kiriş Ortaokulu öğrencileri, okulda düzenlenen kermeste yedikleri tavuk pilavdan zehirlendikleri şüphesiyle tedavi altına alındı. Öğrencilerin hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı
    20:04 Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilavı yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı. Öğrenciler ambulansla hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.

  • Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor
    19:09 Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor

    Ünlü oyuncu Nuri Alço, Eskişehir'deki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Alço, tedavisine yoğun bakımda başlandı. Eşi Burcu Alço, yapılan son açıklamada oyuncunun yarın taburcu olacağını duyurdu.

  • Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Kan Bağışı Etkinliği Gerçekleştirildi
    17:49 Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Kan Bağışı Etkinliği Gerçekleştirildi

    Osmaniye Devlet Hastanesi, Türk Kızılay işbirliğinde düzenlenen kan bağışı etkinliğiyle hastane personeli ve vatandaşlardan kan bağışı topladı. Başhekim Mürsel Koçer, düzenli kan bağışının kan hücrelerinin yenilenmesini sağladığını belirtirken, Türk Kızılay Şube Başkanı Ramazan Çetin de bağış yapan gönüllülere teşekkür etti.

  • Aksaray'da Estetik Operasyon Dolandırıcılığı: Doktor ve 2 Kişi Tutuklandı
    17:39 Aksaray'da Estetik Operasyon Dolandırıcılığı: Doktor ve 2 Kişi Tutuklandı

    Aksaray'da estetik operasyonları ameliyat gibi göstererek kamuyu yüksek miktarda zarara uğrattığı iddia edilen doktor ile 2 kişi tutuklandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma sonucunda, doktorun estetik operasyonları sağlık ameliyatı gibi göstererek haksız şekilde para talep ettiği ortaya çıktı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 6 aylık çalışmanın ardından doktor ve iş yeri sahibi 2 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüpheliler, tutuklanarak adliyeye sevk edildi.


Advertisement