Kuraklık, Osmaniye'de Buğdayın Verimini 3 Kat Düşürdü - Son Dakika
Güncel

Kuraklık, Osmaniye'de Buğdayın Verimini 3 Kat Düşürdü

Kuraklık, Osmaniye\'de Buğdayın Verimini 3 Kat Düşürdü

İbrahim EMÜLOSMANİYE, (DHA) - TÜRKİYE Genelinde yaşanan kuraklık, Osmaniye'yi de etkiledi.

12.05.2014 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İbrahim EMÜLOSMANİYE, (DHA) - TÜRKİYE Genelinde yaşanan kuraklık, Osmaniye'yi de etkiledi. Kuraklık nedeniyle buğdaydaki verimin 3 kat düştüğünü belirten çiftçi Halil Perçemli, geçen yıl 4,5 ton ürün aldığı tarlasından bu yıl 1,5 ton aldığını belirterek, Düşüş nedeniyle mazot ve gübre masraflarını dahi karşılayamadık dedi.

600 bin dekar buğdayın ekildiği Osmaniye'de buğday hasadı başladı. Hasat, çiftçilerin yüzünü güldürmezken, çocukluğundan bu yana çiftçilikle uğraştığını belirten Halil Perçemli, bugüne kadar böylesi bir kuraklığı hiç görmediğini kaydederek, Geçen yıla göre bu seneki verim oldukça düştü. Şuanda 15 dönüm den her sene 4 depo alıyorduk, şu andaki durum ise 1-1,5 depoda kaldı. Geçen seneye göre kuraklığın sebeplerinden dolayı verimde çok düşüş var dedi.

MAZOT VE GÜBRE MASRAFLARINI KARŞILAMADI

Her sene buğday hasadına güney illerinden olduğu için Osmaniye'den başlandığını ifade eden Halil Perçemli şunları söyledi

Biçerdöverler ilk olarak buraya uğrar ve her sene randımanlı güzel mahsul alırdık, bu sene kurak geçen hava şartlarından dolayı verim oldukça düştü. Buğday hasadındaki düşüş mazot ve gübre masraflarını dahi karşılamamaktadır. Ama buna dahi şükretmek lazım. Biçerdöverci de hasat yaparken dönüm hesabı biçmez depo hesabı biçer. Geçen yıl dört depo parası almıştı bu sene bir depo parası alacak, o da zararda. 15 dönüm araziye ekin yaptık ve 1,5 ton mahsul aldık, geçen yıl ise 4,5 ton almıştık. Hesap edildiğinde verimin ne kadar çok düştüğü görülmektedir. Bundan sonra bizim de kara kara düşünmemiz gerekir. Devletin bize elini uzatmasını bekliyoruz.

KURAKLIK NEDENİYLE İKİNCİ ÜRÜN YASAKLANDI

Bir diğer çiftçi Menderes Perçemli ise 2013-2014 yılının çok kurak geçmesinden dolayı ürünlerde verim ve rekoltenin düştüğünü belirtirken, kuraklık nedeniyle barajda su olmadığı için Kalecik Sulama Birliği'nin ikinci ürün ekimini yasakladığını, bunun da çiftçileri zor durumda bıraktığını söyledi. Perçemli, Şu anda biçilen ürünlerin yerine ikinci bir ürün ekemiyoruz. Barajlarda suyun olmamasından dolayı ikinci bir ürün ekimi yapamayacak olan çiftçinin tamamı sıkıntıya düşecek. Çiftçilerin bu yıl desteklenmesini bekliyoruz dedi.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kuraklık, Osmaniye'de Buğdayın Verimini 3 Kat Düşürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement