Kula'da 1.2 Milyon Yaşında Taş Keski - Son Dakika
Güncel

Kula'da 1.2 Milyon Yaşında Taş Keski

Kula\'da 1.2 Milyon Yaşında Taş Keski

Manisa'nın Kula İlçesi'ndeki bilimsel araştırma ve incelemelerde Anadolu'nun en eski el yapımı aleti bulundu.

24.12.2014 18:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Kula İlçesi'ndeki bilimsel araştırma ve incelemelerde Anadolu'nun en eski el yapımı aleti bulundu. Kuvarsitten yapılan taş keskinin 1.2 milyon yaşında olduğu tespit edildi.

Harran Üniversitesi, tarihe ışık tutan bu tespiti sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan duyurdu. Harran Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Demir'in de içinde yer aldığı İngiliz ve Hollandalı bilim adamları tarafından 2001 yından beri Manisa'nın Kula ilçesindeki volkanik yöresinde yaptıkları jeomorfolojik ve jeolojik amaçlı bilimsel araştırma ve incelemelerde elde edilen bulgular Avrupa insanlık tarihinin Anadolu'dan göçtüğünü gösterdi.

Uluslararası bu araştırma grubu, yaptıkları araştırmalar kapsamında Erken Pleistosen döneminde oluştuğu ileri sürülen Paleo- Gediz Nehri'ne ait oluşturulan bir Menderes büklümü ve bu büklümün taşkın ovası üzerinde günümüzden takriben 1.240 ila 1.170 milyon yılları arasında yaşadığı düşünülen insanların el ürünü olan kuvarstan üretilmiş bir aleti (artefakt) tesadüfen buldu. Bu buluntunun yaşı ise, üzerinde bulunduğu taşkın ovası oluşumunun öncesi ve sonrası dönemlerde meydana gelmiş volkanik lav akıntılarının yüksek çözünürlüklü radio-izotopik tarihleme ve paleomanyetik ölçümler yolu ile belirlendi. Güvenilir mutlak yaş belirlemelerine dayanan bu tespit Batı Anadolu da, şimdiye kadar bilinenlerin aksine, insanlık tarihinin çok daha eski dönemlere dayandığını ortaya koydu.

Prof. Dr. Tuncer Demir, "Kula volkanik yöresinde bulduğumuz bu aletin önemi, onun ait olduğu dönemin ve dolayısı ile o dönemde var olan insanların yaşadıkları periyodun büyük bir doğrulukla belirlenmesinden kaynaklanmaktadır. Bulunan bu alet yaklaşık olarak 5 cm uzunluğunda bir kuvars kayacından oluşmaktadır. Alet üzerindeki şekil ve izler üzerinde paleoantoglar tarafından yapılan incelemeler, bu şekil ve izlerin doğal süreçlere bağlı olarak oluşmaktan ziyade sert bir çekiç veya taş aletle vurulmalar sonucunda oluştuğunu, dolayısı ile insan el ürünü olduğu gerçeğini ortaya koymuştur. Bu aletin ait olduğu dönemin yaş tayini büyük bir doğrulukla belirlenmiş ve Anadolu'da insan tarafından yapılmış ve kullanılmış en eski alettir" dedi.

Taş keskinin fo­toğ­ra­fı­nı çek­tik­le­ri­ni ve çi­zim­le­ri­ni yap­tık­la­rı­nı be­lir­ten De­mir, ku­var­sit ola­rak ad­lan­dı­rı­lan taş­tan ya­pıl­mış ale­ti yö­net­me­lik ge­re­ği bul­dukları ye­re ge­ri koy­duklarını da kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/ MANİSA, (DHA)-

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kula'da 1.2 Milyon Yaşında Taş Keski - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement