Külleme Hastalığı Fındığı Tehdit Ediyor - Son Dakika
Yerel

Külleme Hastalığı Fındığı Tehdit Ediyor

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, "Külleme hastalığının fındık ürününe verdiği hasar afet boyutuna ulaştı.

21.06.2015 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, "Külleme hastalığının fındık ürününe verdiği hasar afet boyutuna ulaştı. Hastalık nedeniyle oluşan hasarın boyutu giderek arttığından, biz 2015 ürünü fındığın acilen afet kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi.

Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nem ve sıcaklık dengesizliğine bağlı olarak ortaya çıkan külleme hastalığının fındık ürününde ilk kez geçen yıl gözlemlendiğini söyledi.

Hastalığın bu yıl il genelindeki bahçelerde yoğun olarak görüldüğünü kaydeden Yaman, külleme nedeniyle fındık ürününde oluşan hasarın afet boyutuna ulaştığını öne sürdü.

Yaptıkları ilk araştırmalarda külleme nedeniyle 2015 ürünü rekoltesinde yüzde 30'u aştığını vurgulayan Yaman, şunları aktardı:

"Giresun genelindeki tüm bahçelerde hastalık söz konusu. Hastalık her geçen gün bahçeleri daha fazla tehdit ediyor. Külleme hastalığı nedeniyle fındık ürününde kayıplar söz konusu. Yaptığımız ilk incelemelerde rekoltedeki kayıp yüzde 30'u aşmış durumda. Hasarın boyutu her geçen gün daha da artmakta. Külleme hastalığının oluşturduğu zarar şu anda afet boyutuna ulaştı."

Fındık üreticilerinin hastalığa karşı çok fazla bir şey yapamadığını, endişeli bekleyiş içerisinde olduğunu söyleyen Yaman, "Hastalıkla ilgili etkin bir zirai mücadele yönetimi de henüz bulunmuş değil. Fındık üreticisi çaresiz. Kara kara düşünüyor. Endişeli bir bekleyiş içerisindeyiz" diye konuştu.

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, 2015 ürünü fındığının afet kapsamına alınmasını istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Külleme nedeniyle 2015 ürünü fındığında oluşan hasar afet boyutuna ulaştı. Giderek de zarar artmakta.  Tarım sigortası külleme hastalığının oluşturduğu zararları maalesef karşılamamakta. Bu nedenle fındık üreticilerimiz ekonomik olarak çok ciddi mağduriyet yaşayacaktır. Üreticiler olarak mutlaka zararlarımızın giderilmesini bekliyoruz. Bunun için 2015 ürünü fındığının afet kapsamına alınması gerekli. Yine külleme hastalığı zararlarının tarım sigortası hasar ödemeleri içerisinde yer almasını istiyoruz. Böylelikle üreticilerimizin mağduriyetleri giderilmiş olacaktır."

Yaman, önümüzdeki süreçte yeni mahsul fındığının afet kapsamına alınması için ilgililer nezdinde girişimlerde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Külleme Hastalığı Fındığı Tehdit Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement