Kurak Hava Nedeniyle Kayak Yarışları Ertelendi - Son Dakika
Güncel

Kurak Hava Nedeniyle Kayak Yarışları Ertelendi

Kurak Hava Nedeniyle Kayak Yarışları Ertelendi

Kar yağışının olmaması nedeniyle Türkiye Kayak Federasyonu, Ocak ayında yapmayı planladığı yarışları ertelemek zorunda kaldı.

17.01.2014 12:00  Güncelleme: 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayak merkezlerinin önemli bir kısmında yeterli kar olmadığını söyledi.

Bu nedenle daha önce belirledikleri takvimdeki yarışları düzenleyemediklerini belirten Ayık, şu anda sadece kayaklı koşu yarışlarının yapılabildiğini ifade etti.

Federasyon takviminde yer alan yarışların hiçbirisini iptal etmediklerini, ancak ertelemek zorunda kaldıklarını dile getiren Ayık, kurak havadan illerde sportif anlamda yapılan kayak faaliyetlerinin de olumsuz etkilendiğini, şu anda Kayseri ve Erzurum dışındaki hiçbir merkezde kayak yapılamadığını vurguladı.

İl birinciliği yarışlarının illerin kendi sorumluluğunda olduğunu ve bu durumun ekstra maddi külfet ve zorluklar getirdiğine dikkati çeken Ayık, şunları kaydetti:

"Herkesin başka bir ile gidip, o ilde il birinciliği yarışlarını yapması kolay bir iş değil. Dolayısıyla bizde illerimizi bu konuda zorlayamayız, 'Kayseri'ye, Erzurum'a gidin yarışlarınızı yapın' diye baskı kurup zorlama gibi bir durumumuz yok. Buna kanunen de hakkımız yok. Ama buna imkanı olan iller gidebiliyor. Ankara yarışlarını, Kayseri'de yaptı. İstanbul hafta sonu Erzurum'a gidecek ama yarışlarını yapabilen iller bunlarla sınırlı. Yeteri kadar kar olmadığı için alp disiplini ve snowboard yarışlarımızı ertelemek zorunda kaldık. Kayaklı koşu yarışlarımızı yapabiliyoruz. Kayaklı koşu yarışları için 2,5-3 kilometrelik karla kaplı bir parkur yeterli olurken, alp disiplini ve snowboard yarışları daha fazla eğime sahip olan ve uzun parkurlarda yapılabiliyor. Yarışları yapabilmek için kar yağışının olmasını ve pistlerin karla dolmasını bekliyoruz."

Kayak sporunda zaman zaman böyle olumsuzluklar yaşanabildiğini belirten Ayık, bunun önleminin alınabilmesi için kayak merkezlerine suni kar sisteminin kurulması gerektiğini vurguladı.

Kayseri ve Erzurum gibi önemli kayak merkezlerinde suni kar sistemleri olduğunu ve pistlerin en azından önemli bir bölümünün karla kaplandığını ifade eden Ayık, şöyle devam etti:

"Buralarda kayak sporu yapılabiliyor. Bu da bize gösterdi ki bu yazdan itibaren bir daha böyle korkutucu bir durumla karşılaşmamak için bütün kayak merkezlerinin suni kar sistemine kavuşması gerekiyor. Bizim sporumuzun zorluklarından biri de sezonun çok kısa olması. 3 aylık sezonda tüm faaliyetlerimizi yapmak zorundayız. Bütün bir yıla yayamıyoruz. Bu 3 aylık sezon içinde bir de 15 gün sömestr tatili var. Bu tatil döneminde kayak merkezlerinde yarış yapmak oldukça zor. Çünkü turizm açısından merkezler tam dolulukta çalışıyor. Önümüzdeki haftadan itibaren de sömestr tatili başlayacak. Dolayısıyla bizim yarışlarımız şubat, mart ve nisan ayına kaymış olacak."

Erciyes'in kış sporları açısından çok önemli bir merkez haline geldiğini vurgulayan Ayık, Türkiye'de kayağa bu kadar büyük yatırım yapılmasının kendilerini son derece memnun ettiğini söyledi.

Teknik konularda da Erciyes'e her türlü desteği verdiklerini kaydeden Ayık, "Erciyes Türkiye'nin dünyaya açılan yüzü haline geldi. Bu sene 5-9 Mart tarihlerinde Balkan Kayak Şampiyonası yapacağız, dünyaya açık bir yarış olacak. Erciyes gibi kayak merkezlerimiz sayesinde uluslararası organizasyonlara kolaylıkla talip olabiliyoruz. Sadece uluslararası yarışlarda değil tüm kış sporları açısından da Erciyes dünyaya açılan yüzümüz olacak." şeklinde konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kurak Hava Nedeniyle Kayak Yarışları Ertelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement