Kümes Hayvanlarının Baş Düşmanı "Gelincik" Koruma Altında - Son Dakika
Yerel

Kümes Hayvanlarının Baş Düşmanı "Gelincik" Koruma Altında

Van'da, bir inşaatta görevli bekçinin yakaladığı gelincik, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma Merkezinde koruma altına alındı.

08.06.2014 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZKAN BİLGİN - Van'da, bir inşaatta görevli bekçinin yakaladığı gelincik, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Merkezinde koruma altına alındı.

Halk arasında "kar faresi" olarak bilinen ve kümes hayvanlarının baş düşmanı olarak tanınan gelincik, Van- Erciş karayolundaki bir inşaatın bekçisi tarafından bulundu.

YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi görevlilerine teslim edilen gelincik, görevliler tarafından gerekli bakımları yapılarak koruma altına alındı.

YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöre halkının koruma merkezinin bilincinde olduğunu belirterek, vatandaşların her türlü yaralı, yuvadan düşmüş, güçsüz kalmış ve yardıma muhtaç hayvanları bulduklarında merkeze getirdiğini söyledi.

Hayvanların gerekli muayene ve tedavi işlemlerinin ardından tekrar doğaya salındığını vurgulayan Aslan, önceden sadece kuş türleriyle sınırlı olan ihbarların şu an yırtıcı ve kemirgen hayvan türleriyle de ilgilendiğini ifade etti.

Aslan, bir inşaat bekçisinin kendilerini arayıp çatıdan bina içine düşen bir gelincik yavrusu ihbarında bulunduğunu bildirerek, şöyle konuştu:

"Son aylarda yaban hayvanları popülasyonumuz bayağı arttı. Özalp ilçesinden, Van, Hakkari ve Bitlis çevresinden çeşitli ihbarlar aldık. Bazı vatandaşlar ise yavruyken yuvadan aldıkları kurt, tilki ve kartal gibi hayvanlara bakamayınca bize teslim edildi. Şu an elimizde 2 tane tilki yavrusu, kartal ve bir tane de kurt var.

En son aldığımız gelincik ihbarı sonucu Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ekipleriyle olay yerine gittik. Bitkin halde bulduğumuz gelincik yavrusunu YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezine getirip gerekli tedavisinin ardından koruma altına aldık. Bakımını, beslemesini yaptığımız gelincik, kondisyonunu da kazandı. Yakın zamanda doğaya salacağız. Gelincikler, genelde geceleri avlandıkları için doğada çok fazla görünmezler. Klima görevi gören tüyleri ise kış mevsiminde beyazken, yaz aylarında kahverengine dönüşür. Mevsime göre hayvanlardaki bu değişiklikleri birçok canlıda da görmek mümkün." - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kümes Hayvanlarının Baş Düşmanı 'Gelincik' Koruma Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement