Kültür Yolu"Yla Tarihe Yolculuk - Son Dakika
Yerel

Kültür Yolu"Yla Tarihe Yolculuk

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin, kentin turizm potansiyelinin daha fazla değerlendirilmesi amacıyla hayata geçirdiği "Kültür Yolu Projesi" binlerce yıllık tarihe sahip kültürel varlıkları, belirli bir güzergahta ziyaret etme imkanı sağlıyor.

31.05.2015 17:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TEVFİK IŞIK - Kayseri Büyükşehir Belediyesinin, kentin turizm potansiyelinin daha fazla değerlendirilmesi amacıyla hayata geçirdiği "Kültür Yolu Projesi" binlerce yıllık tarihe sahip kültürel varlıkları, belirli bir güzergahta ziyaret etme imkanı sağlıyor.

Tarihte Anadolu'nun önemli kavşak noktalarından biri olan Kayseri, yaklaşık 6 bin yıllık geçmişiyle Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserleri bünyesinde barındırmasıyla dikkati çekiyor. Diğer yerleşim yerlerinin yanı sıra, kent merkezinde de çok sayıda tarihi mekan, ziyaretçileri bekliyor. Sadece Cumhuriyet Meydanı ve çevresini gezmek isteyen turistler bile Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi mimarisinin izlerini bir arada görebiliyor.

Turizm potansiyelini fırsata çevirmek isteyen Kayseri Büyükşehir Belediyesi, "Kültür Yolu Projesini" hayata geçirdi. Selçuklu dönemine ait Gevher Nesibe Medresesi önünden başlayan kültür yolu rotası, güzergahtaki 40 durakta buluna tarihi yapıları beli bir sistematik içinde görüp ve haklarında bilgi sahibi olmayı sağlıyor.

Kültür yolu rotasında Gevher Nesibe Medresesi'nin yanı sıra, Hunat ve Camii Kebir gibi yerler, Kayseri Kalesi ve saat kulesi, mili mücadele müzesine dönüştürülen Kayseri Lisesi, kapalı çarşı, Atatürk Evi, etnoğrafya müzesine dönüştürülen Güpgüpoğlu Konağı, tarihi çarşılar, kümbet ve türbeler ile sivil mimari örnekleri bulunuyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri'nin Anadolu'nun tam ortasında, İpek Yolu güzergahında binlerce yıldır çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir olduğunu belirtti.

Kentin tarihinin 6 bin yıl öncesine dayandığına dikkati çeken Çelik, şunları söyledi:

"Kayseri 6 bin yıllık zaman içerisinde birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yaptı. Hititlerden Friglere kadar, Helenistik, Roma medeniyetinden, Selçuklu, Osmanlı dönemine ve günümüze kadar birçok eser bu coğrafyanın üzerindeydi. Cumhuriyet Meydanı, 360 derece döndüğünüzde 4-5 medeniyete ait eserleri göreceğiniz bir açık hava müzesi konumunda. Elinizde bu kadar değerli obje olunca bunları gösterme, tanıtma ihtiyacı hissediyorsunuz. Biz bu kültür yolunu bu değerlerimizi tüm dünyaya tanıtma amacıyla yaptık. Kültür yolu, Selçuklu Uygarlığı Müzesi haline getirdiğimiz Gevher Nesibe Medresesi'nden başlıyor. Devam eden güzergah üzerinde Roma mezarı, medrese, kaleiçi, Hunat Camisi, gibi tarihi değerlerimiz var. Rota üzerinde 40 noktada, 40 objemiz var. Bu eserlerin tamamını belediye olarak restore ettik ve eski kimliklerini kazandırdık. Bir çoğuna da farklı fonksiyonlar yükledik. İnsanlar buralardan faydalansınlar istedik."

Kültür Yolu Projesinin güzergah belirleme çalışmasıyla sınırlı olmadığını, güzergahtaki her tarihi eserin turizme kazandırıldığını anlatan Çelik, bu kapsamda Kayseri Lisesi binasını Milli Mücadele Müzesi haline getirdiklerini, kale içini insanların hoş vakit geçirebileceği mekana dönüştürdüklerini bildirdi.

Çelik, çalışmalar kapsamında kümbet ve türbelerin minyatürlerinin yer alacağı bir mekan da oluşturacaklarını ifade etti.

Erciyes Kış Sporları Merkezi projesiyle Kayseri'nin artık turizm kenti olarak anılmaya başladığına işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

"Tamamlandığında maliyeti 350 milyon avroyu bulacak Erciyes Kış Sporları Merkezimiz var. Belediye tarafından yapılan başka kış sporları merkezi yok. Erciyes gibi bir değerimiz var. Yanı başımızda bir de Kapadokya var. Kapadokya, Erciyes ve Kültür Yolu üçlüsü, Kayseri turizmine, ekonomimize bir değer katacak. Rota çalışması tamamlandı. Rota üzerindeki bazı tarihi eserlerde çalışmalar sürüyor. Projeyi daha da zenginleştirmek için çalışmalarımız devam edecek."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kültür Yolu'Yla Tarihe Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement