Kulp'ta Uçkun Tezgahlardaki Yerini Aldı - Son Dakika
Yerel

Kulp'ta Uçkun Tezgahlardaki Yerini Aldı

Kulp ilçesinin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve halk dilinde "Işkın" olarak adlandırılan ve "yayla muzu" olarak nitelendirilen Uşkun tezgahlardaki yerini aldı.

29.04.2015 10:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kulp ilçesinin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve halk dilinde "Işkın" olarak adlandırılan ve "yayla muzu" olarak nitelendirilen Uşkun tezgahlardaki yerini aldı.

Baharın gelmesiyle birlikte Kulp ilçesine bağlı Yaylak, İslamköy, Akdoruk, Alaca, Ağaçkorur, Akçasır, Aygün ve Dolun mahallelerinin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve A, E ve C vitaminleri bakımından zengin olan uçkunun pazarlardaki yerini alması ve halk tarafından rağbet görmesi satıcıların yüzünü güldürdü.

Topladığı uşkunları pazarda satan Mehmet Şahin, aylardır uçkun mevsimini beklediğini ve ekmek teknesinin iş başı yaptığına sevindiğini belirtti.

Kulp dağlarında büyük zahmetlere katlanıp topladıkları uşkunu Kulplular'ın sofrasına getirmenin gururunu yaşadığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

"Kısa bir süre de olsa ekmeğimizi kazanmaya başlayacağız. Uçkunutoplamak çok zahmetli bir iştir. Kulp'un en yüksek dağlarında yetişen uçkunu toplamak için sabahın erken saatlerinde yollara  düşüyoruz. Bazen 10-15 kilometre bile yol yürüdüğümüz oluyor. Uzun ve zahmetli bir yolculuktan sonra uçkunların  bulunduğu  yere vardığımızda akşama kalmadan toplamaya çalışıyoruz ve topladıklarımızı Kulp ilçesine getirip satıyoruz. Kısa süreliğine aile bütçelerimize katkıda bulunuyoruz."

Pazardan uçkun satın alan Mehmet Aydın Çelik ise, uşkun tüketiminin yaygınlaşması ilçenin ekonomisine ciddi anlamda katkı sağladığını söyledi.

Çelik, "Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında yetişen uçkun, işsiz ilçe halkının önemli geçim kaynağı olduğu ve halkta severek tüketiyor. Mide ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği ve özellikle sindirimi kolaylaştırıcı özelliğe sahip olduğu belirtiliyor" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kulp'ta Uçkun Tezgahlardaki Yerini Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement