Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Açıklaması - Son Dakika
Politika

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Açıklaması

"Cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçtiği seçimde halkın ilk turda bu seçimi sonuçlandırması ve bir adayın ilk turda seçimi kazanması o aday açısından muazzam bir başarıdır.

11.08.2014 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçtiği seçimde halkın ilk turda bu seçimi sonuçlandırması ve bir adayın ilk turda bu seçimi kazanması o aday açısından muazzam bir başarıdır. Türk demokrasisinin gücünü gösteren muazzam bir başarıdır" dedi.

Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen MKYK toplantısı öncesinde, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Seçimde diğer partilerin büyük oranda birleşerek bir çatı adayı üzerinde anlaştıklarına işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

"Bu çatı adayla birlikte büyük bir koalisyon oluşturmaya çalıştılar ama onlar açısından maalesef bu Türk siyasi hayatında, muhalefetin siyasetsizleşmesinin örneği olarak ortaya çıktı. AK Parti açısından ise AK Parti adayının arkasında çok güçlü bir biçimde durdu. Sahada tam bir verimlilikle çalıştı. Ben bu seçimler başlarken şunu söylemiştim, aslında 3 aday ya da daha fazla aday olsaydı, bu kadar çok sayıda aday yarışıyor olmayacak, siyasetin adayıyla siyasetsizleşme adayı yarışıyor olacaktı demiştim. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi kendine sosyal demokrat diyor, MHP kendisine milliyetçi parti diyor. Onun dışında başka ideolojilere, siyasi fikirlerle tanımlayan partiler var. Bunların her biri kendi kimliklerinden vazgeçtiler, kendi siyasi kişiliklerinden vazgeçtiler, ideolojilerinden vazgeçtiler ve bir aday etrafından kenetlendiler. Fakat gördüğümüz gibi bu aday bu partilerin toplam oyunu bile alamadı."

-"Dünya tarihinde de kayda geçecek bir başarı"

"Demek ki vatandaş, her şeyden önce siyasete, siyasetin iddiasına, siyaset yoluyla kendi toplumsal taleplerinin ifade edilmesine oy veriyor" diyen Çelik, şöyle devam etti:

"Bu dünya tarihinde de kayda geçecek bir başarı. Aynı zamanda da Türk siyasi tarihi açısından muazzam bir başarı. Ben meşrutiyetten bu yana demokrasi sancılarımızı değerlendirdiğimizde şöyle bir şey görüyorum:  Meşrutiyetin ilanından cumhuriyetin kuruluşuna, çok partili hayata geçişe, AK Parti'nin kuruluşuna kadar cumhurbaşkanını halkın doğrudan seçiyor olması, demokrasi tarihimiz açısından bir devrimdir. Cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçtiği seçimde halkın ilk turda bu seçimi sonuçlandırması ve bir adayın ilk turda bu seçimi kazanması o aday açısından muazzam bir başarıdır. Türk demokrasisinin gücünü gösteren muazzam bir başarıdır. Ayrıca vatandaşımızın cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesine verdiği önemin göstergesidir."

Çelik, seçim sonuçlarının AK Parti'nin geleceğini nasıl etkileyeceğine dair bir soru üzerine de şunları söyledi:

"Bu artık standart bir şey haline geldi. Tartışma alanı haline geldi. Bakın bugün MKYK toplanıyor. MKYK'dan sonra gerekirse başka kurumlarımız, mekanizmalarımız harekete geçer. Hiçbirimiz şu anki durumu bir kriz, yönetilmesi gereken bir risk alanı olarak algılamıyoruz. Cumhurbaşkanımızı seçtik,  AK Parti kısacık hayatı içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'ne iki tane cumhurbaşkanı armağan etti. Bu kadar kısa süre içerisinde genel başkanı değişecek, başbakan değişecek. Bütün bunlar olacak, emin olun bir kriz MKYK'sı yapmıyoruz. Biz son derece olağan bir MKYK yapıyoruz. Şu anda içinde bulunduğumuz durumu da tam tersine bize ivme veren bir durum olarak algılıyoruz. Herhangi bir kriz algımız yok. Bütün bunları tartışacağız. Göreceksiniz her şey çok kısa zaman içinde sonuçlanacak. Bugünden sonra da 2015 seçimine kadar da AK Parti'de herhangi bir kriz alanı görmeyeceksiniz. Gayet normal bir şekilde yöneteceğiz."

MKYK'da bir olağanüstü kongre karar alınıp alınmayacağına ilişkin soruyu da yanıtlayan Çelik, "Bunların hepsi MKYK'da konuşulacak. MKYK bittiğinde size bildirilecek bütün takvimler" dedi.

Çelik, "Tartışmalar var, Sayın Başkanının başbakanlığı ve genel başkanlığının düşeceği tarihin, YSK'nın resmi sonuçları açıkladığı gün, yani 15'inde olacağı söyleniyor. Bir diğer yandan 28'inde devredeceği gün. Size göre hangisi?" şeklindeki soru üzerine şöyle konuştu:

"Bunun normali, devir teslimin olduğu gündür. Sayın Cumhurbaşkanıyla yeni cumhurbaşkanımızın devir teslim yaptığı gündür. Yine bir takım tartışmalar oluyor, bir takım 367 krizi benzeri krizler üretilmeye çalışılır, bu tip dönemlerde. Ankara'nın geçmişten kalan standart algıları, bu algıları yöneten standart tipleri vardır. Ama göreceğiz bu herhangi bir kriz konusu olmayacak. Gayet olağan bir şekilde bu süreci de atlatacağız. Türkiye yeni cumhurbaşkanını seçmiştir. Bundan sonrasında AK Parti içerisinde kriz söz konusu olmayacak. Biz AK Parti meselesini bir partizanlık meselesi olarak görmüyoruz. AK Parti meselesi bir Türkiye meselesidir. Şu anda kriz alanı olarak kodlanan, yönetilmesi gereken, risk alanı olarak kodlanan meselelerle ilgili bizim zihnimiz son derece berrak. Dediğim gibi şu anda yapacağımız MKYK bir kriz MKYK'sı, bir olağanüstü MKYK'sı olarak görmüyoruz. Göreceksiniz  her şeyi çok rahatlıkla yöneteceğiz." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement