Kumluca'da "Arabaşı Çorbası" İçme Etkinliği Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Kumluca'da "Arabaşı Çorbası" İçme Etkinliği Düzenlendi

Bir çeşit Türkmen yemeği arabaşı çorbası, Kumluca'da protokol üyeleri ve köylüleri bir araya getirdi.

17.01.2014 09:55  Güncelleme: 09:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kumluca ilçesine bağlı Karacaören köyünde, arabaşı çorbası içme etkinliği düzenlendi.

Karabük mevkisindeki bir kahvehanede düzenlenen etkinlikte konuşan Kumluca Tanıtma Derneği Başkanı Turgut Eken, arabaşı çorbasının gerçek adının "Araaşı" olduğunu, Türkmenler'e has çorbanın adının zamanla değiştiğini kaydetti. Eken, bugün "Arabaşı" olarak bilinen çorbayı ilk yapan kişinin de "Murtaza" adında bir Türkmen oldğunun rivayet edildiğini ifade etti.

Eken, şunları söyledi:

"Çorbaya 'araaşı' denmesinin sebepi, yemeklerde değil, yemek aralarında tüketilmesidir. Biz de gelenek ve kültürlerimizin gelecek nesillere aktarılması, bu güzel çorbamızın birlik ve beraberliğimize vesile olması ve tatmayanlara çorbamızı tattırmak amacıyla her yıl böyle bir etkinlik düzenliyoruz."

Geçmiş yıllarda çorba içilirken "Zekir" adlı bir oyun da oynadıklarını anlatan Eken, kendilerinin bu gelenek ve göreneklerin yaşatılması için çalıştıklarını bildirdi.

Konuşmanın ardından davetlilere, un, tavuk eti ve çeşitli baharatlarla yapılan arabaşı çorbası ikram edildi. Davetliler daha sonra portakal kabuklarının altına kömür saklayarak iki takım halinde "Zekir" oyununu oynadı.

Çorbasının yapılışı

Karacaören köyünden Keziban Süel, çorbanın içine haşlanmış tavuk eti, salça, un, çeşitli baharatlar eklediklerini söyledi. Çorbanın en önemli özelliğinin, yanında verilen soğuk hamuru olduğunu belirten Süel, hamurun da mısır unundan yapıldığını kaydetti.

Süel, "Akşam yenilecek hamur ve çorba için sabahtan hazırlıklarımıza başlarız. Hamur yapımı için, kaynayan suya yavaş yavaş bıraktığımız mısır ununu sürekli karıştırırız. İyice pişen hamuru tepsilere dökerek soğumaya bırakırız. Daha sonra hamuru keserek, çorbayla ikram ederiz" dedi.

Etkinliğe Kaymakam Canan Hançer Baştürk, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Gürcan Yıldırım, Emniyet Müdürü Nail Çetinkaya, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve davetliler katıldı. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kumluca'da 'Arabaşı Çorbası' İçme Etkinliği Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement