Kur Riskini En Aza İndirmek Mümkün - Son Dakika
Güncel

Kur Riskini En Aza İndirmek Mümkün

InvestAZ, Borsa İstanbul ile birlikte "Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında kurumsal Risk Yönetimi" eğitimiyle kurumların risk yönetimini nasıl gerçekleştireceklerini öğretti.

29.07.2014 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

InvestAZ ve Borsa İstanbul işbirliğinde gerçekleşen "Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Kurumsal Risk Yönetimi" eğitiminde, özellikle son yıllarda ciddi kur riski ile karşı karşıya kalan kurumların bu riski nasıl yönetebilecekleri ve VİOP Ürünleri anlatıldı.

İki aşamadan oluşan eğitimde Borsa İstanbul yetkilileri vadeli işlemleri ve opsiyon piyasasını, ikinci oturumda ise InvestAZ'nin uluslararası piyasalar sorumluları ve portföy yöneticileri opsiyon piyasalarında risk yönetimi konusunda global piyasalarda edindiği tecrübeleri uygulamalı olarak paylaştılar.

Girişimi değerlendiren InvestAZ Yönetim Kurulu Başkanı Elshan Guliyev, InvestAZ olarak Azerbaycan Bakü Borsası'nda piyasa yapıcılığı görevini üstlendiklerini belirterek, Türkiye'de de bu konuda önemli adımlar atmak istediklerini söyledi. "Türkiye'de yatırım bankacılığı modeli henüz gelişmedi, bu nedenle kurumların risk yönetimi için yeterli enstrümanlara ulaşamadılar" diye ifade eden Guliyev, Türkiye'de Sermaye Piyasaları'nın önemli oranda değişiklik göstereceğini, bu değişiklikte 'oyunu değiştiren' en önemli aktör olarak yer almak istediklerini vurguladı.

InvestAZ'nin Borsa İstanbul ile piyasa yapıcılığı görüşmelerini yürüten Genel Müdür Yardımcısı Fatih Yeğenoğlu ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, daha yolun başında olduklarını belirtti. "Hedefimiz, ülkenin nüfusunun büyük çoğunluğunu bilinçlendirmek ve eninde sonunda yatırımcı yapmak. İstanbul'un Finans Merkezi olması için gelişmiş ülkelerdeki ürünlerin Türkiye'de de yer alması gerekiyor. Özellikle kur riski nedeniyle her yıl kurumların karından milyarlarca dolar silinebiliyor." Yeğenoğlu, kur riskinin yönetiminin basit olduğunu söyledi.

Kur riskinin sıfırlanması veya en aza indirilmesi mümkün

Eğitimde bu kur riskini minimize etmek için hangi araçların kullanılabileceği, opsiyonlar ve vadeli işlem süreçleri anlatıldı. Borsa İstanbul'la birlikte gerçekleştirilen eğitimde Borsa İstanbul ürünleri de tanıtılarak, "hedge" işleminin nasıl yapılacağı konusunda bilgi verildi. Opsiyonun fiyatlama tekniğinden, risk yönetimi aracı olarak nasıl kullanabileceğine dek çeşitli simülasyonlarla uygulamalı eğitimler yapıldı. Risk yönetiminde önemli hedge enstrümanları olan "forward", "future" ve "opsiyon" hakkında uygulamalı bilgiler aktarıldı.

Sınırlı sayıda katılımcıya verilen ve son derece olumlu geribildirimlerin alındığı eğitimde, opsiyon fiyatlamak, opsiyonun risk parametreleri, kontrol etme yolları, nakit akışlarının hedge'lenmesinin yanı sıra katılımcıların tüm bu bilgileri kurumlarında nasıl uygulayacakları üzerinde duruldu.

InvestAZ bu eğitimleri daha çok kuruma yayarak ve özellikle ihracat yapan kurumları biraz daha güvenceye alacak şekilde yeni bir eğitim serisi gerçekleştirmeyi planlıyor. Sadece İstanbul'da da değil, liman şehirlerinde ve ihracatın çok yoğun olduğu sanayi bölgelerinde olmak üzere Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde kur riskini sıfırlama imkanı veren bu eğitimlerin yapılması hedefleniyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kur Riskini En Aza İndirmek Mümkün - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement