Kuleli Askeri Lisesi'ndeki Erler, Çengelköy'de Yaşananları Anlattı - Son Dakika
Güncel

Kuleli Askeri Lisesi'ndeki Erler, Çengelköy'de Yaşananları Anlattı

15 Temmuz darbe gecesinde yaşananları Kuleli Askeri Lisesi'ndeki erler mahkeme sorgusunda anlattı. Erlerin sorguda anlattıkları Çengelköy'de yaşanan dehşeti gözler önüne serdi.

24.07.2016 10:14  Güncelleme: 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 36'sı tutuklanan, 14'ü ise serbest bırakılan Kulesi Askeri Lisesi'nde görevli erlerin mahkeme sorgusunda anlattıkları, darbe girişimi gecesi Çengelköy'de yaşanan dehşeti gözler önüne serdi.

ÇENGELKÖY'DE NELER YAŞANDIĞI ORTAYA ÇIKTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından sevk edildikleri nöbetçi İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından sorgulanan Kuleli Askeri Lisesi Lisesi Emniyet ve Muhafaza, Hizmet ve Ulaştırma Bölükleri'nde görevli erler, 15 Temmuz darbe gecesi, İstanbul'da olayların başladığı Çengelköy'de neler yaşandığını anlattı. Sevk edilen askerlerin birçoğunun terhislerine çok az bir zaman kaldığı dikkati çekerken, Azerbaycan uyruklu misafir bir askeri öğrencinin de o gece gözaltına alınanlar arasında olduğu belirlendi.

"HALKI TERÖRİST DİYE DÜŞÜNDÜM"

Sorgulanan erlerden Şafak Korkut, olay günü gazinoda olduklarını ve Yüzbaşı Samet Örenler'in herkesi çağırdığının kendilerine söylendiğini belirterek, "Biz diğer kapıdan çıkıp kaçarken komutanlar gelmemizi söyledi. Samet Yüzbaşı bana, 'inşaat takımına çık, arkadaşlarını bul, halı sahadaki kale direklerini sök' dedi. Yardıma gelen bir kaç erle birlikte kale direklerini söktük. Başka bir arkadaş gelerek bizi mühimmat aldırmaya yolladı. Komutanlarımıza da mühimmat aldık. Sonra, 'helikopter gelecek' dendi ve geldi, halı sahanın ışıkları kapattırıldı. Biraz durdu helikopter. Komutanlarımıza ne yaptığımızı sorduk. 'Tatbikat olduğu, prosedür gereği olduğunu' söylediler." ifadesinde bulundu.

"MÜHİMMAT ALIN VE NİZAMİYEYE GELİN"

Helikopterin ayrılıp ikinci kez geldiğini ve içinden çıkan 3 kişinin okulun içine koşmaya başladığını aktaran Korkut, "Aykut Satmaz astsubaya telefon geldi. Bölük komutanı Samet Örenler arıyordu. 'Tüm askerleri toplayın, mühimmat alın ve nizamiyeye gelin' dedi. Nizamiyeye gittik ve çıktık. Sağda solda polisler vardı. O arada karşıda cami imamını rütbeliler çıkartmaya çalışıyordu. İmamı neden çıkardıklarını bilmiyorum. Cami imamı halkı sokağa çağırdı. Daha sonra rütbeliler gibi onu aldılar. Polisleri görünce, 'terörist eylemi olabilir, bizi de en yakın birliğiz diye çıkarıyorlar' sandım. Araca bindirdiler. 10 kişi kadardık. Bizi Çengelköy'e götürüp benzinlikte beklettiler. Sonra ileri gitmememizi söylediler. Halkı, 'terörist' diye düşündüm." dedi.

"YÜZBAŞI HALKA DOĞRU ATEŞ AÇTI"

Hiçbir sivile zarar vermediklerini, okul komutanı olan Albay Mürsel Çıkrıkçı'nın bu sırada herkesi yere çöktürüp bir alana topladığını gördüğünü anlatan Korkut, siyah bereli, adının "Halit" olduğunu düşündüğü bir yüzbaşının ileride halka doğru ateş açtığını, araçlar geldiğini, orada bayağı bir süre durduklarını ve sonra yanlarına Üsteğmen Mustafa Paycı'nın gelerek komutana, "ileriden çok kişinin kendilerine doğru geldiğini" söylediğini dile getirdi.

"O ATEŞTE ÖLEN OLMADI"

Üsteğmen Paycı'nın ateş etmesini istediğini, buna rağmen ateş etmeyip geri çekildiğini anlatan Korkut, şunları anlattı:


"Üsteğmen Paycı, hedef alarak ateş etmeye başladı ve çoğu kişi dağıldı. O ateşte ölen olmadı. Sonra Paycı yanımızdan gitti ve siyah bereli olan yüzbaşı ile kaldık.

O esnada tam önümüze bir araç geldi ve ben kaçtım. Yüzbaşı da arkamızdaki aracın arkasına kaçtı. Gelen kişi yüzbaşının silahına saldırdı birkaç defa vurdu. Ben hiçbirine dokunmadım. Şahıs yüzbaşının silahını yere düşürdü. Yüzbaşı bana, 'şunu tara' dedi. Ben hiçbir şekilde ateş etmedim ve evlerin arkasından arkaya gittim. Aracın içinde yaralı insanlar vardı. Yüzbaşı, 'aracın lastiklerine ateş et' dedi. Ben sadece aracın lastiklerine ateş ettim. Sonra, 'aracın içindekileri hedef al' diye söyledi, ben hedef almadım. Sonra yüzbaşıya dönüp, 'emin misiniz' diye sordum. Aracın içindekiler indi. 3 kişilerdi. 20 yaşlarında bir genç, 'ne olur ateş etmeyin yaralı var' dedi.

"İNENLERİ TARAMAMI İSTEDİ"

Yüzbaşı inenleri taramamı istedi ve ben hiçbir şekilde ateş etmedim. 'Ne yapalım?' diye sordum. O da, 'araçlarına binsinler geldikleri yere dönsünler' dedi. Tahminimce bu şahıs (yüzbaşı) helikopterle geldi. Üsteğmen Paycı'nın sivillere ateş ettiğini, birini vurduğunu gördüm.

"YÜZBAŞI BİR POLİSİ VURDU"

Eski evlerin arkasından geri kaçtım. Yüzbaşı sanırım bir polisi vurmuştu. Ben arkadaşımla geri kaçtım. Arkamızdan, 'ileridekiler geri çekilsin' diye ses geldi. Gittiğimde polis olduğunu tahmin ettiğim kişi yerde yatıyordu. Biz polisi yaralı halde görünce kaçmaya çalıştık. Geri çekilmemiz söylendi. Nizamiyeye doğru girince yüzbaşı beni gördü. Kendi silahını bana verdi ve yukarı çıkarmamı söyledi. Ben de emniyet muhafıza çıkarttım. Şafak yüzbaşı, 'silahları doldurt boşalt yapmamı' söyledi. Yapıp silahları bıraktık. Koğuşa gittik birkaç saat sonra teslim olduk. Vurulma anlarının gerçekleştiği zaman gündüz saatleriydi.

"CAMİDEN ÇIKANLARA ATEŞ ETTİLER"

Üsteğmen Mustafa Paycı ve yüzbaşı, camiden çıkan 50-60 yaşlarında insanlara da nişan alarak öldürmek amacıyla ateş etmeye başlamıştı. Sabah namazı saatleriydi. Orada karşımızdakilerin halk olduğunu anladım. Camiden çıkanlar sadece karşıdan karşıya geçiyordu ve ne sözlü ne de fiziki direnişleri söz konusuydu. Biz orada sadece 'terörist var' sandık. Sonradan uyandım. Birliğe dönünce hemen üzerimizi değiştirip teslim olduk."

"KALABALIK HALKA SİLAHLARINIZI SIKIN YOKSA BEN SİZİN KAFANIZA SIKARIM"

Er Recep Özbakır da, nöbet sonrası içtima olduğunu ve akşam tatbikat olacağının bildirildiğini belirterek, ona göre hazırlık yaptıklarını, akşam saat 19.00-20.00 arası iç bahçeye toplandıklarını, söylenmesi üzerine silah ve mühimmatlarını alarak aşağı indiklerini, o arada öğrenciler bulunduğunu ve her öğrenci başına bir asker verildiğini söyledi.

"YOLDAKİ KİŞİLERİ UYARMAMIZI İSTEDİLER"

Kendilerini dışarı çıkararak ayrı yerlere gönderdiklerini ve kendisinin Beykoz istikametine doğru 35-40 kişi ile beraber gittiğini kaydeden Özbakır, şöyle konuştu:

"Albay Mehmet Karapekmez, bize yoldaki kişileri, 'sıkı yönetim ilan edildi' şeklinde uyarmamızı istedi. Beykoz'a yaklaşınca bazı insanlar karşı gelmeye başladı. Albay Mehmet Karapekmez bunun üzerine havaya ateş etmeye başladı. Bize tatbikat olduğu söylendi. İnsanlar fazla olduktan sonra Kuleli'ye geri döndük. Halk bizi, 'en büyük asker bizim asker' diye kolladı. Yarbay Erdal Kılınç, 'kalabalık halka silahlarınızı sıkın yoksa ben sizin kafanıza sıkarım' şeklinde söyledi. Ben sadece bir kere havaya ateş ettim. O da zorla ettirildim.

"SABAHA KADAR BEKLETTİLER"

Bizi Kuleli'nin yanında sabaha kadar bekletip içeri soktular. Mühimmatlarımızı ve silahlarımızı aldılar. Kuleli'nin aşağı bölgesindeki lojmanların orada 25-30 kişiydik. Haberlere baktık. Operasyon var diye gördük. Komutanlar kalmamıştı. Biz ilk önce teslim olmaya giderken teslim olmamıza izin vermeyen okul komutanı Kurmay Albay Mürsel Çıkıkçı idi. Sonra öğlene doğru sivillerimizi giyip teslim olmaya karar verdik. Bölükçe hep beraber teslim olduk."

GEÇ KALDIKLARI İÇİN AZARLANDILAR

Şüphelilerden er Şevket Şen ise, olay günü tatbikat olduğu için aşağı inmelerinin istendiğini ve bölük komutanları Yüzbaşı Samet Örenler'in geç kaldıkları için kendilerini azarladığını belirterek, "Sonra üstümüzü giyip silahlarımızı aldık. Kale direklerini ve brandaları söktük. Helikopter geleceği söylendi. Helikopter bir kere indi. Bize ışıkları kapattırdılar. Birilerini aldılar ancak ben görmedim. 15-20 dakika sonra helikopter yine gelerek birilerini aldı ve gitti. Daha gelmedi. Aykut astsubayı nizamiyeden arayarak silahlarımızı alıp gelmemiz gerektiğini söylemişler." dedi.

"HELİKOPTERE KİM BİNDİ KİM İNDİ GÖRMEDİK"

Er Sezgin Yarış da, "tatbikat var" dendiği için aşağı indiklerini. halı sahanın orada rütbelilerin olduğu yere gittiklerini belirterek, "Rütbelilerden Furkan Aydın, Kemal Vurgun, Aykut Satmaz ve Gökhan Ceren vardı. Bize, 'helikopter için tenteleri sökmemiz' söylendi. Helikopter gelince kim bindi kim indi görmedik." diye konuştu.

"KOMUTANIN POLİSİ DÖVDÜĞÜNÜ GÖRDÜM"

Bölük çavuşu olduğu için Aykut Satmaz'ın kendisinden, 'askerleri saat 22.00'den sonra Samet yüzbaşının yanına götürmesini' istediğini ve yaklaşık 10 dakika sonra okul komutanı Mürsel Çıkrıkçı'nın bir polisi dövdüğünü gördüğünü anlatan Yarış, şöyle devam etti:

"EVLATLARIM, BİR OYUN VAR, SİZİ KULLANACAKLAR"

"Bunu görüp şaşırdım, 'nasıl tatbikat' diye düşündüm. Samet yüzbaşıya soracaktım ama bulamadım. Birkaç asker gelerek, 'Kemal astsubay bize darbe olacak dedi, Kemal astsubay ile mühimmat alıp geleceğiz, siz de yanımıza geçin' dedi. 15 dakika kadar sonra 30 yaşlarında olan Kemal astsubay bize, 'Askerlerim, evlatlarım, bir oyun var, sizi kullanacaklar. Oyunlarına oyuncak olmayın, beni takip edin' dedi.

"SİZ BİR ÖRGÜTÜN İTLİĞİNİ Mİ YAPIYORSUNUZ"

Sonra Samet yüzbaşı geldi, 'dinlemeyin' dedi. Sonra Kemal astsubay, 'Samet sen karışma' diyerek tartışmaya başladılar. Başka rütbeliler de geldi. Kemal astsubay, 'Allah'ıma kitabıma hepinizi vururum, çocukları bırakın. Siz bir örgütün itliğini mi yapıyorsunuz?' diye söyledi. Kemal astsubay silahını çekince, arkasına geçtik ve biz de rütbelilere karşı silah doğrulttuk.

"SAKLANMA POZİSYONUNA GEÇTİK"

Biz sonrasında korkup yanımızda bulunan arkadaşlarla, toplam 16 kişiydik sanırım bölük bölgesine doğru kaçtık. Hatırlamadığım kişiler de vardı, saklanma pozisyonuna geçtik. Saat 02.00 sularında bu olaylar olmuştu. 02.15 sularında ben, Umut Akyol başçavuşu arayıp Samet yüzbaşı ve Kemal astsubay arasındaki olayı anlattım. O da bana, 'Kemal'i dinle, çok dikkatli olun, oradan sakın ayrılmayın' diye söyledi. Biz gidip bir ağacın altında yattık ama uyumadık. Uçak sesleri, silah sesleri, bağırma sesleri geliyordu. Umut başçavuşun arayıp söylemesi üzerine, sabaha kadar Furkan Aygın'ın odasına gidip saklandık. Onun yanında da bir er vardı. Sabah saat 07.00'ye kadar hiç çıkmadık. Şafak ve Samet yüzbaşıyı gördüm, 'silahları toplamamızı' söylediler. Arkadaşım Kurtuluş'un şehit olduğunu da duyduğumda bunlara, 'bu olanların burada kalmayacağını, herkese anlatacağımı' söyledim, bana bir şey yapmadılar. Bu yüzbaşıları da polisler aldılar. Sonrasında biz de teslim olduk."

Kuleli Askeri Lisesi\'ndeki Erler, Çengelköy\'de Yaşananları Anlattı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuleli Askeri Lisesi'ndeki Erler, Çengelköy'de Yaşananları Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement