Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Antalya'da - Son Dakika
Kültür Sanat

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Antalya'da

Turizm Bakanı Çelik, "Şimdi yeni bir yasa hazırlıyoruz, sinema sektörünü hem uluslararası hem de ulusal alanda desteklemek için yeni mekanizmalar oluşturacağız." dedi.

17.10.2014 21:14  Güncelleme: 10:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, sinema sektörünü hem uluslararası hem de ulusal alanda desteklemek için yeni mekanizmalar oluşturacaklarını söyledi.

Çelik, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılan yabancı oyuncu, yönetmen ve senaristlere yönelik Su Oteli'nde düzenlenen yemeğe katıldı.

Çelik, burada yaptığı konuşmada, Altın Portakal'ın Türkiye'de en büyük film ve Kültür, Turizm Bakanlığı olarak da desteklenmesi gereken festivallerin başında geldiğini belirtti.

Sinema sektörünü bakanlık olarak desteklenmesi gereken sektör olarak gördüklerini dile getiren Çelik, "2004 yılında çıkardığımız bir yasa ile sinema sektörü için teşvikler üretmiştik. Şimdi yeni bir yasa hazırlıyoruz, sinema sektörünü hem uluslararası hem de ulusal alanda desteklemek için yeni mekanizmalar oluşturacağız" dedi.

Çelik, sinema sektörünün giderek daha yaygın bir şekilde vatandaşlar tarafından ilgi gördüğünü, Türk Sineması'nın da uluslararası festivallerde ödül aldığını kaydetti.

Yabancı sinema sektörü temsilcilerinin festival dolayısıyla Antalya'da bulunmasının farklı bir anlam daha taşıdığına işaret eden Çelik, Türkiye'nin sınırlarındaki ülkelerde çok önemli insanlık trajedileri yaşandığını belirtti.

Çelik, "Etrafımızdaki 9 ülke yönetilemez hale geldi fakat siz bütün bu coğrafyanın ortasında burada bulunmakla sanatın barış mesajını veriyorsunuz" diye konuştu.

Türkiye'nin herhangi bir cümleye sığdırılamayacak kadar geniş tanımlara sahip bir ülke olduğunun altını çizen Bakan Çelik, Türkiye'nin Asya, Avrupa, Karadeniz, Akdeniz, batı ve İslam ülkesi olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin geniş kültür coğrafyasının tam merkezinde bulunduğuna işaret eden Çelik, şunları söyledi:

"Kuşkusuz büyük kültür bizim sanatımıza ve sinemamıza etki ediyor. Tüm dünyaya Türkiye'nin özgün sesini daha çok duyurmak istiyoruz. Türk filmlerinin dünyada aldığı ödüllerle sesimizin daha çok duyulması yönünde talep var. Türkiye'nin hikayesini, tarihini bu coğrafyanın kendi sesini sinema sanatı yoluyla dünyaya daha çok duyurmaya kararlıyız."

Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanı olarak sinemacılarla gurur duyduğunu ifade eden Çelik, çok yetenekli ve dünyaya söz söyleyebilen sanatçıların bulunduğunu kaydetti.

Yabancı sinema sektörü temsilcilerinin bugüne kadar yaptıkları işlerle ilgili kendisine bir dosya sunulduğunu anlatan Çelik, değerli insanları Antalya'da topladığı için Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'i tebrik etti.

Bakan Çelik, Türkiye'den dünyaya barış mesajı verilmesinden ötürü çok memnun olduğunu, yabancı sinema sektörü temsilcilerini her zaman Türkiye'de görmek istediklerini sözlerine ekledi.

Kültür turizminde barış dilinin önemi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel de Antalya'nın turizmde Türkiye'nin başkenti olduğunu ancak kültür ve sanatta da etkili bir kent olduğunu ifade etti.

Kültür turizminde barış dilinin en yüksek kullanıldığı bir dil olduğunu anlatan Türel, Filistinli turist ile İsrailli turistin aynı havuzu paylaşırken görmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Turizmde görülen barış dilinin sanatın içinde de yer aldığını dile getiren Türel, "Bu barış dilini her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan bir dönemde Antalya'dan önemli bir mesaj verilebilirse çok daha önemli bir görevi ihya etmiş oluruz" dedi.

Turizm ve kültür şehri Antalya'yı bir sinema merkezine dönüştürmek istediklerini söyleyen Türel, "Ulusal ve uluslararası film yarışmalarımız sanatın taçlandığı çok önemli organizasyonlardır" diye konuştu.

Türel, Antalya'nın senenin 365 gününün 300'ünde güneşli olduğunu ve bunun film sektörü açısından bir avantaj olarak değerlendirildiğini sözlerine ekledi.

Antalya'yı sadece film yarışmalarıyla değil, aynı zamanda film üretimlerini destekleyen bir şehir olarak da görmek istediklerine işaret eden Türel, yabancı yönetmenleri, senaristleri ve oyuncuları daha sık Antalya'da görmek istediklerini kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Antalya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement