Kula Leblebileri AB Pazarında - Son Dakika
Güncel

Kula Leblebileri AB Pazarında

Kula Leblebileri AB Pazarında

Manisa'nın Kula İlçesi'ndeki leblebi üreticileri Avrupa Birliği ülkelerine ihracata başladı.

08.05.2015 09:37  Güncelleme: 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum leblebisine rakip olduklarını söyleyen Mustafa Yurttaş, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine satış yaptıklarını, leblebi yetiştirmekte zorlandıklarını belirtti.

Kula'da Avrupa standartlarına uygun olarak yaklaşık 2 bin 400 ton leblebi üretiliyor. Kula Leblebiciler Sitesi'nde faaliyet gösteren yaklaşık 30 leblebi üreticisinden, Salihli Sanayi ve Ticaret Odası üyesi Mustafa Yurttaş, leblebileri Yunanistan'ın bazı kentlerindeki marketler zinciri ve gıda imalatçılarına sattıklarını söyledi. 20 yıl önce İstanbul'da pazar bulamadıklarını belirten Yurttaş şöyle dedi:

"Leblebilerimiz kalitesiz diye müşteri bulamamıştık. Daha sonra Avrupa standartlarına uyarak üretime başladık. Şimdi leblebilerimizi paketleyip Yunanistan'da bulunan marketler zinciri ve gıda imalatçılarına satıyoruz. Artık dış pazarımız çok geniş. Leblebi yetiştiremiyoruz. Ortadoğu ülkeleri ve AB ülkeleri artık Kula leblebisi tüketiyor."

İlçedeki istihdamın da bu sayede arttığını dile getiren Mustafa Yurttaş, tamamen ekolojik hiçbir ilaçlama yapılmadan ürettikleri nohutları, kınalama olarak bilinen kızartma işleminden geçirdiklerini kaydetti.

LEBLEBİ ÜRETİMİ

Nohut taş, toprak, çöp gibi artıklardan elenerek ayıklanır. Eleme işlemi yapıldıktan sonra, el eleği ile de nohut boylarına göre ayrılır. Tavlama denilen birinci kavurmadan sonra, sıcak olarak naylon olmayan çuvallara konularak 2 gün dinlendirilir. Bu sürede nohutlar birbirini pişirir. İkinci kavurma yapılarak yine çuvallarda iki gün daha bekletildikten sonra kuru bir yere serilen nohut, 15- 20 gün dinlendirmeye bırakılır. Birinci tavlamada yeterli şekilde kavrulmayan nohut, son kavrulmada bölünerek kırığı çok olur. Bu kırık nohut tekrar kavrularak kırık leblebi olarak satılır. Son tavlamada, bir teneke nohut alınarak üzerine bir miktar su serpilerek çuvala konulur. Nemlendirilmiş nohut çuvalda bir gün bekler ve üçüncü kez kavrulur. Bu kavurmada nohudun kabukları soyulur ve buna tek kavurma leblebi denilir. Bir veya iki gün sonra istek ve satışa göre bu leblebi yeniden kavrularak tam leblebi olur ve yenilecek kıvama gelir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kula Leblebileri AB Pazarında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Üsküdar'da öğrencileri taşıyan servis aracının kaza anı kamerada
    20:38 Üsküdar'da öğrencileri taşıyan servis aracının kaza anı kamerada

    Üsküdar'da öğrencileri taşıyan servis aracı, yokuş aşağı indiği sırada önce istinat duvarına, sonra da park halindeki araçlara çarptı. Kazanın güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri ortaya çıktı. Servis şoförü ve öğrencilerden bazıları hafif yaralandı.

  • Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı
    20:38 Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı

    Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun katıldığı bir törenle atıldı. Kooperatifin bölgeye hitap edeceğini belirten Vali Canalp, tesisin kentin geleceği için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Milletvekili Nasıroğlu ise kooperatifin başarı hikayesi olduğunu ve açılışını 2025'te birlikte yapacaklarını söyledi.


Advertisement