Kültür ve Turizm Bakanı Topçu Bosna Hersek'te - Son Dakika
Güncel

Kültür ve Turizm Bakanı Topçu Bosna Hersek'te

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Türkiye'nin, "kıyamete kadar Bosnalı kardeşlerinin mücadelesini ve çektiklerini unutmayacağını, her zaman onların yanında olacağını" söyledi.

22.10.2015 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Türkiye'nin, "kıyamete kadar Bosnalı kardeşlerinin mücadelesini ve çektiklerini unutmayacağını, her zaman onların yanında olacağını" söyledi.

Bosna Hersek ziyareti kapsamında, savaş sırasında Saraybosna'yı dış dünyaya bağlayan "Umut Tüneli"ni gezen Topçu, burada yetkililerden bilgi aldı, savaş zamanında çekilen görüntüleri izledi.

Ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Topçu, Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in bizzat mücadeleye katıldığı böyle bir mekanda olmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Topçu, "Aynı zamanda onun bir kardeşi olarak da tabi ki çok duyguluyum. İnancın, imanın ve insanlığın boğulmaya çalışıldığı bir devirde, inancın, imanın ve insanlığın o kapkara dünya vicdanına karşı kazandığı zaferin ne şartlarda olduğunu burada gördüm" dedi.

Bosna'daki savaşta İzzetbegoviç ve beraberindekilerin mücadelesini destekleyenlerden biri olduğunu dile getiren Topçu, şunları kaydetti:

"Bosna Hersek'teki kardeşlerimizin davasını biz oralarda yüreğimizde hissediyorduk. Dünya vicdanının ne şekilde karardığını, sırf başka bir inançtan olmasından dolayı nasıl bir soykırıma tutulduğunu ve buna karşı inancın, imanın zaferini gözlerimizle gördük. Bilge Kral'ın burada halkı ile birlikte o zulüm karanlığını bu incecik ışık tünelleriyle nasıl deldiğini ve onları mahkum ettiğini gördük. Bugün bütün dünyanın yüzüne Boşnak kardeşlerimiz alnı açık, başı dik olarak bakıyorlar. Onlar, kendilerine yapılan tarif edilemeyecek zulmü düşmanlarına reva görmediler. Onlar Bedir'deki aslanlar gibi davrandılar, Çanakkale'dekiler, Anafartalar'dakiler, Sakarya'dakiler gibi davrandılar. Bunun için, onların bütün dünyaya karşı alınları açık, başları dik".

Türkiye'nin kıyamete kadar Bosnalı kardeşlerinin mücadelesini, çektiklerini unutmayacağını ve her zaman onların yanında olacağını vurgulayan Topçu, bu nedenle Türkiye'den Bosna Hersek'e sürekli üst düzeyde ziyaretlerin yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini ifade etti.

"İnsanlığın bir daha asla Bosna'daki savaşta olduğu gibi utanacak duruma düşmemesi temennisinde" bulunan Topçu, "Batı, inşallah tarihine bir daha böylesi karanlık sayfalar yazdırmaz" diye konuştu.

Topçu, konuşması sırasında bir ara duygulanarak, göz yaşlarına hakim olamadı.

Savaş sırasında zor koşullar altında kazılan ve 1993 yılında açılan 800 metre uzunluğundaki tünel, savaş boyunca kuşatma altındaki Saraybosna'ya adeta hayat vermişti.

İzzetbegoviç ve arkadaşlarının fikriyle BM kontrolündeki Uluslararası Saraybosna Havalimanı'na ulaşımı sağlayacak bir tünel yapılması kararlaştırılmış, yapılan araştırmalar sonucu Boşnakların kontrolündeki İgman Dağı yakınlarında, Butmir bölgesinde bulunan Kolar ailesine ait evin altından tünel inşa edilmeye başlanmıştı.

Sırp mevzileri arasında, havaalanının altından özgür dünyaya açılan, 800 metre uzunluğunda, 1 metre genişliğinde ve 160 cm yüksekliğindeki tünel, 4 ay 4 gün süren yoğun çalışmalar sonucu açılmıştı. Tahta bloklarla ve tomruklarla desteklenen, zeminine de ray döşenen tünelin tamamlanmasıyla birlikte Saraybosna'nın dış dünyayla bağlantısı sağlanırkan, gelen birçok gıda malzemesi tünel sayesinde kuşatma altındaki Boşnaklara ulaştırılmıştı.

Bugün tünelin ziyarete açık sadece 25 metrelik bir kısmı bulunuyor. Tünelin diğer kısmı ise savaşın ardından, 1996 yılında, bakımsızlık nedeniyle yıkıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kültür ve Turizm Bakanı Topçu Bosna Hersek'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement