Kültür Bakanı Paris'te Matrakçı Nasuh Sergisi'nin Açılışını Yaptı -1 - Son Dakika
Güncel

Kültür Bakanı Paris'te Matrakçı Nasuh Sergisi'nin Açılışını Yaptı -1

Kültür Bakanı Paris\'te Matrakçı Nasuh Sergisi\'nin Açılışını Yaptı -1

Kültür Bakanı Paris'te Matrakçı Nasuh Sergisi'nin açılışını yaptıGülten ÖZBEY, PARİS, (DHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Paris'teki temasları kapsamında '16. Yüzyılın Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisi'nin açılışını yaptı.

28.10.2016 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür Bakanı Paris'te Matrakçı Nasuh Sergisi'nin açılışını yaptı

Gülten ÖZBEY, PARİS, (DHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Paris'teki temasları kapsamında '16. Yüzyılın Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisi'nin açılışını yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Paris'te Osmanlı sanatkarı Matrakçı Nasuh'un şair, hattat ve nakkaş yönlerini anlatan 16. Yüzyılın Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisini açtı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneğince (İKASD) projelendirilen, Türkiye'nin UNESCO nezdindeki daimi temsilciliğinin katkılarıyla, UNESCO Genel Merkezi'nde açılan sergiyi Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova birlikte açtılar.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, açılışta yaptığı konuşmada, Dünya Miras Komitesi'nin başkanlık bayrağını Türkiye'den alıp Polonya'ya devretmesinin ardından sanat ve kültürün benzersiz öneme sahip çalışmalarını Paris'te siz sanat severlerin dikkate sunduk dedi.

Bakan Avcı, 2 gün önce Medeniyetler Arası Mozaik Yolu Keşif Projesini görme fırsatı bulduklarını söyleyerek, Bugün de Avrasya ekseninde 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış Matrakçı Nasuh'un çok bölgeli, çok kültürlü sanat, hattatlık ve şairlik yönlerine tanıklık edecek bu serginin Matrakçı Nasuh'un tarihin gizli kalmış dehalarından biri olduğuna dikkatinizi çekeceğini düşünüyoruz dedi.

Matrakçı Nasuh'un, aynı zamanda sporcu, şair, sanatçı, ressam, hattat ve minyatür sanatçısı kimliği ile de kendini ispat etmiş mühim bir bilim ve sanat insanı olduğunu söyleyen Bakan Avcı, Matrakçı'nın minyatürleri aracılığıyla seferlerin rotalarını takip edebilecek ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyılının sanatsal, kronolojik ve siyasi atmosferini gözlemleme imkanı bulacağını belirterek, Vefatının 450. yılında Matrakçı Nasuh'u anma münasebetiyle planlanan serginin Saraybosna, Belgrad, İstanbul, Viyana, Tokyo ve Antalya'dan sonra kültür ve sanat şehri Paris'te sanatseverlerle buluşuyor olması, çok önemli bir gelişmedir dedi.

Bakan Avcı, 10 Kasım'a kadar Paris UNESCO'da açık kalacak serginin Aralık ayında Washington'daki İslam Eserleri Müzesinde sergileneceğini belirtti.

Serginin küratörlüğünü Beste Gürsu, Nakkaş Sevim Ersoy ve 12 kadın sanatçı tarafından Matrakçı Nasuh eserlerinden örnekler yansıtıldı.

Sergi açılışında Türkiye'nin UNESCO Nezdinde Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, eşi İnci Botsalı Türkiye'nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilci olarak atanan Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer, Türkiye'nin OECD Nezdinde Daimi Temsilci Büyükelçi Erdem Başçı, Başkonsolos Emre kadıoğlu, çok sayıda büyükelçi, diplomat katıldı.

GÖRÜNTÜ

-------------

Kültür Bakanı Nabi Avcı konuşma, hediye taktim

Nabi Avcı Bokova görüşme

Matrakçı Nasuh Sergi açılış Bakan Avcı Matrakcı Nasuh sergi ziyaret

(Tür: Dış)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kültür Bakanı Paris'te Matrakçı Nasuh Sergisi'nin Açılışını Yaptı -1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement