Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Katar'da - Son Dakika
Güncel

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Katar'da

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin devlet geleneğinde cumhurbaşkanı ya da başbakanın göreve gelmesinin ardından ilk olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ve Azerbaycan'ı ziyaret ettiğini, cumhurbaşkanının göreve gelmesinin ardından üçüncü ziyaretini Katar'a yaptığını, bunun da çok önemli bir mesaj olduğunu söyledi.

04.03.2015 15:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin devlet geleneğinde cumhurbaşkanı ya da başbakanın göreve gelmesinin ardından ilk olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ve Azerbaycan'ı ziyaret ettiğini, cumhurbaşkanının göreve gelmesinin ardından üçüncü ziyaretini Katar'a yaptığını, bunun da çok önemli bir mesaj olduğunu söyledi.

Katar-Türkiye 2015 Kültür Yılı'nın açılışı için Doha'ya gelen Çelik, Katar Emiri Şeyh Temim'in kızkardeşi aynı zamanda Katar Müzeleri Başkanı Şeyha Meysa bint Hamad Al Sani ile Katar İslami Eserler Müzesi'nde basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından müzeyi gezen Çelik, eserler hakkında bilgi aldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik daha sonra, Katar Kültür, Sanat ve Miras Bakanı Hamad bin Abdulaziz el-Kuvari ile makamında heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından Katar-Türkiye Kültür Yılı ve Katarlı Bakanla gerçekleştirdikleri görüşme hakkında basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Çelik, Türklerin Katar'da kendilerini yabancı hissetmediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Katar'a geldiğimizde kendimizi evimizde hissediyoruz. Bizim devlet geleneğimizde bir cumhurbaşkanı ya da başbakan yeni göreve geldiğinde ilk olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ve Azerbaycan'ı ziyaret eder. Cumhurbaşkanı göreve geldikten sonra bu ziyaretleri yaptı, üçüncü ziyaretini ise özellikle Katar'a yaptı. Bu da çok önemli bir mesajdır."

Katar'ın "hem politik ilişkiler, hem ekonomik ilişkiler bakımından Türkiye için çok önemli bir ülke" olduğunu dile getiren Çelik, "Şimdi beraber atacağımız adımlarla bu ilişkilerin eksik olan boyutunu, kültürel boyutunu da tamamlamış olacağız. Düzenleyeceğimiz bu kültürel günlere sadece kültürel faaliyet olarak bakmıyoruz, Türk halkının ve Katar halkının duygularını ve düşüncelerini daha da yakınlaştırması için bir vesile olarak bakıyoruz" diye konuştu.

Katar'ın "hem bölgesinde, hem İslam ülkeleri içerisinde kültürel değerlere ve medeniyet değerlerine verdiği önemle öne çıkan bir ülke" olduğuna değinen Çelik, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla biz burada gerçekleştireceğimiz kültür günlerinde hemen her alanla ilgili olarak kendi kültürümüzü tanıtmaya özen göstereceğiz. Bu faaliyetler çerçevesinde Katar'ın Türkiye'de yapacağı her türlü faaliyete de her türlü desteği vereceğimizi ifade ettim. Özellikle İslam'ın sembollerini ve kavramlarını kullanarak, bazılarının terör eylemi gerçekleştirdiği bir dünyada bizim ortaklaşa bu medeniyet mesajını vermemiz çok önemli olacaktır."

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Katar'ın yapacağı bu faaliyetlere Türkiye'nin yapacağı faaliyetler kadar önem verdiğine işaret ederek, "İnşallah bunu önümüzdeki günlerde de göreceğiz Türkiye burada şimdiye kadar hiçbir ülkede yapmadığı kadar güçlü faaliyetler yapacak, aynısı Katar için de Türkiye'de sözkonusu olacak" dedi.

Çelik, "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, hükümetinin, cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın ve Türk halkının en içten selamlarını iletirim. Son olarak Aziz kardeşime bize gösterdiği ev sahipliğinden bu kardeşçe yaklaşımından dolayı özel şükranlarımı sunuyorum" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Katar Kültür, Sanat ve Miras Bakanı Hamad bin Abdulaziz El Kuwari de Katar ile Türkiye'nin kültür alanındaki işbirliğinin siyasi işbirliği düzeyine çıkarılması gerektiğini kaydetti. Kuvari, Türkiye-Katar Kültür Yılı'nın ilk adımlarını atıldığının, yarın da resmi açılışın yapılacağını hatırlattı.

Katar-Türkiye ilişkilerini "tüm alanlarda mümtaz ve seçkin ilişkiler" diye tanımlayan Kuvari, şunları kaydetti:

"Bu ilişki ve işbirliği en üst siyasi düzeyde destekleniyor. Şeyh Temim bin Hamad bin Sani ve kardeşi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin en üst düzeyde gelişmelerine özen gösteriyor. Bizler de kültür bakanları olarak işbirliğimizi siyasi işbirliği düzeyine ulaştırmak istiyoruz. Türkiye-Katar Kültür Yılı kararı, aslında geç alınmış bir karar ancak geç alınmasına rağmen sizler de şahit olacaksınız oldukça zengin içerikli bir kültür yılı sergilenecek."

Bakan Çelik, Katar ziyareti çerçevesinde liman ziyaretleri ile harekat ve eğitim faaliyetleri kapsamında Doha Limanı'nda bulunan TCG Büyükada gemisinde düzenlenen resepsiyona katılacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Katar'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement