Kumluca'da Ayın Söyleşisi Etkinliği Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Kumluca'da Ayın Söyleşisi Etkinliği Düzenlendi

Kumluca Belediyesinin her ay düzenlediği Ayın Söyleşisi etkinliğinin bu ay ki konuğu sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel oldu.

11.10.2014 11:45  Güncelleme: 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kumluca Belediyesi ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odasının (KUTSO) ortaklaşa düzenlediği söyleşide "Dünden bugüne sosyal güvenlik uygulamaları ve Torba Yasa" konusu ele alındı.

Kumluca Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen söyleşiye konuşmacı olarak sosyal güvenlik Uzmanı Ali Tezel katıldı. Tezel, son çıkaran Torba Yasa ile devlete vergi, Bağ-Kur ve SSK, borcu olanlara af, yapılandırma, taşeron işçiye kıdem tazminatı, gündelik çalışanlara sigorta gibi birçok imkan sunulduğunu söyledi.

Yasayla 1,3 milyon kişiye Bağ-Kur borcunu yapılandırma fırsatı verildiğini ifade eden Tezel, şöyle konuştu:

"Türk vatandaşlığını kaybedenler, yurt dışında çalıştıkları süreler için borçlanabilme ve gelir tespiti yaptırmamış olan genel sağlık sigortalıları yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde tespite başvurması halinde prim borçlarını faizsiz yapılandırmanın önü açıldı. Yeni yasayla prim borçlarına ait gecikme faizlerine af ve taksitlendirme geldi. Nisan 2014'ten önce SGK'ya prim borcu, para cezası borcu, Bağ-Kur borcu ve genel sağlık sigortası borcu olanlar aralık ayının sonuna kadar başvurmak şartıyla ilk taksitlerini ocak ayında ödemek kaydıyla başvuru yapabilecekler ve 18 taksitle ve 36 ayda borçlarını ödeme imkanına sahip olacaklar."

Askerlik borçlanması yapacakları da uyaran Tezel, özellikle önce askere giden ve askerlik sonrası herhangi bir sosyal güvencesi olanların, askerlik borçlanmalarının emeklilik yaşlarını bir yıl öne çekeceği için mutlaka askerlik borçlanması yapmaları gerektiğini belirtti.

Doğum borçlanmasının da askerlik borçlanması gibi kadınlara bazı avantajları olduğunu vurgulayan Tezel, 2000 yılından önceki süreler için askerlik ve doğum borçlanması yapacakların asgari ücret üzerinden borçlanma yapmalarının kendileri açısından daha iyi olacağını bildirdi.

Program sonunda Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Tezel'e porselen çay seti, KUTSO Başkanı Murat Günay da meyve sepeti hediye etti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kumluca'da Ayın Söyleşisi Etkinliği Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement