Kur Geçişkenliği Gittikçe Azalıyor" - Son Dakika
Ekonomi

Kur Geçişkenliği Gittikçe Azalıyor"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) "Central Bank Review" adlı hakemli dergisinde döviz kurunda oluşan değer kaybının enflasyona etkisini gösteren döviz kuru geçişkenliğinin en çok yüzde 8 olduğu tahmin eden bir çalışma yayımladı.

20.03.2015 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) "Central Bank Review" adlı hakemli dergisinde döviz kurunda oluşan değer kaybının enflasyona etkisini gösteren döviz kuru geçişkenliğinin en çok yüzde 8 olduğu tahmin eden bir çalışma yayımladı.

Akademik bir yayın olan ve bankanın internet sitesinde detayları yer alan "Model Belirsizliği Altında Döviz Kurunun Enflasyona Etkisi" çalışmanın sonuç bölümünde, merkez bankası tarafından fiyat istikrarının temel amaç olarak kabul edildiği ve enflasyon hedeflemesinin uygulandığı bir ülke ekonomisinde para politikası ve kur rejimi tercihi açısından kur geçişkenliğinin bileşenlerinin ve dinamiklerinin tam olarak belirlenebilmesinin büyük önem taşıdığı belirtildi.

Çalışmada, dolayısıyla kur değişimlerinin enflasyonun temel dinamikleri arasında yer aldığı Türkiye'de kurların enflasyon geçişkenliği hem Merkez Bankası hem de iktisadi ajanlar tarafından dikkatle takip edildiği kaydedildi.

Farklı değişkenler, değişken sıralamaları ve şok tanımları dikkate alınmak suretiyle 40 modelin tahmin edildiği bilgisi verilen çalışmada, "Bu modellerden elde edilen kur geçişkenlik katsayıları yüzde 4-8 aralığında değişmektedir. Bu sonuçlar kullanılarak hesaplanan Bayesyen ortalamalara göre ise sepet kur için TÜFE enflasyonuna geçişkenlik katsayısı yaklaşık 7,5, ÜFE enflasyonuna geçişkenlik katsayısı ise yaklaşık 26,7 düzeyindedir" ifadelerine yer verildi.

Çalışmada, şunlar aktarıldı:

"Özellikle TÜFE için tahmin edilen kur geçişkenliğinin daha önce yapılan çalışmalara kıyasla daha düşük olduğu görülmektedir. Kur geçişkenliği için en çok yüzde 8 tahmininin elde edilmesi kur geçişkenliğinin zaman içindeki azalma eğiliminin devam ettiği şeklinde yorumlanabilir. Dolayısıyla, bu sonuçlar kur şoklarının enflasyon hedeflemesi politikasının başarısı üzerinde oluşturduğu olumsuz etkinin de azaldığını ifade etmektedir. Kur geçişkenliğinin büyüklüğünün daha etkin bir biçimde tahmin edilebilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Kur geçişkenliğinde 2002 sonrası azalma olduğu birçok çalışmanın ortak bulgusu olmasına rağmen, tahmin edilen geçişkenlik katsayılarının çalışmadan çalışmaya önemli derecede farklılık gösterdiği görülmektedir. Elde edilen sonuçların birbirinden önemli ölçüde farklı olduğu görülmektedir. 2002 sonrası dönemde döviz kurunun TÜFE enflasyonuna geçişkenliğinin tahmin edilen değerleri yüzde 10 ile yüzde 35 arasında değişmektedir."

Çalışmada, döviz kurundaki değişmelerin fiyatlar üzerinde yarattığı etkinin döviz kuru geçişkenlik katsayısı ile ölçüldüğü belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kur Geçişkenliği Gittikçe Azalıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.

  • Tunceli'de depremzedeler için inşa edilen 88 konutun kura çekimi yapıldı
    21:29 Tunceli'de depremzedeler için inşa edilen 88 konutun kura çekimi yapıldı

    Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde meydana gelen deprem sonucunda evleri hasar gören vatandaşlar için inşa edilen 88 konutun kura çekimi noter huzurunda gerçekleştirildi. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, kura çekilen konutların hak sahiplerine hayırlı olması temennisinde bulundu.


Advertisement