Kültür ve Turizm Bakanı Ünal Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Kültür ve Turizm Bakanı Ünal Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olarak yayınlanan 'Acil Kırmızı Liste: Suriye'nin Risk Altındaki Kültür Varlıkları'na ilişkin listenin Türkçeye çevrildiğini ve ilgililere dağıtılmaya başlandığını bildirdi.

17.04.2016 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olarak yayınlanan 'Acil Kırmızı Liste: Suriye'nin Risk Altındaki Kültür Varlıkları'na ilişkin listenin Türkçeye çevrildiğini ve ilgililere dağıtılmaya başlandığını bildirdi.

Bakan Ünal, yaptığı yazılı açıklamada, " Türkiye'nin, DAEŞ'in Suriye'den kaçak kazılar ve kültür varlığı kaçakçılığı aracılığıyla finansman sağlaması konusunda etkisiz kaldığı, hatta buna göz yumduğu" şeklinde haksız ve çirkin iddiaların söz konusu olduğunu belirtti.

Türkiye'nin ortak tarih ve kültürel mirası paylaştığı Suriye, Irak ve bölgedeki diğer ülkelerin kültür varlıkları konusunda duyduğu endişenin kendi kültür varlıklarına duyduğu endişeden farksız olduğunu vurgulayan Ünal, şunları kaydetti:

"Öncelikle, Suriye kökenli kültür varlıkları için ülkemizin bir pazar ve geçiş ülkesi olmasının önlenmesi ve şüpheli durumlarda gerekli araştırma ve müdahalelerin yapılması amacıyla sınıra yakın illerimizdeki kolluk ve gümrük birliklerimizin teyakkuzda olmaları için tüm uyarılar yapılmıştır ve bu konuda tüm birimler hassas şekilde davranmaktadır. Ayrıca yurt içi ve yurt dışındaki ilgili tüm paydaşlarla sürekli toplantılar yaparak, konuya dikkat çektik. Son olarak İstanbul'da bizim başkanlığımızda toplanan Güneydoğu Avrupa Kültür Bakanları Toplantısı'nda konuyu etraflıca gündeme getirdik. Bu kapsamda son olarak, ICOM tarafından İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olarak yayınlanmış 'Suriye Acil Durum Kırmızı Listesi'ni dilimize tercüme ederek baskısını yaptık ve Türkiye'deki müzeler, özel müzeler, koleksiyoncular, gümrükler, emniyet birimleri ve ilgili tüm paydaşlara dağıtmaya başladık."

"Satın alınmaması için uyarı yapılıyor"

Bakan Ünal, müzeleri ve müze uzmanlarını temsil eden ICOM'un hazırladığı "Kırmızı Liste"lerin, belirli ülkelerden kaçırılan kültür varlıklarının yasa dışı ticaretini engellemek üzere tasarlandığına dikkati çekerek, "Suriye'deki kültürel miras alanlarındaki büyük çaplı hasar ve talan raporlarının ardından ICOM, sanat ve kültür mirası uzmanlarıyla güvenlik görevlilerinin ulusal ve uluslararası yasalarla korunan Suriye eski eserlerini tespit edebilmelerine yardımcı olmak amacıyla 'Acil Kırmızı Liste: Suriye'nin Risk Altındaki Kültür Varlıkları' adlı listeyi yayımladı. Eserlerin teşhis edilmesini kolaylaştırmak için hazırlanan liste, yasa dışı alınıp satılması en muhtemel kültür varlıklarının türlerini ve kategorilerini gösteriyor. Müzeler, müzayede evleri, sanat tacirleri ve koleksiyoncular bu tarz eserlerin kökenlerini ve ilgili yasal evrakı dikkatle ve tam olarak araştırmadan eserleri satın almamaları konusunda ikaz ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, "Kültür Varlıklarının Yasadışı İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi", "Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme" ve "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi"ne taraf olduğunu belirten Ünal, "Ayrıca, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Türkiye'yi ziyaretinde iki ülke arasında 'Kültür Varlığının Yasadışı İthali ve İhracının, Transitinin ve Mülkiyet Transferinin Yasaklanması ve Önlenmesine İlişkin Mutabakat Zaptı'nı imzaladık. İran ile de bu anlamda iş birliği yürüteceğiz." bilgisini de verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kültür ve Turizm Bakanı Ünal Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement