Kültepe Tabletlerinin Replikaları Yabancı Konuklara Hediye Edilecek - Son Dakika
Güncel

Kültepe Tabletlerinin Replikaları Yabancı Konuklara Hediye Edilecek

Kültepe Tabletlerinin Replikaları Yabancı Konuklara Hediye Edilecek

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Valiliği'nce yaptırılan ve Vali Orhan Düzgün tarafından, Mobilya Fuarı'nın açılışında kendisine takdim edilen Kültepe tabletlerinin replikalarının yabancı konuklara hediye edileceğini açıkladı.

25.04.2016 09:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Valiliği'nce yaptırılan ve Vali Orhan Düzgün tarafından, Mobilya Fuarı'nın açılışında kendisine takdim edilen Kültepe tabletlerinin replikalarının yabancı konuklara hediye edileceğini açıkladı. Böylelikle Kayseri'de ticaretin köklerinin binlerce yıl öncesine dayandığının dünya tarafından da öğrenileceği belirtildi.

UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Belleği listesine de alınan Kültepe tabletlerinin tanınmasının, Kayseri'de kültür turizminin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade eden Vali Düzgün, tabletlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi ile Kültepe Örenyeri'ne olan ilgiyi artıracağını da söyledi. Vali Orhan Düzgün, kendisinin isteği üzerine orijinal dili olan Asurca olan Kültepe tabletlerinin üzerindeki metinlerin Kültepe Kaniş Karum'da halen kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu tarafından Türkçe ve İngilizce'ye tercümelerinin yapıldığını ifade ederek, kendisine teşekkür etti. Asur Ticaret Kolonileri'ne ait 'Bir şirketin sermayesinin oluşturulması ve ortakların anlaşması'nı anlatan tabletin replikası Türkiye'yi ziyarete gelen konuk bakanlar ile yurtdışı ziyaretlerinde özellikle ekonomiden sorumlu bakan ve üst düzey devlet yetkililerine hediye edeceğini ifade eden Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Mobilya Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Asur Ticaret kolonisi Kaniş-Karum'dan çıkarılan, kil tablet üzerine çivi yazısı ile yazılmış ticari anlaşmanın kopyasını göstererek, bu tabletlerin Kayseri'de ticaretin 4 bin yıl önce hangi noktada olduğunu ve bu coğrafyada yaşayan insanların hangi kültürle yetiştiğinin en önemli göstergelerinden birisi olduğunu söyledi.

Vali Orhan Düzgün de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kayseri'nin ticari tarihinin en önemli izlerinden olan ve Kültepe'de yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan tabletlerin Kayseri ve tarihinin tanıtımı noktasında çok önemli olduğunu belirterek, tabletlerin Kayseri'ye gelen yabancı konuklar ile yurtdışı seyahatlerinde hediye edilerek tanıtımının yapılması amacıyla bire bir kopyasının çıkarıldığını söyledi. Tabletlerin UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Belleği Listesi'ne alındığını hatırlatan Vali Düzgün, böylesine önemli bir hazinenin dünya ile paylaşılması ve tanıtılması noktasında Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın göstermiş olduğu ilginin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, Bakan Elitaş'a teşekkür etti.

TABLETTEKİ METİN

Kültepe Kaniş Karumu'ndan çıkarılan ve orijinali Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen 'Bir şirketin sermayesinin oluşturulması ve ortakların anlaşması'nın konu edildiği M.Ö 1950-1835 yıllarına ait tabletin Asurca'dan Türkçe'ye çevrilmiş metni şu şekilde:

"Toplam 28 ½ mana altın tutarındaki (6; 1 ½ mana İrisum'dan, 2 mana İdi-Assur'dan, 2 ½ mana Akahum'dan, 2 mana İkuppi-İstar'den, 2 mana İli-dan'dan 1 ½ mana Assur-malik'den, 1 ½ mana Assur-idi'den, 1 ½ mana Akuzanum'dan, 1 ½ mana Tamkarum'dan 1 mana Abu-sallim'den, 1 mana Hina'dan, 4 mana Amur-İstar'dan) şirket sermayesini, Amur-İstar, Susa'nın limumluğundan itibaren 12 sene işletecek. Karın 1/3'ü alıkonacak, 1/3'ünü paylaşacaklar. Günü dolmadan gümüşü alanlar 1 mana altın yerine 4 mana gümüş alacaklar. Karın tamamını alamayacaklar.

Şahitler: Nutur İli-turam'un, Salma-Assur'un …Tappa, Lagepum, İkuppia, Puzur-İstar ve Assur-Bel- Awatim'in huzurunda."

- Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kültepe Tabletlerinin Replikaları Yabancı Konuklara Hediye Edilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement