Kur'an-ı Kelime Kelime Tercüme Edilemez - Son Dakika
Güncel

Kur'an-ı Kelime Kelime Tercüme Edilemez

Kur\'an-ı Kelime Kelime Tercüme Edilemez

Nevşehir'deki Hacıbektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Zülfikar Durmuş, "Kur'an-ı harfi harfine tercüme etmek imkansızdır.

22.01.2015 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nevşehir'deki Hacıbektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Zülfikar Durmuş, "Kur'an-ı harfi harfine tercüme etmek imkansızdır. Çünkü bu tür tercüme bir dildeki metni başka bir dilde aynıyla üretme iddiasını taşır. Bu iddiayı realize etmek, Kur'an gibi vahye dayanan ve son derece edebi bir metin şöyle dursun, sıradan metinler için bile söz konusu değildir" dedi.

İl Müftülüğü Ocak ayı din görevlileri toplantısı, Müftü Yakup Öztürk'ün başkanlığında, Müftü Yardımcıları Celalettin Altunkaya, Nazım Haksever, Yaşar Bolat ve Din görevlilerinin katılımıyla Ticaret Borsası Salonu'nda gerçekleşti. Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan toplantı, gündem maddelerinin müzakere edilmesi ile devam etti. İl Müftüsü Yakup Öztürk, ayda bir defa toplanarak özlem giderme yanında din hizmetlerini daha verimli hale getirmek için istişare yaptıklarını söyledi. Her toplantıda bir kitap tavsiye ettiklerini ve okunmasını istediklerini belirten Öztürk, şöyle dedi:

"Yine Kuran-ı Kerim'den bir sure belirleyip O'nun meal ve tefsirini veriyoruz. Bazı toplantılarda da 'Bir konu bir konuk" projesi çerçevesinde alanında uzman bir bilim adamı davet ediyor, konferans vermesini sağlıyoruz. Bu toplantımızın misafiri de Hacıbektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş olmuştur."

Müftü Öztürk'ün konuşması ardından toplantıya 'Bir Konu, Bir Konuk' programı kapsamında Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Zülfikar Durmuş katıldı. Prof.Dr. Zülfikar Durmuş konuşmasında; şöyle dedi:

"Kuran-ı Kerim, bir hitabedir. Kuran bir taraftan sözlü kültürün özelliklerini bünyesinde taşıyan, yazıya geçirilmiş bir metin, diğer taraftan kendine has üslübuyla ses-mana bütünlüğünde, mecaz, deyim ve istiarenin yoğun olarak kullanıldığı ilahi bir kelamdır. Kur'an'ın farklı zamanlar, farklı mekanlar ve farklı olaylar üzerine canlı bir diyalog ortamında indirildiği dikkate alındığında; ayetler arasında anlam kopukluğu, tekrar ve hatta çelişki gibi gözüken hususların aslında öyle olmadığı, bu düşüncenin Kur'an'ı bilindik anlamda bir kitap gibi algılama hatasından kaynaklandığı kendiliğinden anlaşılacaktır. Bu noktada denebilir ki, Kur'an'ı sağlıklı biçimde anlamanın en temel koşullarından biri ve belki de birincisi, vahyin nazil olduğu tarihsel süreci ve ilk hitap çevresini dikkate almaktır."

Kuran'ı hiçbir anlam kaybına uğratmadan, Arapça'dan başka bir dile aktarmanın imkanının olmadığını kaydeden Durmuş, "Daha açıkçası, Kuran'ı harfi harfine tercüme etmek imkansızdır. Çünkü bu tür tercüme bir dildeki metni başka bir dilde aynıyla üretme iddiasını taşır. Bu iddiayı realize etmek, Kur'an gibi vahye dayanan ve son derece edebi bir metin şöyle dursun, sıradan metinler için bile söz konusu değildir" dedi. - Nevşehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kur'an-ı Kelime Kelime Tercüme Edilemez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement