Kuledeki İlk İftarlarının Üzerinden 35 Yıl Geçti - Son Dakika
Güncel

Kuledeki İlk İftarlarının Üzerinden 35 Yıl Geçti

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Yangın gözetleme kulesinden detay Çiftin kuleden ormanı gözetlemesi Çiftin iftar hazırlığı Çiftin iftarlarını yapmaları Havva Temiz ile röportaj Çiftin televizyonda maç izlemeleri Namız Temiz ile röportaj Namık Temiz'in gece gözetleme yapması Çiftin oğullarıyla röportaj Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş ile röportaj Kuledeki ilk iftarlarının üzerinden 35 yıl geçti Kahramanmaraş'ta 7 çocuklarını büyüttükleri orman gözetleme kulesinde 35 yıldır yaşayan Temiz çifti, bin 800 rakımlı orman gözetleme kulesinde iftar yapmanın keyfini sürüyor Kulede ilk iftarlarını yaptıkları 1981 yılında yakınlarıyla ateşle mesajlaşan çift, şimdi dünya kupası maçlarını izledikleri kulelerinde sıcak ramazan günlerinde serinliğin tadını çıkarıyor Havva Temiz: "Kulede annelik çok zordu.

26.06.2016 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Yangın gözetleme kulesinden detay

Çiftin kuleden ormanı gözetlemesi

Çiftin iftar hazırlığı

Çiftin iftarlarını yapmaları

Havva Temiz ile röportaj

Çiftin televizyonda maç izlemeleri

Namız Temiz ile röportaj

Namık Temiz'in gece gözetleme yapması

Çiftin oğullarıyla röportaj

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş ile röportaj Kuledeki ilk iftarlarının üzerinden 35 yıl geçti

Kahramanmaraş'ta 7 çocuklarını büyüttükleri orman gözetleme kulesinde 35 yıldır yaşayan Temiz çifti, bin 800 rakımlı orman gözetleme kulesinde iftar yapmanın keyfini sürüyor

Kulede ilk iftarlarını yaptıkları 1981 yılında yakınlarıyla ateşle mesajlaşan çift, şimdi dünya kupası maçlarını izledikleri kulelerinde sıcak ramazan günlerinde serinliğin tadını çıkarıyor

Havva Temiz:

"Kulede annelik çok zordu. Bütün ihtiyaçlarını gidermek gerçekten zordu. Kuleden 3 çocuğumu üniversiteye gönderdim"

İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş'ta 7 çocuklarını büyüttükleri bin 800 rakımlı orman gözetleme kulesinde 35 yıl önce bir ramazanda çalışmaya başlayan Namık ve Havva Temiz çifti, sıcak ramazan günlerinde serin bir ortamda oruç tutup kulede iftar yapmanın keyfini yaşıyor.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Andırın Orman İşletmesi Karayüce yangın gözetleme kulesinde görev yapan Namık (60) ve Havva Temiz (59) çifti, zorluklarla dolu kule yaşamının zor günlerini geride bırakarak güzelliklerini yaşıyor.

35 yıl önce yaz aylarına denk gelen ramazanın 5'inci gününde resmi bir işte çalışmanın mutluluğuyla yangın gözetleme kulesinde göreve başlayan Temiz çifti, tüp ve elektrik imkanının olmadığı bir barakada yakınlarıyla ateşle mesajlaşarak yaptıkları ilk iftarlarından imkanlarla dolu serin ortamdaki güzel iftarlarının keyfini çıkarıyor.

Geçmişte yolu, elektriği ve suyu olmayan kuleye, bir yere kadar hayvanlarla, sonra da saatlerce yürüyerek ulaşabilen çiftin şimdi dünya kupasını izledikleri televizyonları bile var. İkisini kulede dünyaya getirdikleri 7 çocuklarını da burada büyüten çift, zor şartlara rağmen 3 çocuklarını üniversite mezunu yapmanın gururunu yaşıyor.

Yılın 5 ayını kulede geçiren Temiz çifti, bir zamanlar 3 saat yürüyüp su getirdikleri elektrik olmadığı için ateş yakıp yemek yaparak 7 çocuk büyüttükleri yaşam alanlarında devletin sağladığı imkanlarla ormanları gözü gibi koruyor.

Yangında ilk ihbarın önemini bilen çiftin başarılarından dolayı çeşitli takdir belgeleri de bulunuyor.

"Hem ormanı hem de çocuklarımı korudum"

Hem bir anne hem de iyi bir kuleci olan Havva Temiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 35 yıldır çalıştığı kulede 7 çocuk büyüttüğünü söyledi.

Çocuklarından ikisini de kendi imkanlarıyla kulede doğurduğunu anlatan Temiz, "Çocuklarım artık büyüdü, kimi üniversite okuyor, kimi bitirdi, kimi de memur oldu." dedi.

İşini hep severek yaptığını dile getiren Temiz, bir anne hassasiyetiyle ormanları koruduğunu söyledi.

Büyük yangınları bildirip başarılı gözetleme yaptığı için 2 takdirnamesinin bulunduğunu dile getiren Havva Temiz, şunları kaydetti:

"Bazen çocuklarımla tek başıma kaldım. Silahımı aldım. Hem ormanı gözetledim hem de çocuklarımı korudum. Eskiden ayı ve kurtlar vardı. Yol yoktu. Biraz hayvanlarla biraz yürüyerek kuleye çıkardık. Çocuklarımızı bu şartlar altında büyüttük. Eskiden kulemiz çok kötüydü şimdi de devletimiz sağ olsun çok rahatız."

Temiz, üniversite okuyan kızının da Orman Mühendisliğini bitirerek kendilerine gibi ormancı olduğunu aktardı

"Dağın başında televizyonla dünya kupasını izliyorum"

Namık Temiz ise 35 yıldır kulecilik yaptığını, yılın 5 ayını kulede geçirdiğini belirtti.

Geçmişte zor şartlar altında çalıştıklarını, daha önce görev yaptıkları kulenin baraka olduğunu anlatan Temiz, "8 yıldır bu binada görev yapıyoruz. 35 yıl önce buraya ilk çıktığımızda ramazandı. Kuledeki ilk günümüzde oruçluyduk burada iftar açıyorduk. Eskiden tüp falan yoktu ateş yakar öyle bütün işlerimizi hallederdik. O şartlarda görev yaptık. O zaman ezan sesi de duyulmuyordu. Karşıdaki Andırın ilçesinde bulunan yakınlarımız, iftar ve sahurda bizim için ateş yakardı, biz de vaktin geldiğini yakılan bu ateşten anlardık" diye konuştu.

Eskiden elektrik ve yol bile olmazken şimdi devletin imkanlarıyla dünya kupası maçlarını bile izler hale geldiklerini ifade eden Temiz, "Ne günlerdi o günler. Zor günlerdi ama devletimiz sağ olsun o günlerden şimdi bin 800 metre dağın başında televizyonla dünya kupasını izliyorum. Allah devletime zeval vermesin." ifadelerini kullandı.

"Suriye sınırı bizim sorumluluğumuz altında"

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş da 870 bin hektarlık sorumluluk alanlarında 27 kulenin bulunduğunu söyledi.

Kuleciliğin zor bir meslek olduğuna dikkati çeken Altındaş, "7 gün 24 saat ciğerlerimizi koruyorlar. Bu yüzdende arkadaşlarımızın tüm imkanlardan faydalanması için her türlü desteği sağlıyoruz. Hatay, Kilis ve Gaziantep olmak üzere Suriye sınırının neredeyse tamamına yakına bizim sorumluluğumuz altında." dedi.

Orman yangınlarında en önemli şeyin yangına müdahale ve erken ihbar olduğunu, bu kapsamda kulecilerin önemli görevlerini bulunduğunu vurgulayan Altındaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kulecilerimiz ellerindeki dürbünleriyle etrafı kontrol edip bize yangını, dumanı hızlı bir şekilde haber verdikleri zaman erken müdahale ederek daha az alan hasar görüyor. Biz de ormanlarımıza yanmadan müdahale edebiliyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuledeki İlk İftarlarının Üzerinden 35 Yıl Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement